Carlsen – Nepo partij 1: ‘Paardenrace eindigt in gelijkspel’

Terwijl Alireza Firouzja de schaakwereld bezig houdt met zijn pijlsnelle stijging op de wereldranglijst en we op de Schaaksite deze week het verleden indoken van voormalige wereldkampioenen, is het echte WK vandaag ook begonnen! Magnus Carlsen verdedigt zijn titel tegen de Rus Ian Nepomniachtchi (voor het vervolg van dit verslag maar gewoon ‘Nepo’). Dit is alweer Carlsen’s 5e WK-match, zijn uitdager debuteert (meer info over hen onderaan het artikel). Voordat we ingaan op die eerste partij eerst even wat praktische zaken, want dit WK is een tikje anders. Interessante wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren zijn dit:

 • Het speeltempo is aangepast, naar 120 minuten voor 40 zetten, vervolgens nog 60 minuten voor de volgende 20 zetten. Op zet 60 komt er dan nog eens 15 minuten bij. Interessant is hier, dat er pas vanaf zet 61(!) increment bijkomt van 30 seconden per zet! Het kan dus gebeuren dat er een keer een partij tussenzit die op de laatste seconden afgerond moet worden.
 • Er mag geen remise worden aangeboden tot na zet 40, dit was in de vorige WK-match nog 30 zetten.
 • Er worden 14 partijen gespeeld, in de afgelopen matches waren dit er 12.

De partij

Een korte samenvatting, voordat ik hem wat dieper analyseer:

In deze eerste partij was het Carlsen die met de eerste verrassing kwam: hij offerde centrumpion e5 op zet 8 in het Spaans! In ruil voor de pion kreeg hij een eenvoudigere stelling waarin hij lichte druk kon uitoefenen op Nepo’s stelling. Toen Nepo, wellicht wat onnauwkeurig, lichte stukken ruilde kreeg Carlsen serieuzere kansen. Met name zijn paard was aanzienlijk beter. Net voor de eerste tijdscontrole miste Carlsen helaas de scherpte om he voordeel vast te houden. Waar zijn paard eerst de hoofdrol speelde, vond die van Nepo de weg terug in de partij om vervolgens met zettenherhaling remise af te dwingen. De paardenrace eindigde dus alsnog in een gelijkspel. Hieronder een impressie van de paardsprongen, ‘overzichtelijk’ weergegeven in een diagram met enkel de velden (blauw het witte paard van b1, groen het zwarte paard van g8).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analyse:

Het is altijd interessant om te zien welke openingen gekozen worden tijdens een WK-match. Carlsen-Karjakin werd gedefinieerd door het Spaans (beide spelers speelden 1.e4 e5) en Carlsen-Caruana kende met Caruana achter de witte stukken enkel 1.e4 c5. Blijven de spelers bij dezelfde openingen dit jaar, of zien we meer afwisseling? In ronde 1 ging Carlsen weer terug naar zijn eerdere reactie: 1…e5.

 

Overige informatie

Wie is Magnus Carlsen?

Waarschijnlijk een overbodige vraag. Geboren 30 november 1990 is hij inmiddels al wereldkampioen sinds 2013, toen hij Anand van de troon stootte. Hij verdedigde zijn titel vervolgens 3 keer, wederom tegen Anand(2014) en daarnaast tegen Karjakin(2016) en Caruana(2018). Tegen Nepomniachtchi verdedigt hij zijn titel dus voor de 4e keer. Hij staat bekend om ‘het kunnen persen van water uit steen’. Stellingen met kleine voordeeltjes weet hij dus vaak om te zetten.

 

 

Magnus Carlsen. Foto Eric Rosen, ronde 1, 26-11-2021 (www.flickr.com/photos/fide/51705181877/in/album-72157720182088171/)

Wie is Ian Nepomniachtchi?

Ian -wiens achternaam nogal eens anders geschreven/uitgesproken wordt en daarom vast simpelweg ‘Nepo’ wordt genoemd- is een Rus en geboren op 14 juli 1990. Hij is dus een leeftijdsgenoot van Carlsen en is die ook wel eens tegengekomen op jeugdkampioenschappen. Hij kwam ‘pas’ op 20-jarige leeftijd de 2700-club binnen, toen was Carlsen op rating al de nummer 1 van de wereld met een 2800-rating. Toch is Nepo een speler van formaat (hoe kan het ook anders) en is hij stug door blijven groeien in de jaren daarna. Sterker nog: dit jaar tikte hij bijna de 2800 aan en daarmee is hij in topvorm. Zijn spel richt zich vaker op scherpere stellingen en daarmee is hij in bepaalde opzichten een tegenpool van Carlsen. Nog een leuk feitje: hij heeft een positieve score tegen Carlsen (al vinden commentatoren dit verwaarloosbaar, moet ik als disclaimer vermelden).

Ian Nepomniachtchi. Foto Eric Rosen, ronde 1, 26-11-2021 (www.flickr.com/photos/fide/51706005791/in/album-72157720182088171/)

 

 

 

Over het toernooi

De wedstrijden vinden plaats van 26 november tot en met 14 december, met rustdagen er tussendoor en met 15 december als een tiebreak-dag. De tiebreak zal plaatsvinden door een serie rapid- en (indien nodig) blitzpartijen te spelen. De vorige twee matches zijn zo beslist.

Het toernooi wordt gehouden in Dubai en de wedstrijden starten om 13.30 uur Nederlandse tijd. De wedstrijden zijn goed te volgen via legio media. Via Twitch/Youtube kan je in ieder geval live uitzendingen met commentaar vinden van chess.com, chess24.com en natuurlijk de FIDE zelf. Leuk, met commentaar van (vaak) aansprekende figuren die er ook wel wat vanaf weten (Giri, Caruana, Polgar, Williams, etc.). Tot slot is dit de toernooiwebsite: fideworldchampionship.com/.

 

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

9 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 26 november 2021

  Op chessbomb stelde ene FriFri (geen idee wie dat is) voor om de kwaliteit te offeren: 34 h4 Tb8 35 c4!? Pd4 36 Pf4! Pc2 (iets anders?) 37 Ta5 Pxe3+ 38 fxe3 en wie heeft hier nou kansen op de overwinning? Er dreigt Txc5 en na bijvoorbeeld Kf7 39 d4 heeft wit de stelling behoorlijk in zijn greep. Zoals de oude Russen al zeiden: ‘If doubled pawn, then sac exchange’.

  35 c4 lijkt positionele zefmoord, maar als je de pion op d3 wegdenkt, is zwart degene met de meeste zwakke pionnen, op a6 en c5. De witte koningsvleugelpionnen zijn redelijk te verdedigen. Als je de kwaliteit offert, heeft wit geen echt zwakke pionnen meer en zwart nog steeds wel.

  • Avatar
   Frits Fritschy 26 november 2021

   Overigens, vergat ik te vermelden, keek FriFri vermoedelijk mee op de online engine van chessbase.

 2. Avatar
  Henk Smout 27 november 2021

  Ook ik heb mij soms bezondigd aan de afkorting Nepo, soms afgewisseld met Nepom.

  De klemtoon van de volledige naam hoort op de gesloten lettergreep -pom-.

  Daarom verdient Nepom de voorkeur boven Nepo.

 3. Avatar
  Eric César van 't Hof 27 november 2021

  Fraai verslag! Ga zo door. Twee vragen:

  Ian besluit dat de strijd om veld d4 mag gaan, daarnaast kan dit paard rond gaan springen op zoek naar een groener veld.

  Bij het eerste diagram werd juist uiteengezet dat het witte paard de blauwe velden opzocht 😉

  Het Capablanca-voorbeeld van torens die over de breedte van het bord heen en weer vliegen en die zwakke broeders aanvallen komt mij in gedachten.

  Welk voorbeeld is dat? Ik associeer deze torenbeweging eerder met Lasker of Nimzowitsch.

 4. Avatar
  arjo1982 27 november 2021

  14.Kf1 zal idd een nieuwtje zijn in het bordschaak… In het correspondentieschaak is het allemaal nog wel ietsje verder bekend… Ik heb het zelfs zelf al eens met wit op het bord gehad tot een paar zetten verder…

  Volgens mij kijken tegenwoordig bijna alle topgrootmeesters naar correspondentiepartijen voor mogelijke nieuwtjes en ideetjes 😉

 5. Avatar
  Eric César van 't Hof 27 november 2021

  Daniël King meldde dat de stelling na 16…c5 nog bekend was en vaak was voorgekomen in partijen, alleen nog niet in partijen tussen mensen.

  • Avatar
   arjo1982 27 november 2021

   Erwin l’Ami had het inderdaad op Twitter ook nog over een aantal partijen tussen engines… Die vind ik dan weer minder relevant 😉

 6. Avatar
  Henk Smout 27 november 2021

  Chessbomb heeft (voor de gelegenheid?) Stockfish 14.1, 30 seconden!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.