Boekpresentatie Chess Buccaneer bij En Passant op 12 november 

Er is een boek uit over het leven en de partijen van Manuel Bosboom! Chess Buccaneer, geschreven door Peter Boel en Merijn van Delft. Peter Boel kent Manuel al sinds zijn jeugdjaren. Allebei geboren in 1963, allebei vaak op dezelfde jeugdtoernooien aanwezig, maar al snel bleek dat Manuel de beste was. Of, zoals Peter dat zelf uitdrukt: “Manuel was een soort figuur die alles deed wat je zelf graag bij het schaken zou doen. “ Peter haalt herinneringen op uit zijn jonge jaren, verzamelde allerlei anekdotes bij diverse schakers en schreef zo het biografische gedeelte van het boek. 

Manuel Bosboom (foto Lennart Ootes)

Merijn van Delft kent Manuel vanuit de tijd dat ze teamgenoten waren bij Apeldoorn. In zijn boek Mastering Positional Sacrifices publiceerde hij al wat pronkstukken uit het oeuvre van de markante Zaandammer. Hieruit ontstond bij New in Chess het idee om een heel boek aan Manuel Bosboom te wijden. Merijn voorziet in het boek de partijen van deskundig commentaar. 

Inmiddels is Manuel al bijna toe aan zijn derde lustrum als schaker bij schaakclub En Passant en het leek ons een aardig idee om in ons denksportcentrum een avond te organiseren rondom dit boek. Het zal gebeuren op vrijdagavond 12 november vanaf 20:30 uur. Voor leden van En Passant, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. 

 

Het programma ziet er, met een dikke disclaimer want wij bij En Passant zijn altijd zeer bedreven in het in de soep laten lopen of op het laatste moment aanpassen van planningen, als volgt uit… 

Van 20:30-20:45 zullen Peter Boel en Merijn van Delft iets vertellen over het boek. 

Van 20:45-21:30 zal Manuel op het demonstratiebord een of twee van zijn meesterwerken laten zien en becommentariëren. 

Van 21:30-22:30 geeft Manuel een snelschaaksimultaan. Jawel! Manuel zal snelschaken op drie borden tegelijk. Wie klaar is moet de stukken opstellen en plaats maken voor de volgende. Als Manuel het naar zijn zin heeft kan het langer duren dan een uur; als hij omvalt kan het ook korter duren 😊 De partijen zijn, als de techniek in orde is, te zien op het demonstratiebord. 

Tijdens en na de simultaan is het voor de aanwezigen mogelijk om het boek, zolang de voorraad strekt, met een aantrekkelijke korting te kopen en tevens op handtekeningenjacht te gaan. De schrijvers en de hoofdrolspeler zijn immers aanwezig! 

Het wordt vast een leuke avond in denksportcentrum En Passant, Bikkersweg 90 te Bunschoten. 

3 Reacties

 1. Avatar
  Frank Van Tellingen 01 november 2021

  Wordt de presentatie toevallig nog gestreamed voor alle fans?

 2. Avatar
  pengschaak 02 november 2021

  Gefeliciteerd Peter en Merijn! Mooi  initiatief van En Passant. Jammer dat ik er niet bij kan zijn, moet op 11e vliegen naar Slovenië voor het EK Teams. Ik ga straks zeker het boek lezen!

 3. Avatar
  Richard Vedder 07 november 2021

  Wellicht ten overvloede nog de mededeling dat de aanwezigen een coronacheck krijgen. Dus mocht u van plan zijn te komen… QR-code bij de hand!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.