Grootmeestertitel voor Robby Kevlishvili

Met een score van 6 uit 9 in het schaaktoernooi Barreau de Paris GM 2021 scoort Robby Kevlishvili zijn derde
grootmeesternorm en treedt daarmee toe tot het selecte gezelschap van Nederlandse grootmeesters. In de laatste ronde van dit sterk bezette toernooi is remise voldoende voor een grootmeesterresultaat en een hoge klassering in de eindstand.

Robby Kevlishvili (foto Lennart Ootes)

Robby heeft met zijn 20 jaar al een internationale schaakcarrière achter de rug in aanloop naar deze fel begeerde grootmeestertitel. Als pupil wordt hij lid van schaakvereniging SV Promotie te Zoetermeer. Onder toeziend oog van zijn vader Shota Kevlishvili laat hij al vroeg zien over een enorme dosis schaaktalent te beschikken. Op tienjarige leeftijd kwalificeert hij zich dan ook voor het Europees jeugdkampioenschap in Bulgarije, het begin van zijn internationale carrière. Een jaar later, in 2012, treedt hij aan op het Wereldkampioenschap onder 12 jaar in Turkije. In 2013 eindigt hij zelfs op een 4e plaats op het WK jeugd t/m 12 jaar. Tijdens dit in de Emiraten gehouden kampioenschap wordt hij tevens wereldkampioen snelschaken t/m 12 jaar.

Met in totaal zeven Europese en vijf wereld-jeugdkampioenschappen op zijn palmares, mag hij zich met recht op 15-jarige leeftijd Internationaal Meester noemen. Vanaf dat moment begint zijn jacht op de grootmeestertitel. Hiervoor is intensievere training vereist door Nederlandse topschakers zoals Ivan Sokolov en Merijn van Delft. Verder investeert Robby daarnaast veel tijd om het belangrijke openingsrepertoire te vervolmaken en met succes.

In 2018 is het raak, tijdens het Grenke Open 2018 brengt hij zijn eerste norm binnen. In het Czech Open 2020 wordt ook de tweede norm gerealiseerd. De zegetocht eindigt nu in Parijs. Veel mooier wordt het niet.

Door de jaren heen reisde hij de hele wereld over, voor zijn leeftijd mag dit toch uitzonderlijk worden genoemd en iets om trots op te zijn. Zijn ruim 600 voor de Fide gespeelde partijen werkte hij onder andere af in Vlissingen, Haarlem, Kroatië, Roemenië, Italië, Turkije, de Emiraten, Groningen, Reykjavik, Leiden, Basel, Sardinië, de Bundesliga, Frankrijk, Amsterdam, Letland, Hoogeveen, de KNSB-competitie, Saint Louis, Wijk aan Zee, Chicago, Missouri, Moskou en St. Petersburg. In St. Petersburg speelde hij eind 2018 ook het WK Rapid en Blitz met als één van de hoogtepunten een remise tegen Levon Aronian.

Inmiddels legt Robby zich naast het schaken toe op zijn studie economie aan de universiteit van Saint Louis in de Verenigde Staten. Hier heeft hij de mogelijkheid om studeren en schaken op een uitstekende manier te combineren.

Als trouwe supporters en clubgenoten (van wie velen verenigd in de appgroep “follow Robby”) willen wij hem van harte feliciteren met de grootmeestertitel die de FIDE op het volgende congres vast zal formaliseren. De insiders wisten dat hij grootmeester zou worden, de vraag was alleen wanneer? Nu dus.

2 Reacties

 1. Avatar
  rudimatai 23 juni 2021

  Hiep hiep hoera!! Beste Robby, van harte gefeliciteerd met de grootmeestertitel. Voorbij zijn de tijden dat je als klein jochie in Promotie 1 in de 2e of 3e klasse KNSB brave huisvaders wist te verbazen door ze volledig weg te spelen! Met hetzelfde gemak schuif je nu een eenvoudig meestertje aan de kant.
  In de zomercompetitie bij Promotie is er nog plek, dus je kunt je aanmelden. Pas dan wel op voor de lepe trucjes van ene M. Nepveu…

 2. Avatar
  HansJGdeLange 24 juni 2021

  Razendknap. Gelukwensen van een oude schaaktoerist die van het spel & de spelers houdt !

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.