Geen goede start Nederland bij EK landenteams

In Slovenië wordt momenteel het EK landenteams gehouden. Voor Nederland spelen Anish Giri, Lucas en Jorden van Foreest, Erik van den Doel en Max Warmerdam met als teamcaptain Jan Smeets. De start is wel wat tegenvallend: weliswaar werd Wales met 4-0 verslagen, maar zowel tegen Georgië als Kroatië kwamen de onzen niet verder dan een gelijkspel. Ook de dames (Peng, Roebers, Ratsma, Van Foreest, Lanchava, teamcaptain Bosch) hebben minder punten dan gehoopt door na 4-0 winst tegen IJsland tegen Oekraïne en Griekenland met 2.5-1.5 te verliezen. Het zat ook een beetje tegen in de matches, maar gelukkig zijn er nog zes ronden te gaan om de start goed te maken.

Voor ik verder ga met het verslag eerst een nieuwtje. Er is overleg geweest tussen Schaaksite en de Schaakbond en besloten is om meer samen te gaan werken. Concreet betekent dat momenteel dat de verslagen die wij over het Europees landenkampioenschap maken ook door de Schaakbond voor www.schaken.nl gebruikt mogen worden. In de toekomst komen er wellicht meer van dit soort samenwerkingen.

Ronde 1

De eerste ronde verliep voor Nederland niet zoals gehoopt. Georgïe is niet slecht, maar we horen van ze te winnen. Aan Giri lag het niet. Tegenstander Jobava (behoorlijk gezakt met zijn rating, hij was ooit 2700+) liet met 10…Pc6 zijn loper op g6 insluiten. Hij kreeg er twee pionnen voor, maar dat was bij lange na niet voldoende compensatie. Jorden van Foreest won een fraai dame-eindspel waarin hij o.a. gebruik maakte van zetdwang:

Hier speelde zwart 44…De2. Op zet  57 promoveerde de zwarte g-pion en gaf wit op.

Tegenvallers waren de nederlagen van Max Warmerdam en Erik van den Doel. Warmerdam stond op zet 27 nog heel goed, maar vanaf dat moment ging het heel snel bergafwaarts. Van den Doel kon in (neem ik aan) tijdnood winnen met 36…Te3, zijn 36…Dd6 verloor helaas. 2-2 dus.

Ronde 2

Foto: Sloveense Schaakfederatie

Tegen Wales hoorde Nederland met 4-0 te winnen en dat gebeurde ook. Giri was sneller met zijn aanval in een stelling met tegenstelde rokades. Lucas kreeg een iets beter toreneindspel: met 38…h6 ging de tegenstander in de fout, hij had de witte koning moeten afsnijden met zijn toren vanaf c7 of c8. Jorden speelde snel h5 en h4 tegen de fianchetto van wit en dat werkte. En Van den Doel won regelmatig in een Koning-Indischachtige stelling: zijn tegenstander kreeg nooit een aanval.

Ronde 3

Ook in de derde ronde was Nederland favoriet en nog iets meer toen Giri (3 uit 3!) een strakke partij met een positioneel kwaliteitsoffer won (zie analyse in de viewer). Lucas kreeg een iets minder eindspel, maar toen de lopers geruild werden had wit niets meer. Bij Warmerdam ging het echter mis. Net als in de eerste ronde had hij een behoorlijk wilde partij en hij stond ergens gewonnen (33…Tb1+), ook een tijdje gelijk, maar kwam uiteindelijk met niet genoeg compensatie materiaal achter en verloor. Toen was het aan Jorden om een eindspel DPLgh tegen DLefgh (met ongelijke lopers) te winnen, maar dan moet de tegenstander wel behoorlijk in de fout gaan en dat deed ie niet. Weer 2-2 dus.

Dames

Foto: Sloveense Schaakfederatie

De dames staan op een minscore na drie ronden, waarbij de vooral in de tweede ronde tegen Oekraïne zichzelf tekortdeden. Rosa Ratma verloor, maar Eline Roebers won heel overtuigend van een IM. Machteld stond na de opening heel goed, maar het was wel een stelling die je ook zou kunnen verliezen en helaas deed ze dat. Maar de gewonnen stelling van Peng was niets gecompliceerds aan:

Gewoon twee pionnen meer, erg balen dat ze dat niet won. Ter compensatie wist ze de dag erop wel een verloren eindspel tegen een Griekse IM remise te houden, maar dat was voor de matchpunten al niet relevant meer omdat Ratsma weer verloor en Roebers in de opening in de fout ging en in het Hollands kun je je dat vaak niet veroorloven (ik spreek uit ervaring). Lanchava won wel en die is met 2 uit 2 topscorer.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.