Play Magnus groep zet in op de groei

De prioriteit van de Play Magnus groep is groei. Over de eerste helft van 2021 werd een verlies van $8,8 miljoen geleden op een omzet van $9,7 miljoen.  Er werd $8,3 miljoen nieuw geld opgehaald bij investeerders en de groep had eind Augustus $28 miljoen cash dus er is zeker geen acuut liquiditeitsprobleem. De omzet groeide over de eerste helft van 2021 met 227% en het aantal betalende gebruikers groeide met 91% naar 60.600.

De Play Magnus groep ging in Oktober 2020 naar de beurs en sloot op 8 oktober op 17,9 NOK (IPO prijs 21 NOK).  In Januari 2021 was de aandelenprijs bijna verdubbeld naar 36 NOK maar inmiddels is de prijs weer teruggezakt naar 18,6 NOK (8 oktober). De top 100 van de Euronext is het afgelopen jaar met 29% gestegen dus de Play Magnus groep doet het op de beurs relatief slecht.  Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat de investeerders de groei en acquisities mooi vinden maar het pad naar uiteindelijke winstgevendheid, in zeg, 2023, niet duidelijk genoeg. Welke mijlpalen moet het bedrijf halen om uiteindelijk cashflow positief te worden en hoe is dat verankerd in de doelstellingen en beloningsstructuur van het management?

Het merk ‘Wereldkampioen Magnus Carlsen’ is een belangrijke factor voor de Play Magnus groep. Een (onverwacht) verlies van de wereldtitel in December aan Ian Nepomniachtchi zou een tegenvaller zijn. Nepomniachtchi heeft onlangs een sponsor contract afgesloten met rivaal chess.com en de Russen zullen er alles aan doen om de titel terug te halen naar Rusland. Opvallend is dat Grischuk, Svidler, Dubov, Karjakin en Artemiev allemaal niet mee doen aan de finale van het Russische kampioenschap.

De belangrijkste acquisities van de Play Magnus groep zijn (naam, maand, overnameprijs voor 100% van de aandelen):

 • Chess24 – Februari 2019: $12,6 miljoen
 • Chessable – Augustus 2019: $6,7 miljoen
 • iChess – December 2020 – $1,0 miljoen (website en schaaktraining video’s)
 • New In Chess – Januari 2021 – $3,5 miljoen
 • GingerGM – Februari 2021 – $0,5 miljoen (het bedrijf van GM Simon Williams)
 • Everyman Chess – Maart 2021 – $2,1 miljoen
 • Aimchess – Mei 2021 – $0,5 miljoen

Aimchess is een website en app die je partijen analyseert (bijvoorbeeld van Lichess of Chess.com) en op basis daarvan een sterkte-zwakte analyse maakt en een leerplan voorstelt.

In September werd Silver Knights in de USA overgenomen.  Silver Knights verzorgde schaakprogramma’s in meer dan 300 scholen pre-Covid en nu vooral online en had een jaarlijkse omzet van $750k. Silver Knights zal gebruik gaan maken van de Chessable’s Classroom functionaliteit en hun lessen wereldwijd aanbieden.

Allard Hoogland, uitgever en voormalig eigenaar van New In Chess, gaat aan het einde van dit jaar met pensioen. Het is mooi dat New In Chess nu onderdeel is van een groep van schaakbedrijven waar veel synergiën behaald kunnen worden. Het omzetten van boeken van New In Chess naar cursussen op Chessable zal worden versneld en sinds kort kan je bijvoorbeeld op de GingerGM website als abonnee van New In Chess Yearbook zoeken op Yearbook Surveys.

Het management van Chessable is een prominente rol gaan spelen in de Play Magnus groep. Chessable werd opgericht door David Kramaley en John Bartholomew. David Kramaley is nu de Chief Operating Officer van de Play Magnus group en Dmitri Shneider (voormalig investeerder en CFO van Chessable) is gepromoveerd tot Chief Financial Officer van Play Magnus. Er werken ook steeds meer Nederlanders bij Chessable en de Play Magnus groep. Een aantal voorbeelden: Geert van der Velde is inmiddels CCO van Chessable en VP of content van de Play Magnus groep en daarmee beloond voor het versnellen van de groei en de kwaliteit van Chessable. Maaike Keetman is VP of content en Jeroen Weggen hoofd QC bij Chessable. Het hoofdkantoor van Chessable is verplaatst naar Barcelona en de secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals 40 dagen vakantie) zijn zeer goed te noemen. Living the dream!

In het kader van de “Create Your Own Course‘ prijsvraag op Chessable heb ik een mini-cursus gemaakt die gebaseerd is op  de partij Dubov-Karjakin van het Russisch Kampioenschap 2020. De opening begint met de zetten 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 4. c3 Pf6 5. d4 exd4 6. b4!?  Dubov won de partij met een prachtig dame-offer op zet 19. De opening is erg makkelijk om te leren en leuk om te spelen. Een voorbeeldje:

3 Comments

 1. Avatar
  Hendrikom oktober 11, 2021

  Mooi hoor! Flinke bedragen ook. En met die 40 dagen kun je er nog makkelijk vijf toernooien bij schaken 🙂

  • Avatar
   Franck Steenbekkers oktober 11, 2021

   Wat is de totale waarde van de play Magnus groep?

   • Avatar
    Han Schut oktober 11, 2021

    De totale waarde van de Play Magnus groep is 105 miljoen euro. De Carlsen familie is een van de grootste aandeelhouders met 12% van de aandelen. Meer details hier.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.