Bok uitgeschakeld na snelschaken

Het is Benjamin Bok niet gelukt om de derde ronde van de Worldcup te bereiken. In de benodigde barrage tegen de Amerikaan Samuel Sevian speelde hij eerst 1-1 gelijk in de rapidpartijen, maar met snelschaken ging hij 2-0 ten onder. De grootste verrassing in de andere matches was de uitschakeling (ook door snelschaken) van de Fransman Firouzja (2759) door de 15-jarige Oezbeek Sindarov (2558).

In de rapidpartijen hield Bok goed stand. In de eerste rapidpartij kreeg hij met wit geen voordeel: al snel onstond een gelijk toreneindspel dat na 40 zetten remise werd. Met zwart kreeg onze landgenoot vervolgens een plusje vanwege het loperpaar, maar na 28…f5 ontstond ook daar een gelijk eindspel.

(foto Anastasiia Korolkova op toernooiwebsite)

In de eerste snelschaakpartij met zwart ging het in de opening al mis met Bok. In een stelling met een geïsoleerde pion kreeg Sevian met wit een gevaarlijke batterij op de diagonaal b1-h7 waarvan hij met 16.Pg4! profiteerde. Omdat er ook een loper op d5 niet erg goed gedekt stond kan zwart op dat moment stuk- en partijverlies al niet meer vermijden. Met wit kwam Bok vervolgens een pion voor, die hij onnodig teruggaf en even later stond hij zelfs een pion achter. Toch kreeg hij nog wel kansen: beide spelers hadden twee verbonden vrijpionnen en dan is er nog van alles mogelijk. 42.Pxg5+ was een raar stukoffer: meer dan remise door zetherhaling zat er vervolgens niet in. En minder wel, zoals in de partij bleek.

4 Reacties

 1. Avatar
  Piet Peelen 17 juli 2021

  21…Pg6 22.Dxf6? Lg7 is geen damewinst maar stukwinst, na 23.Dg5 Tc5 24.D~ Lxc3 25.bxc3 Txb5.

 2. Avatar
  Klaas Schaak 18 juli 2021

  Een andere Oezbeek, Vakhidov (2534), zorgde eveneens voor een grote verrassing door Dominguez Perez (2758) uit te schakelen.

   

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 18 juli 2021

  Ik denk dat Firouzja zichzelf wel een kans gegeven had om de halve finales te bereiken, zo nodig via de teabreaks. In 2019 werd hij in het laatste WK rapid tweede achter Carlsen. Als in deze World Cup Carlsen de finale zou bereiken, dan zou dat aan Firouzja een kans op plaatsing voort het volgende kandidatentoernooi hebben gegeven. Maar met wit liet hij het in het rapid schaak afweten tegen Sindarov.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.