Aanpassingen regels voor grootmeester- en meestertitels

Per 1 januari 2022 veranderen enkele FIDE-regels voor (dames) grootmeester- en meestertitels. De FIDE heeft de nieuwe reglementen hier gepubliceerd. Veel wijzigingen zijn tekstueel, maar enkele aanpassingen wil ik er hier graag uitlichten voor mijn collega arbiters, toernooiorganisaties, titelkandidaten of anderszins geïnteresseerden. Uiteraard is het verstandig om in een concrete situatie altijd de regels opnieuw goed door te lezen!

In de eerste plaats wordt de deur geopend voor het behalen van een norm in een hybride toernooi (in het kort: de wedstrijden worden gespeeld via internet, maar beide spelers spelen onder fysiek toezicht van een arbiter). Er zijn sinds 2020 verschillende hybride toernooien gespeeld – onder andere de kwalificatietoernooien voor de World Cup en de Europese Jeugdkampioenschappen – en er is op social media veel kritiek geuit op het opnemen van hybride partijen in de rating. Vooruitlopend op de uitkomst van de discussies is besloten in de reglementen de mogelijkheid te bieden, echter wel pas na expliciete goedkeuring van de FIDE. Ik verwacht dat er nog veel water door de Rijn zal stromen voor de eerste hybride norm zal zijn behaald.

Voorts was in de oude reglementen opgenomen dat vanaf 1 juli 2021 alleen toernooien in aanmerking zouden komen als een increment van minimaal 30 seconden van toepassing zou zijn. Dat is nu van tafel: de enige eis die resteert is dat er minimaal twee uur bedenktijd per speler is, uitgaande van een partij van 60 zetten.

Toernooien mogen voortaan langer dan 3 maanden duren (een beperking die relevant was voor de Mokumse Meesters en de Utrechtse Meesters), maar de actuele ratings zullen vanaf nu worden gebruikt. Voor competities gold dit al.

Een belangrijke wijziging voor round robin toernooien met meer dan 9 ronden (zoals de Tata Steel Chess grootmeestertoernooien) is dat er geen tussentijdse nomen meer mogelijk zijn. Dus in een twaalfkamp kan in beginsel geen norm meer gescoord worden over bijvoorbeeld 9 of 10 ronden maar alleen over 11 ronden. Deze wijziging geldt niet voor bijvoorbeeld een Zwitsers toernooi of teamcompetities, daarin zijn tussentijdse normen nog steeds mogelijk. Deze wijziging is gericht tegen misbruik: in de praktijk blijkt te vaak dat de “loting” zodanig is geweest dat tegen precies de goede mix van spelers in de eerste 9 ronden is gespeeld zodat een norm over 9 ronden mogelijk is. Daarbij geldt dat niet verwacht wordt dat een speler zich in een gesloten toernooi zal terugtrekken om zijn norm veilig te stellen.

Een andere wijziging betreft de vrijstelling van de buitenlanderregel voor Zwitserse toernooien met een sterk internationaal karakter. In het kort: om een norm te scoren in bijvoorbeeld een 9-rondig Zwitsers toernooi dient een speler tegen vier buitenlanders te spelen. Deze regel is niet van toepassing in toernooien met een sterk internationaal karakter: toernooien met minimaal 20 buitenlanders, waarvan minimaal 10 titelhouders. Deze regel is om de grootste pech met een loting uit te sluiten: er zijn voldoende internationale titelhouders, maar door pech tref je voornamelijk landgenoten. De wijziging is ook hier weer gericht tegen misbruik: het blijkt voor te komen dat er toernooien zijn gespeeld waar een buitenlander maar een of enkele ronden heeft gespeeld (naar verluidt zelfs in de laatste ronden) om de buitenlanderregel buitenspel te zetten. Onder de nieuwe regels moeten buitenlanders minimaal 8 van de 9 ronden spelen.

Ten slotte een nieuwe regel. Titelaanvragen die gebaseerd zijn op een norm behaald na 30 juni 2022 moeten gebaseerd zijn op minimaal één Zwitsers toernooi – met elke ronde minimaal 40 deelnemers (die maximaal één ronde niet spelen) die een gemiddelde rating van minimaal 2000 hebben. Een bijzondere ontwikkeling in de tijd: in vroeger jaren moest een titelaanvraag (met name) gebaseerd zijn op gesloten toernooien. Dat is nu inmiddels dus omgekeerd! De gedachte achter deze nieuwe regel is weer anti-misbruik: de beruchte round robin toernooien waar titelhouders worden uitgenodigd “die niet moeilijk doen”.

Tot zover de belangrijkste wijzigingen die mij zijn opgevallen. Voor geïnteresseerden, op 8 december wil de FIDE een presentatie van de nieuwe regels organiseren. Meer informatie zal op de FIDE-website worden gepubliceerd.

3 Reacties

 1. Avatar
  Koen L 24 november 2021

  Arno, erg prettig zo’n samenvatting!

  De arbiters zullen het wellicht vaak zelf in de gaten houden, maar als toernooiorganisator ging ik altijd uit van kennis in het achterhoofd (met een controle hier en daar). Die achterhoofdige-kennis opfrissen is lekker makkelijk zo!

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 24 november 2021

  Heel informatief voor de leek zo’n samenvatting. Ik maak er uit op dat het gesjoemel rond het behalen van titels nog veel verder ging dan ik gedacht had. Wat ik wel wist was dat er bijvoorbeeld op zonnige Griekse eilanden titeltoernooien georganiseerd werden, waaraan incourante Britse grootmeesters meededen, die heel blij waren daar een aardige vakantie door te brengen en die het de titelpretendenten ook niet moeilijk maakten.

 3. Avatar
  Arno Eliens 27 november 2021

  Dank heren!

  Hierbij de link naar het bericht op de FIDE-website met betrekking tot de presentatie op 8 december.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.