Queen’s Gambit Hilversum

Eline Roebers en Machteld van Foreest spelen de hoofdrol in het schaakevenement Queen´s Gambit Hilversum op 10, 11 en 12 september. Op vrijdagavond 10 september spelen de meiden tegen de meesters Eelke Wiersma en Jan Willem van de Griendt. De organisatie noemt de twee IM’s ´de beste schakers van Hilversum´. ’s Middags is de opening van het evenement, waarbij ook KNSB-voorzitter Bianca De Jong-Muhren aanwezig is.

De volgende dag is het grootmeestersechtpaar GM Twan Burg en WGM Nargiz Umudova de tegenstander. Op de slotdag verzorgen Eline en Machteld aanschuifsimultaans tegen de (lokale) schaakjeugd en leden van HSG en andere schaakliefhebbers.

Een brede coalitie tekent voor de organisatie: HSG en de aan de  schaakclub  gelieerde Stichting Hilversum Schaakt, de openbare bibliotheek Hilversum en scholengemeenschap het A. Roland Holst College. Ze  haken –  gedwongen verlaat – in op de enorme populariteit van de Netflix-serie Queen’s Gambit. Het evenement op drie locaties is omlijst met nevenactiviteiten ter bevordering van jeugd- en vrouwenschaak, zoals workshops, lezingen en speciale activiteiten voor de jeugd.

De serie Queen’s Gambit  gaat over een jonge vrouw, Beth Harmon,  die na een getroebleerde jeugd met succes de internationale schaaktop bestormt. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver (en schaker) Walter Tevis. Model voor Beth staat in de serie in eerste instantie de Amerikaanse schaakster Lisa Lane (vrouwenkampioen VS 1959). Walter Tevis voerde haar schaakvermogen op met het talent van Bobby Fischer. De bekroning van de triomftocht van Beth, die uiteindelijk in Moskou Vassily Borgov verslaat, vertoont overeenkomsten met de WK-overwinning van Fischer op Boris Spassky in 1972.

De serie was bijna een jaar geleden ongekend populair en genereerde enorme media-aandacht. De best denkbare reclame voor het schaken, die normaal gesproken waarschijnlijk tot een toeloop van nieuwe leden voor schaakverenigingen zou hebben geleid. Helaas waren de schaakclubs wegens corona gesloten.

Het vrouwenschaak kan nog steeds een impuls gebruiken. Mede door de serie zijn de Nederlandse toptalenten als Machteld en Eline boegbeelden geworden van het meisjes- en vrouwenschaak. Volkskrant Magazine had vorig jaar een mooie journalistieke productie waarin naast Machteld en Eline ook Maaike Keetman en Anna-Maja Kazarian werden geportretteerd, met een Beth Harmon-look qua kapsel en kleding.

Eline en Machteld gelden niet als favoriet in de matches op vrijdag en zaterdag in Hilversum. Maar dat was Beth Harmon ook niet toen zij aan haar triomftocht langs op papier sterkere tegenstanders begon. Ze zijn zeker tot uitschieters in staat. Daarvan getuigt ook de recente puike toernooioverwinning van Eline in Brugge.

Gedetailleerd programmaoverzicht per dag per locatie op www.hsgopen.nl

3 Reacties

 1. Avatar
  Wimvanderwijk 28 augustus 2021

  Ik ben te stellig in mijn bewering dat Lisa Lane model stond voor Beth Harmon. Er circuleert in dat verband een tweede naam van een vrouwelijke Amerikaanse schaakster, Diana Lanni. Beiden worden met Queen’s Gambit in verband gebracht.  Ik weet niet wie de ware is. Misschien heeft auteur Walter Tevis zich door beiden laten inspireren?  Curieus is dat hun achternamen zo op elkaar lijken, Lane en Lanni.

 2. Avatar
  Alex Caban 29 augustus 2021

  Ik heb ook het vermoeden dat, bewust of onbewust, ook de naam Karpov hier een rol speelt (.ar.o.)

 3. Avatar
  Rene Olthof 09 september 2021

  Hier valt veel meer over te lezen in Chess Board Options, de nieuwe ‘biografie’ van Larry Kaufman.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.