Carsen-Nepo 2: boeiend gevecht

Bram Klapwijk schreef over de eerste partij tussen beide kemphanen “Het was Carlsen die met de eerste verrassing kwam”. In de tweede partij was het niet anders. Het lijkt er tot nu toe op dat Magnus en zijn team zich prima hebben voorbereid op deze match. Ook nu was het de wereldkampioen die aanvankelijk het initiatief naar zich toe trok. Qua voorbereiding is de tussenstand 2-0 in het voordeel van de wereldkampioen. Helaas voor hem heeft zich dat niet in een overwinning uitbetaald.

Magnus opende met d4 en Nepo reageerde wellicht ietsje anders dan verwacht. Er kwam geen Grünfeld op het bord maar een Catalaan. Nepo nam de pion op c4 van het bord. Dat is op zich niks bijzonders. Zo speelt men het al sinds de Catalaan het levenslicht zag in 1929 in Barcelona. Na het nemen van de pion zijn er ruwweg twee mogelijkheden:

 • Zwart koestert zijn extra pion met b5 en zegt met zoveel woorden “probeer hem maar eens terug te krijgen!”
 • Zwart bekommert zich niet om dit cadeautje en probeert zich snel te ontwikkelen en richt zich op de bevrijdende opstoot c7-c5.

Nepo koos voor de eerste mogelijkheid. Hij ging aan de pion hangen. Het nadeel is dat zwart achter loopt met de ontwikkeling van zijn stukken. Maar een pion is een pion. En wit heeft dus iets te bewijzen. Aanvankelijk verliep het prima voor Magnus. Het was al snel duidelijk dat Nepo uit zijn voorbereiding was en relatief veel tijd investeerde. Zeker na het verrassende 8. Pe5. Veel gebruikelijker is 8. a4.

Maar ergens in het zeer gecompliceerde middenspel leek het er toch op dat Magnus iets over het hoofd heeft gezien. Hij moest een kwaliteit inleveren en het was zeer de vraag of daar voldoende compensatie tegenover stond. Nu was het de beurt aan Nepo om wat weifelend te gaan spelen. Uiteindelijk mondden de verwikkelingen uit in een toreneindspel waarin Magnus een pluspion had, maar geen kans om die om te zetten in een overwinning. Hieronder volgt de partij met wat aantekeningen. Ik schat in dat het laatste woord over deze partij nog lang niet is gezegd. Wat een schitterend gevecht!

Kortom: een uitermate boeiend en gecompliceerd gevecht waaraan beide spelers het gevoel overhouden dat er meer had in gezeten.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

4 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 28 november 2021

  Het is nu al een spannende WK-match. En de paarden spelen een hoofdrol. Als je afgaat op de Engelse benaming van het paard: knight. Dan zien we dappere ridders die zich manmoedig in de strijd werpen. En jullie verslagen voegen veel toe, waardoor het ook een spannend schaakverhaal wordt.

 2. Avatar
  arjo1982 28 november 2021

  Vreemd dat voorbij gegaan word aan 20.Le3! wat toch een betere manier leek om de kwaliteit te offeren (Door Giri aangegeven op de livestream van chess24). Dit was volgens mij toch juist het moment (Na 20.Tb1) dat wit enigszins in het nadeel kwam…

 3. Avatar
  Michel Hoetmer 28 november 2021

  Beste Arjo,

  Je hebt natuurlijk gelijk. Het probleem is een beetje dat er na de partij betrekkelijk weinig tijd is voor de analyse en publicatie. Er is nog veel meer over deze partij te schrijven. Achteraf denk ik ook dat de titel mooier had gekunt. Iets met octopussen of zo. De stelling met de paarden op d3 en d6 verdiende ook nog wel een extra diagram.

 4. Avatar
  Frits Fritschy 28 november 2021

  Luke McShane legt (met iets meer tijd beschikbaar dan Michel) op de Engelse chessbase haarfijn het idee achter eerst 24… c3 vóór bxa4 uit: het verdedigt tegen het loperoffer op h7. 25 bxc3 bxa4 26 Lxh7+? Kxh7 27 Dh5+ Kg8 28 Td4 c5 29 Th4 Tb1#. 24… bxa4 is vanwege dat offer riskant, zwart zal zijn dame moeten offeren tegen de toren op h4. 24… a6 25 Pxb5 Db7 26 Pd6 Dxb2 27 Td2 lijkt tot gelijk spel te leiden, bijv. Dc1+ 28 Td1 Dg5 (28… Db2=) 29 h4 De7 30 Dxc4. Hier staat er een witte pion op a4 in plaats van een zwarte. Ik vermoed dat 24… c3 als winstpoging bedoeld was, en waarom zou je ook niet? 26… Dg7 schijnt daartoe volgens de engines een mogelijkheid te zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.