Drs. B 

Vrijdagavond was in denksportcentrum En Passant de presentatie van het boek Chess Buccaneer. De opkomst was verrassend hoog. De zaal was goed gevuld. Eerder wees ik u al op het programma en op de mogelijkheid dat hiervan afgeweken zou worden. En jawel, er werd van afgeweken. Op een geweldige manier! 

Aanwezig waren de beide schrijvers: Peter Boel en Merijn van Delft. Uiteraard was ook Manuel Bosboom zelf van de partij, evenals zijn 81-jarige van trots glimmende vader Adriaan. Na een kort welkomstwoord mijnerzijds vertelde Peter hoe het boek tot stand kwam, hoe de titel gekozen werd en hij las een episode voor uit het boek. Een stuk over een uitwedstrijd van En Passant in Enschede. Viktor Kortchnoi en Genna Sosonko deden ook mee en met een gehuurd busje reden we oostwaarts. Onderweg was Manuel volop liedjes van Drs. P aan het citeren. Kortchnoi kon het “troika hier, troika daar” maar matig waarderen en schreeuwde wat in het Russisch. Sosonko vertaalde het als “Please shut up!” 

Ik had nog niet de tegenwoordigheid van geest om foto’s te maken toen Peter aan het woord was. Dat had ik wel toen Merijn ging uitleggen hoe hij de partijen analyseerde met verschillende computerprogramma’s. Geen hoogstaande foto overigens, sorry daarvoor. Merijn ontdekte een lijn in Manuels spel. In het begin van de partij een wat abnormaal ogende zet, zoals g4 of zo, maar daarna wel steeds normaal spelen. 

 

Nadat er vragen gesteld konden worden en deze ook nog eens beantwoord werden werd het tijd voor Manuel. Die zou een mooie partij laten zien en daarna een snelschaaksimultaan spelen, aldus de planning. Ja, dat deed hij ook, maar daarvoor verraste hij ons met een geweldig optreden! Hij citeerde een paar liederen van Drs. P en daarna ook nog eentje van Camiel Proost. Peter Frans Koelewijn, u weet wel: die van Fishpartners, was zo slim om het optreden te filmen. Twee Drs. P-acts kunt u daarom onderaan dit verslag terugzien. 

 

Drs. B citeert Drs. P

Snelschaaksimultaan aan drie borden met vijf minuten pppp

Gedurende avond konden de aanwezigen het boek aanschaffen met een leuke korting en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Het boek is echt een aanrader. Leuke anekdotes, een kijkje in het privéleven van Manuel en een heleboel partijen en partijfragmenten. Te koop bij de bekende schaakboekhandelaren uiteraard en wij bij EP hebben er ook nog een paar over. Wie nog van de introductiekorting wil profiteren moet maar even langs komen! 

2 Reacties

  1. Avatar
    Hendrikom 14 november 2021

    Wat een leuk avondje was dit, zeg! Maan heeft zoveel capaciteiten. De directeur was al helemaal enthousiast!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.