NK bedrijvenschaak 2021

Zaterdag 2 oktober vond het NK Bedrijvenschaak 2021 plaats in Wijk aan Zee. Georganiseerd door DSE Automatisering en ondersteund door de gemeente Beverwijk maakten 197 schakers hun opwachting in De Moriaan. Eindelijk weer eens fysiek aanwezig schaken! Na controle in de CoronaCheck app kon iedereen naar binnen. 45 teams van 41 verschillende bedrijven, instellingen en stichtingen hadden zich ingeschreven. Helaas daarbij niet de regerend kampioen CapGemini en ook ontbraken namen die “altijd” meedoen, zoals PostNL, Nationale Politie, veelvoudig winnaar Sogeti en de Belastingdienst. Toch nog een nawee van de coronapandemie?

Hoe dan ook had DSE het fantastisch georganiseerd en hebben de aanwezigen zich uitermate goed vermaakt. Na openingswoorden van Cees Duivenvoorde van DSE en de wethouder van economische zaken “en schaken” van Beverwijk, kon er geschaakt worden op de schaakborden en stukken van het Tata Steeltoernooi. De winnaar van het laatste Tata Steel, Jorden van Foreest, was er vandaag ook en wel namens Hotels.nl. Zij behoorden daarmee tot de favorieten, met een gemiddelde rating van 2300+. Véle teams hebben niet eens één speler van 2300+. Bij het tempo van 15 minuten + 5 seconden per zet kan er echter van alles gebeuren!

Hotels.nl begon niet goed. De eerste ronde werden nog de matchpunten meegenomen door 2,5-1,5 tegen het Centraal Planbureau. Maar in rondes 3 en 4 werden punten gemorst met tweemaal 2-2, tegen het team van de KNSB en Nationale Nederlanden. Zéér voortvarend begon DSE Automatisering 1. Met overmacht werden de overwinningen aaneengeregen. Na ronde 5 stonden zij met 2 matchpunten én 2,5 bordpunten voor op de rest. Ronde 6 was de topper Hotels.nl-DSE Automatisering 1. Kopman van DSE, Harmen Jonkman, wist Jorden te verschalken en scoorde op dat moment met 5,5 uit 6 op bord 1 een TPR van bijna 2700! Helaas voor DSE bleef het daarbij en Hotels won met 3-1 en naderde DSE tot op een half bordpunt. Het veld schoof in elkaar. Met ingang van de laatste ronde hadden nog meerdere teams kans op de eindoverwinning, waaronder Van Ree Accountants en ABN AMRO 1. DSE mocht tegen Van Ree proberen het halve bordpunt voorsprong te behouden en Hotels.nl mocht proberen een zo hoog mogelijke overwinning te behalen tegen ABN AMRO 1. Beide teams leken op weg naar een grote overwinning. Hotels won met 3,5-0,5 Was dat genoeg? Henk Jan Evengroen, kopman van Van Ree stond slecht tot verloren tegen Harmen Jonkman, maar wist steeds toch wat dreigingen in de stelling te breien. Toen beiden op het increment speelden, verschalkte Henk Jan Harmen en behield daarmee een 100% score! DSE won daardoor met slechts 2,5-1,5 en werd tweede achter Hotels. Derde werd ING 1.

Alle deelnemers hebben genoten van een prachtige schaakdag en een heerlijke lunch en gezellige gesprekken. Bij de prijsuitreiking kregen de individuele topscoorders een cadeaubon, waarbij ik de 100 procenters: Stefan Kuipers (bord 1 Bullstore), Marcel Peek (bord 3 KNSB), Arie Werksma (bord 1 ADP) en Henk Jan Evengroen (bord 1 Van Ree Accountants) wil noemen. Na afloop was iedereen het eens. Dit was een van de beste NK’s Bedrijvenschaak ooit en volgend jaar graag weer! Een organisator voor volgend jaar is er nog niet. U kunt zich nog aanmelden!

➟ eindstand

➟ ranglijst individueel eindstand

➟ scorekaart individueel eindstand

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.