Henk de Kleijnen (postuum)

Mijn metgezel, gids, stimulator en co-writer van het schaakleven is niet meer.

www.sv-erasmus.nl/2021/11/henk-de-kleijnen-postuum/

2 Reacties

 1. Avatar
  zemiggel 17 november 2021

  Dank je wel Wim voor je mooie artikelenreeks over Henk. Helaas zie ik ze nu pas, en heb ik dus ook niet meer kunnen e-mailen met Henk.

  Wat een fijne herinneringen heb ik aan Henk. Op mijn 17e kwam ik in het vlaggenschip van Messemaker 1847 te spelen, samen met mijn broer Sander. Henk was een geweldige organisator met veel oog voor de mens achter de schaker. En zo waren er velen bij Messemaker 1847 – ik noem een Wil Woudenberg, Ab Scheel, Dries Heuperman – en zij zorgden voor een fantastische sfeer in het verzorgingstehuis. Als er dan af en toe een verstrooid oudje aan je bord kwam staan, die met luide stem de stilte verbrak met een ‘Wat doen jullie hier? Gezellig hoor’  dan werd die liefdevol maar resoluut weer richting het biljart in de gang begeleidt.

  Henk was een icoon en er komen veel herinneringen boven. Hij opende in die tijd met wit altijd 1.Pc3.  Ondanks zijn reusachtige schaakbibliotheek probeerde hij toch snel de theorie te verlaten. Die schaakbibliotheek was indrukwekkend, een volledige kamer helemaal vol met Informators, jaarboeken New in Chess, etc. Ik had nog nooit zoiets gezien.

  Voorafgaand aan een externe seizoen ontving ik van Henk wel eens een ansichtkaart met een schaakthema, met daarin een aanmoediging om een topscore neer te zetten. In de trant van “Michiel, we hebben enkele remisespelers, dus het punt moet van jou komen!” Of ik kreeg een bijzonder schaakboek van Smyslov, met de toevoeging “lees deze maar eens, want je kunt niet altijd alleen maar aanvallen”. Dat tekende zijn betrokkenheid. Na de externe pot had Henk als “non-playing teamcaptain” altijd weer het restaurant al geregeld. Die maaltijden met het team waren reuze gezellig! De wijn vloeide rijk en meestal schalde Wim Westerveld dan een keer ‘SARSSSS’ door het restaurant. De rekening werd gedeeld door 9 personen (8 + Henk), maar af en toe was dat wat lastig voor mij en mijn broer. We hadden het niet zo breed als scholier en student. Henk wist dat wel en af en toe fluisterde hij vooraf toe “ik betaal vanavond wel voor jullie, en dat blijft onder ons”. Dat was ook wel fijn , want vaak kwamen er gerechten als chateaubriand op tafel met x flessen wijn erbij.

  Wat me ook bij is gebleven waren de vele verkeersboetes van Henk. Er stonden op de weg tussen Gouda en Alphen aan de Rijn twee vaste flitspalen in Boskoop. Uiteraard wist Henk dat, maar hij was na de clubavond nog zó aan het nadenken over zijn partij dat hij keer op keer weer te snel reed bij het in- en uitgaan van de bebouwde kom. En dan vaak een flits bij allebei de palen.

  Henk bedankt voor de superfijne tijd en ik ga mijn Smyslov er maar eens bijpakken.

  Michiel Blok

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.