Giri krijgt op zijn broek van Artemiev in Goldmoney Asia Rapid

Als de coronacrisis één ding heeft veranderd is het wel dat er een mooie serie aan online toernooien is opgezet waar de wereldkampioen zelf zich hard voor heeft gemaakt. De Meltwater Champions Chess Tour is door hem opgezet en daarbij heeft hij voor een gigantisch prijzengeld van in totaal 1,5 miljoen dollar gezorgd. Diverse toernooien zijn al gehouden en er komen er nog meer. In deze versie werden – net als ook in andere toernooien van deze cyclus – eerst voorronden gehouden. Daarover deed collega Dimitri Reinderman al uitgebreid verslag.

Artemiev tegen Giri bij een andere gelegenheid (Foto Lennart Ootes)

Anish Giri, die zich ternauwernood gekwalificeerd had voor de knock-outfase van dit toernooi, had op papier geen ongelukkige loting. Want als je ziet dat Magnus Carlsen en Wesley So elkaar naar de kroon moesten steken in deze kwartfinale, mocht Giri niet mopperen met Vladislav Artemiev.

 

 

In het schema hieronder zien we hoe de indeling eruitziet:

 

Het is misschien net als met het Nederlands elftal. Dan moet er op het juiste moment geleverd worden en dat ging onze landgenoot bepaald niet goed af op de eerste speeldag. Met de verschrikkelijke cijfers van 3-0 ging hij ten onder. Om nou te zeggen dat het kansloos was, niet helemaal. Maar Artemiev is een uitstekende rapidspeler en op een paar kritieke momenten was hij Giri gewoon te slim af. Van de partijen van de eerste dag heb ik deze momenten geselecteerd en leg die u voor.

Artemiev, Vladislav – Giri, Anish (1.1)

Hoe wordt de zwarte koning met een paar rake klappen in een matnet gedreven?

Giri, Anish – Artemiev, Vladislav (1.2)

Wit heeft zich vergrepen aan pion h6. Zwart speelde uiteraard
29…Tcg8
en waarom mag wit nu geen 30.g3 spelen (wat Giri misschien gepland had)?

 

Artemiev, Vladislav – Giri, Anish (1.3)

Zwart heeft een pionnetje meer, maar de witte lopers zijn sterk en de a-pion gevaarlijk. Hoe moet zwart zich verdedigen om niet zwaar in het nadeel te geraken?

 

Gezegd moet worden dat hij zijn humor nog niet verloren had want in het volgende Twitterbericht, zegt Giri dit:

 

De tweede dag was het meteen ook al kommer en kwel. Giri herhaalde zijn opzet tegen de Caro Kann van de eerste dag en hoewel hij ditmaal met voordeel uit de opening leek te zijn gekomen, ging er weer iets vreselijks mis.

 

Giri, Anish – Artemiev, Vladislav (2.1)
1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5 Lf5 4. h4 h5 5. c4 e6 6. Pc3 dxc4 7. Lxc4 Pd7 8. Pge2 Le7 9. g3 Lg4 10. Lf4

10. Lb3 is ooit eerder gespeeld: Kadric-Keymer, 2020.
10…Ph6 11. Dd3?

Een zeer ongelukkige zet die hard weerlegd wordt. Beter was 11. O-O. Wat is nu zwarts sterkste voortzetting?

 

Na deze nederlaag was al meteen duidelijk dat hij sowieso twee keer zou moeten winnen om deze tweede match te kunnen winnen. Helaas eindigden de tweede en derde partij in remise en kon hij dus alleen nog maar eindigen op een gelijkspel. Daarmee kwalificeerde Artemiev zich voor de halve finales en moeten we afscheid nemen van onze landgenoot.

 

 

Laten we hopen dat hij binnenkort er weer ongeveer zo uit kan zien:

(Foto Lennart Ootes)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.