Hing Ting Lai blijft scoren op Open Hoorns

Een interview met Hing Ting Lai sierde de voorpagina van het jeugdkatern in de Schaakmagazine van juni 2009. Piet Peelen schreef daarin regelmatig over winnen en hoge scores. Anno 2021 is er niets veranderd. De 24-jarige Amsterdammer pakte afgelopen weekeinde 5½ punt in zes partijen op het Oscar Romero Open Hoorns, waaraan het NHSB-kampioenschap is gekoppeld. Als bondsspeler van Purmerend veroverde Hing Ting beide titels.

Uit handen van NHSB-voorzitter Jan Poland heeft Hing Ting Lai zojuist de grote cup met de grote oren gekregen.

Het was zijn derde optreden in de aula van de school voor het voortgezet onderwijs. Achttien keer nam hij plaats aan een van de topborden; goed voor twaalf zeges en zes remises. In 2018 eerste, in 2019 tweede achter Liam Vrolijk die ook vorig jaar won. De titelverdediger ontbrak ditmaal vanwege zijn deelname aan het Europees kampioenschap in Reykjavík.

Voor Hing Ting Lai zat er een plezierige plus aan vast. Voor het eerst sinds 2008 zijn er plaatsingswedstrijden voor het NK. Vijf regionale kampioenen krijgen een ticket en daar hoort de kersverse kampioen van de Noordhollandse Schaakbond ook bij. Hij kon terugkijken op een geslaagd evenement. ,,Dit is mijn eerste klassieke toernooi in anderhalf jaar. Ik had alleen een rapidtoernooi in Almelo gespeeld, maar dat is toch anders dan partijen met een lange speelduur. Over de partijen ben ik wel tevreden, heb in elke ronde goed gespeeld. Met wit drie uit drie. Tegen Nico Zwirs moest ik in de verdediging. Hij had langdurig voordeel en kwam een pion voor. Met actief spel probeerde ik alles op te lossen en dat lukte.’’

De topper Nico Zwirs – Hing Ting Lai is zojuist begonnen.

Hing Ting Lai krijgt de kans om zich voor de NK-finale te kwalificeren (een dubbelrondige vierkamp in het hoofdkantoor van sponsor Deloitte in Rotterdam, van 27 november tot en met 3 december), maar de Nederlandse A-jeugdkampioen van 2015 en 2016 kijkt vooral naar zijn FIDE-rating. Hij heeft nog vijftig punten nodig om de ‘magische’ grens van 2500 te bereiken. ,,Als je die eenmaal hebt aangetikt, kun je daarna vrijer spelen. Die prestatie blijft staan, daarna is het een kwestie van grootmeesternormen halen. Verder hoop ik met Purmerend kampioen te worden. Met spelers als Pieter Hopman, Tobias Kabos en Katharina Ricken hebben we een sterk team dat eigenlijk wel in de eerste klasse hoort te spelen.’’

De remise tegen Nico Zwirs – zaterdagavond in de vierde ronde – was het enige halfje dat Hing Ting Lai verspeelde. Zijn overwinningen kwamen vaak op dezelfde manier tot stand. Kleine voordelen werden soepel uitgebouwd naar beslissende stellingen. Soms had hij daar iets meer geduld voor nodig, zoals tegen Onno Elgersma. Het succes kwam er uiteindelijk toch. Op de 37e zet was een zwart paard op d6 niet meer te redden, in een dame-eindspel met twee lichte stukken. Alle partijen kwamen binnen de veertig zetten ten einde.

Ook die tegen Nico Zwirs die eveneens de eerste toernooihelft afsloot met drie uit drie. Na dameruil op de tiende zet kwamen de beide IM-spelers vlot in een toreneindspel met lopers van gelijke kleur. De in Apeldoorn opgegroeide titelhouder had een vrijpion op d4, de met zwart spelende Hing Ting Lai een dubbelpion op de f-lijn. De voorste moest hij inleveren, maar creëerde met een vrijpion op b4 een tegendreiging. Beide vrijpionnen belandden naast het livebord, waarna een stelling overbleef met de resterende pionnen op de koningsvleugel. Voor beide spelers was er geen doorkomen meer aan.

Ze zegevierden in de vijfde ronde, maar Martijn Monteban – routinier in het sterkste bondsteam van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn – voorkwam een gedeelde eindzege. Hing Ting Lai scoorde soepel tegen Enrico Vroombout die een kwaliteit offerde om zijn loperpaar te behouden. Even later stonden dame en de laatste toren op dezelfde diagonaal (van een loper op a6) en zo nam de mede-koploper een dubbele kwaliteit voorsprong. Voldoende om opnieuw een punt te noteren.

Nico Zwirs nam het op tegen Martijn Monteban die met drie winstpartijen en twee remises aan een goed toernooi bezig was. De troef van de thuisclub ging in op een pionoffer, omdat zijn opponent zo een open e-lijn kreeg en de nog niet gerokeerde zwarte koning onder druk wilde zetten. Met Lh6 werd de korte variant voorkomen, maar via 16. … 0-0-0 werd de monarch in veiligheid gebracht. Nico won de pion terug en kreeg aansluitend te maken met heel actief spel van zwart die het initiatief overnam en de dame opjoeg.

Beslissend was het gif dat in de ongedekte pion op a7 zat en toch door de vorstin werd opgepeuzeld. Met 22. … Lxf3 maakte Martijn de c-lijn vrij om na 23. gxf3 met … Lc5 (nu verdedigd door de dame op c7) de vluchtvelden voor de witte dame te ontnemen. Ze werd via een handige manoeuvre uiteindelijk nog wel gered, maar dat ging ten koste van een stuk en er bleef een verloren eindspel over.

Martijn Monteban was in 2018 al eens gedeeld tweede geworden (en op weerstandspunten vierde) en kroonde zich nu tot vice-kampioen. Ook hij is nog steeds ongeslagen op het Open Hoorns dat van 1950 tot en met 2016 op zeven dinsdagavonden werd gehouden en sinds 2017 een weekendtoernooi is.

Caïssa-Eenhoorn heeft er een succesvol evenement van gemaakt. Met 104 spelers (door de coronamaatregelen het maximum) is het het grootste schaaktoernooi met klassiek tempo in de Hoornse schaakgeschiedenis. Het vorige record stond op naam van het NHSB-veteranenkampioenschap dat in de lente van 2020 92 man trok en na drie ronden door de COVID-19-uitbraak werd stopgezet. Een jaar geleden was het Open Hoorns het eerste fysieke schaaktoernooi in Nederland, nadat in maart de pandemie zich had geopenbaard. Inmiddels komt het schaakleven langzaam op gang en zal ook het persoonlijke ratingoverzicht geen rechte lijn meer vertonen en krijgt de maandlijst pieken en dalen.

Nieuw in Hoorn was het gebruiken van zes liveborden: vier voor groep A en elk één voor de groepen B en C. Ze vormden een onderdeel van de uitzendingen op het twitchkanaal van Caïssa-Eenhoorn, waar de topspelers Peter van den Brink, Arne Moll, Mark van Ojik en oud-topspeler Gilbert Vrancken de partijen bespraken. Schaakliefhebbers thuis zagen op hun scherm in één overzicht de actuele stelling, het analysebord en beelden vanuit de speelzaal. Een prachtige manier om een schaaktoernooi te volgen. Het hele pakket blijft nog twee weken op de website van Caïssa-Eenhoorn staan.

Martijn Monteban (links) en Peter Doggers, routiniers van Caïssa-Eenhoorn en teamgenoten, treffen elkaar in de vijfde ronde op een livebord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindhoven-talent Sascha Kurt schaakt in de aula van de Oscar Romeroschool bij een typisch Westfriese achtergrond: de Hoornse stoomtram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De langste partij van de vijfde ronde trekt het nodige publiek. Vijf minuten voor het begin van de zesde ronde valt de vlag van Mark Bloem (links) die tegen Sjoerd Kelder speelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een overzicht van de speelzaal. Het draait om de wisselbeker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enrico Vroombout (links) en Hing Ting Lai noteren 3. … Lb4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martijn Monteban (links) en Nico Zwirs boxen elkaar een prettige partij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kersverse NHSB-kampioen Hing Ting Lai wordt gefeliciteerd door voorzitter Jan Poland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caïssa-Eenhoorns favoriet Martijn Monteban heeft de enveloppe voor de vice-kampioen gekregen van NHSB-preses Jan Poland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eline Roebers en Nico Zwirs zijn op de gedeelde derde plaats geëindigd.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.