David en Goliath smijten rotsen op elkaar: zwerfkei van Kasparov (Td4!!) is het hardst

Zie hier de originele bron.

Een wat korter verslag dit keer, want mijn tegenstander hield me lang bezig.

Ronde 3, Kennemer Combinatie 1 thuis tegen het sterke en sympathieke Apeldoorn. Daar hebben we veel heroïsche gevechten mee uitgevochten, de laatste pot paste mooi in dat rijtje. Ondanks de nieuwe corona-maatregelen kwamen beide teams op volle oorlogssterkte, waarbij Apeldoorn een FM nog kon vervangen door een sterke Duitse GM met 2591. Dan hebben de Gelderlanders gemiddeld ruim 100 elo meer (2337 om 2444) en daar is moeilijk tegenop te boksen.

Toch lukte het ons heel aardig. We gaan de borden eens van laag naar hoog af. Onno won voor het eerst voor KC! In het Spaans snackte hij een Marshalliaans pionnetje, dat zwart nooit meer terugzag. Op koers voor de IM-norm! Gerard heeft nog wat minder de focus als in zijn debuutjaar en kreeg in zijn geliefde Konings-Indisch niet de gewenste tegenkansen. 1-1.

Tex en Pieter op 8 en 7 overbrugden het kleine ratingoverwicht met twee stevige, solide partijen. 2-2. Onze titelhouders Patrick, Liam en Wouter zouden op 6, 5 en 4 moeten gaan scoren, maar hadden niet hun gebruikelijke brille en hielden professioneel de schade beperkt. 3,5 – 3,5. Lennart en Esper speelden op bord 2 en 3 wereldpartijen en hadden in anti-Sicilianen beiden kansen tegen 2500+, om uiteindelijk met remise genoegen te moeten nemen. Die zeven remises op rij(!) brengen ons op 4,5 – 4,5.

En we hadden onze heldin nog van ronde 2, FM Eline. Op bord 1 geposteerd om Anish Giri te vegen. Anish was bang, dus die had zijn secondant Max Warmerdam gestuurd. Max kan met 2600+ inmiddels ook een aardig potje schaken en gaf het publiek waar voor zijn geld. In zijn onsterfelijke partij speelde Kasparov tegen Topalov ooit het onsterfelijke Td4! 22 jaar later, hemelsbreed tien kilometer verwijderd van de Moriaan in Wijk aan Zee, deed ook Max Td4!

Herman e.a., jullie hebben er dit keer weinig werk aan, de schoonheidsprijs is bekend. Leuk voor Max, iets minder voor Eline en KC, want met 4,5 – 5,5 trokken we nipt aan het kortste eind. Toch grote complimenten voor het team, dat bewijst op eigen kracht voor de beste teams van Nederland een gevaarlijke klant te zijn.

Kennemer Combinatie 1		- AMEVO Apeldoorn 1        4½-5½
Roebers, E. (Eline)	2293	- Warmerdam, M. (Max)	  2612 0 - 1
Baar van, E. (Esper)	2212	- Braun, A. (Arik)     2591 ½ - ½
Dek, L. (Lennart)	2273	- Pruijssers, R. (Roeland) 2574 ½ - ½
Spoelman, W.A. (Wouter)	2545	- Zwirs, N.J.J. (Nico)   2442 ½ - ½
Vrolijk, L.N. (Liam)	2487	- Beerdsen, T.A. (Thomas)  2488 ½ - ½
Zelbel, P. (Patrick)	2453	- Kuipers, S.C. (Stefan)  2469 ½ - ½
Roggeveen, P. (Pieter)	2256	- Rijnaarts, S. (Sjef)	  2346 ½ - ½
Wit de, T. (Tex)	2345	- Delft van, M. (Merijn)  2393 ½ - ½
Rill, G. (Gerard)	2232	- Lammens, T.J. (Tim)	  2267 0 - 1
Elgersma, O.J. (Onno)	2275	- Oudeweetering vd, Arthur 2262 1 - 0

Gemiddelde rating:	2337	 Gemiddelde rating:	  2444

 

5 Reacties

 1. Avatar
  HansJGdeLange 08 november 2021

  Wat een geweldig verslag! Omdat ik het schaken bemin, en dus eindeloos lees en speel -wel slecht- zijn er elf spelers die ik of ontmoet heb of anderszins ken, wat extra plezier geeft.

  De linkjes zijn  stuk voor stuk de moeite waard: de winstpartij van Sokolov op Kasparov is boeiend, maar de vondst om de partij van Max Warmerdam te vergelijken met de onsterfelijke partij van Kasparov, tja, kom daar maar eens om bij schakers in dit landje: briljant.

  Max deed eerder Erik van den Doel pijn, tot m’n verdriet, en nu Eline Roebers die echter op die leeftijd al aardig opgewassen is tegen tegenvallers. Ze heeft de tijd.

  Dank Pieter Roggeveen!

 2. Avatar
  Wim van Tuyl 10 november 2021

  Jammer dat de partijen ontbreken. Ik had die mooie zet Td4 graag kunnen naspelen!

 3. Avatar
  Henk Smout 10 november 2021

  In zijn bespreking van 365chess.com/game.php?gid=2405326 wijst Kasparov na het alternatief 23… Lxh2+ 24.Kxh2 Dh5+ 25.Kg1 e2 26.dxe7+ Kg7 op de computerzet 27.Td4!! met als commentaar dat een mens automatisch de toren op d5 zou zetten. Bij de partijzet 24.f4 beperkt hij zich trouwens tot een uitroepteken en verder niks.

  En nou wil ik weleens dat Td4 van Max Warmerdam zien!

 4. Avatar
  Pieter_Roggeveen 11 november 2021

  Hoi Wim, Henk,

  Ze moeten allemaal handmatig ingevoerd worden (daarom duurt het soms even), maar alle Meesterklassepartijen komen beschikbaar op https://schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/partijen-meesterklasse/partijen-meesterklasse-20212022

  @Hans: dank voor je aardige woorden!

  Groet, Pieter Roggeveen

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.