De laatste schaakrubriek van Bab Wilders: Partir, c’est mourir un peu

Na ruim 40 jaar komt de schaakrubriek van Bab Wilders in het Nederlands Dagblad tot een einde. Zijn eerste rubriek werd op 30 mei 1981 in de krant gepubliceerd. Hierbij zijn laatste rubriek die vandaag is gepubliceerd.

Ook bij de schakers groeit een generatie op die geen boek kan lezen, omdat ze dan het mobiel uit de hand zouden moeten doen. En hoewel het e-boek aan het oprukken is, zijn er gelukkig nog altijd uitgevers die, ondanks de papierschaarste, indrukwekkende schaakboeken afleveren.

Daarbij kan men zowel aan de inhoud als aan de uitvoering denken. Gelukkig zijn er nog papieren tijdschriften. Al kan men ook daar haast alles op de e-reader krijgen. Het tijdschrift New In Chess is een voorbeeld van mooie uitvoering, met daarnaast bijzondere en belangwekkende artikelen. Om maar te zwijgen van de jaarboeken. Maar er verschijnen bij New In Chess natuurlijk ook boeken die zich richten op de clubschaker die graag het laatste nieuws over haar/zijn geliefde opening wil horen. In die categorie verscheen het boek van de Nederlandse Internationaal Meester Thomas Willemze The Scandinavian for Club Players, waarmee hij niet alleen deze opening wil uitleggen op dit niveau, maar ook de algemene schaaktechniek wil stimuleren. Het begint natuurlijk allemaal met 1.e4 d5 maar dan kunnen er vele varianten volgen die in aparte hoofdstukken worden behandeld. Na het hoofdstuk een zogenaamde flash card met korte aanwijzingen. Natuurlijk ontbreken ook de oefeningen niet – met aan het slot van het boek de oplossingen. Vooral 1,e4 d5 2.exd5 Dxd5 3,Pc3 Da5 wordt aanbevolen. Maar ook het legendarische Blackmar – Diemer gambiet komt aan de orde. Een verdienstelijk openingsboek zoals NIC ze aflevert (€ 24,95).

En dan nu de laatste van meer dan 2000 recensies van boeken over schaken in de afgelopen 40 jaar, ook weer van New In Chess: een soort autobiografie van Larry Kaufman Chess Board Options (€ 24,95). Hij is actief op zeer veel gebieden en speelt niet alleen zeer verdienstelijk schaak (daarvan getuigen de partijen in het boek waarin sterke grootmeesters aan de zegekar gebonden worden), maar is ook een verdienstelijk speler van Shogi en van Go, wat volgens sommigen nog moeilijker is dan schaken. Veel anekdotes in het boek en bij Kaufman is men wat dat betreft aan het goede adres. Ook zeer interessant is het hoofdstuk over Walter Tevis, schrijver van The Queen‘s Gambit, een boek dat ik 35 jaar terug al recenseerde en dat nu een waanzinnig populaire Netflix-serie is. Kaufman toont aan dat veel in het boek van Tevis autobiografisch is en dat hij zich liet inspireren door de eveneens schakende Diana Lanni, met foto in het boek aanwezig. Voor de liefhebber veel wat men kan naspelen.

Partir, c’est mourir un peu en daarom in deze laatste rubriek enige nostalgie: toen ik van mijn vriendinnetje, later mijn vrouw, schaken leerde, begon ik partijen na te spelen. Ik herinner me vooral die van Bobby Fischer, al zou hij pas tien jaar later (1972) wereldkampioen worden. Hier een Amerikaans onderonsje:
R.Byrne – B.Fischer, New York 1963, Amerikaans Kampioenschap 1.d4 Pf6 2.c4 g6 het zogenaamde Koningsindisch 3.g3 c6 4.Lg2 d5 5.cxd cxd een afruil die voor zwart gunstig is want nu kan Pc6 6.Pc3 Lg7 7.e3 0-0 8.Pe2 Pc6 9.0-0 b6 10.b3 La6 11.La3 Te8 12.Dd2 e5 zwart begint actiever dan wit 13.dxe Pxe5 14.Tfd1 Pd3 Dat is Fischer ten voeten uit, altijd in de aanval 15.Dc2 Pxf2!! Of Byrne dat verwacht heeft betwijfel ik. 16.Kxf2 het moet wel 16..Pg4+ 17.Kg1 Pxe3 18.Dd2 Pxg2! Al weer typerend voor de bulldozer die de zwartspeler kon zijn, wat hem naar de wereldtop bracht. 19.Kxg2 d4 20.Pxd4 Lb7+ 21.Kf1 ( 21.Kg1 Lxd4+ 22.Dxd4 Te1+ ) 21..Dd7 Byrne moet met enige walging naar de stelling gekeken hebben en gaf op, want hij kan de ondergang niet voorkomen, bijv. 22.Df2 Dh3+ 23.Kg1 Te1+ ! zou Fischer gespeeld hebben 24.Txe1 Lxd4 23.Dxd4 Dg2 mat. Ja, als je zo‘n partij naspeelt, krijg je wel zin om het zelf eens te proberen.

 

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

2 Reacties

 1. Avatar
  Franck Steenbekkers 28 augustus 2021

  Dank u voor veel leesplezier!!

  Informatief/ positief!!

 2. Avatar
  Paul Wiselius 29 augustus 2021

  Daar sluit ik me bij aan 🙂

  En dank voor de tip over het boek van Larry Kaufman. Naast al zijn andere kwaliteiten was hij ook betrokken als adviseur bij de ontwikkeling van het computerschaak. Mede dankzij hem kon bv. Ron Nelson een goed programma voor de Excalibur Grandmaster ontwikkelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.