Teamleidersstress 

Ik heb nog nooit zoveel appjes van Guido ontvangen over een competitiewedstrijd als over de wedstrijd van afgelopen zaterdag in Leiden tegen LSG-Intellimagic. Dat begon al toen er tijdens de Europacup plannen gesmeed werden om Alexei Shirov eens uit te nodigen. Die stond al een tijd op ons verlanglijstje. Appje zus, appje zo en ja hoor, op 27 november zou hij wel kunnen. Leuk! Vliegticket regelen, hotel boeken en verheugen op zijn komst. Ondertussen speelde hij een paar dijken van toernooien, waarmee hij zijn rating ook lekker opkrikte. Hij zit weer in de club van 2700! 

Later volgden appjes over vooruitspelen. Ik weet niet hoe lang er over die planning nagedacht is, maar het NK is gepland met een ronde op een KNSB-competitiedag en de voorgeschreven vooruitspeeldatum viel samen met het EK voor Landenteams. LSG wilde Robin Swinkels laten vooruitspelen en was een beetje laat met dat verzoek. Guido moest zich toen in allerlei bochten wringen om aan dat verzoek te kunnen voldoen. Moeizaam allemaal. Tegenvoorstellen waren niet akkoord met als uiteindelijk gevolg dat er niet vooruitgespeeld werd. Vervelend allemaal en het had wellicht voorkomen kunnen worden. De vervanger van Swinkels weerde zich echter kranig, zoals u straks kunt zien. In die zin is de schade meegevallen voor LSG. 

Vervolgens kwam de mededeling van overheidswege dat de Coronapersconferentie vervroegd zou worden, en wel naar de dag voor de wedstrijd. Lang ging het gerucht dat er van alles dicht moest op zaterdag om 17:00 uur. Wat nu? Vrijdagochtend een bericht van bondszijde dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet: Wordt het gerucht bevestigd, dan wordt er niet geschaakt, anders wordt er wel geschaakt. Guido in de stress: hotelkamers geboekt voor drie van onze teamgenoten. Cancelen dan maar? En wat moeten we met die twee die uit Frankrijk komen rijden als er dan tóch geschaakt kan worden. Appje van Guido met de vraag of we nog ideeën hadden. En half uur later weer een appje: bedankt voor de tips. Ja, dat valt ook niet mee. Ik lag net in de clinch met een fiscaal dienstverlener over de vraag of het woongedeelte van een woon-winkelpand niet vanaf het begin tot het privévermogen van de ondernemer had moeten worden gerekend.  

Toch afspraken gemaakt, even rust. Totdat er uitlekte dat de maatregelen pas zondag in zouden gaan. De wedstrijd gaat toch door! Weer bellen met de buitenlandse spelers. Alles gaat door, kom maar. Hotel weer geregeld. Duurder natuurlijk dan voor de annulering, de boeven. Maar goed, alles geregeld, morgen schaken! En toen kwam de bond met een nieuw bericht waarvan de bloeddruk weer omhoog ging. Als clubs uit angst voor besmettingen toch liever niet wilden spelen konden ze zich zonder gevaar voor boetes of strafpunten afmelden. Dat staat compleet haaks op de stellige mededeling die de bond vrijdagochtend publiceerde. Angst voor Covidbesmettingen is er al anderhalf jaar. En dan een dag voor de wedstrijd met zo’n bericht komen!  

Ze hebben er even aan gedacht bij LSG, hoorde ik na de wedstrijd van Edwin van Haastert. Niet dat er angst voor Covid was, maar meer om te klieren als gevolg van de vooruitspeeldiscussie. Maar tot dat niveau wilden ze zich niet verlagen. Gelukkig maar. Dank, LSG! 

Spelen dus. Was dat het einde van alle stress? Nee! Kort voor middernacht had Guido ineens Shirov aan de telefoon. Hij had ruzie lopen maken met de receptioniste van het hotel en kon in die toestand niet schaken. Dat liep gelukkig allemaal met een sisser af. Zaterdagmiddag haalden we hem op en het ging weer prima. Trots dat hij een rating van 2702 heeft. Het levert weer uitnodigingen op en tussen neus en lippen door merkte hij op dat hoopt weer eens in beeld te komen in Wijk aan Zee. “And not in B-group!” Dus Jeroen van den Berg, als je dit leest… Fire on Board in Wijk aan Zee! 

Die 2700 elo is mooi, maar levert bij Shirov zelf ook stress op. In de auto stelde hij nog voor om met zwart op bord 2 te spelen, want dan zou hij wellicht rustig remise kunnen maken en dan zou hij niet veel elo verliezen. Ons plan was echter dat hij er eentje met wit van het bord zou meppen, dus die vlieger ging mooi niet op. 

Tien voor een arriveerden we op de Robijnstraat en na controle van de QR-codes konden we aan de slag. Toen iedereen aan het bord zat had Guido eindelijk rust. Als die nog eens een boek over teamleiderverhalen gaat schrijven… 

Bord 9: Ruud Janssen – Edwin van Haastert  

 

De staartborden. Edwin kijkt naar het vogeltje. 

LSG heeft de reputatie dat zij van alle Meesterklasseteams het meest investeren in openingsvoorbereiding. De afgelopen tijd werd onder andere het repertoire van Ruud Janssen grondig onder de loep genomen.  Dat leidde tot het volgende korte potje… 

Bord 3: Lucas van Foreest – Predrag Nikolic 

Teamleidersstress kan ook veroorzaakt worden door teamgenoten die niet gevaccineerd zijn en een rechtszaak tegen de KNSB hebben aangespannen en het daarom niet gepast vinden om in de KNSB-competitie te spelen. Maar dat werd adequaat opgelost met een telefoontje: “Tiviakov speelde ook!” “Nietes!” “Welles! Check de uitslagen maar” “Ow…” En dus onderging Lucas zijn zoveelste test dit jaar en schoof hij soepeltjes een van zijn voorgangers als kampioen van Nederland van het bord. 

 

Bord 10: Thomas Willemze – Manuel Bosboom 

Zoals beschreven in de inleiding deed de vervanger van Robin Swinkels het uitstekend. Swinkels zou het niet beter hebben gekund! Onze Boekanier gebruikte een beetje veel tijd in de opening en die tijd kon hij goed gebruiken toen de zaak op scherp ging. 

 

Bord 5: Sergey Fedorchuk – Jelmer Jens 

 

De bovenste vijf borden. Allemaal verschrikkelijk sterke spelers! Helemaal rechts Sergey Fedorchuk. 

De jury vindt het wellicht iets te lichte kost voor een speler van het kaliber Fedorchuk, maar kijk eens naar onderstaand diagram en doe net of u met wit aan zet bent. Wat zou u doen? 

En als u er niet uitkomt speelt u gewoon het potje maar na… 

 

Bord 1: Alexei Shirov – Jan Willem de Jong  

 

Diep gepeins op de hoogste borden! 

Alexei wilde alleen maar op bord 1 of 2 zitten, want dan zou een remise hem waarschijnlijk niet zijn status van 2700-speler kosten. En dus baalde hij een beetje dat hij Jan Willem de Jong trof. Nu moest hij wel winnen. Daar hadden wij geen bezwaar tegen natuurlijk! Het werd geen Fire on Board, maar wel een punt. En wie straks de eindstand ziet weet hoe zwaar dat telt! 

 

Shirov maakte overigens een ongelooflijk opgeluchte indruk nadat hij de winst binnen had. Weer een paar elopunten erbij. Hij was de rest van de dag vrolijk en op de terugreis in de auto zat hij ook ineens vol verhalen. Hij bedankte ons uitgebreid voor het fijne weekend. Hij had veel oude bekenden gesproken, hij was een blij mens. Wat een verschil met voor de partij. The stress of chess. 

Bord 8: Michiel Bosman – Friso Nijboer 

 

Ongeveer een seconde na de partij aan bord 1 eindigde de partij aan bord 8. Friso had na de opening een plusje dachten wij allemaal, maar er viel geen chocoladeletter van te maken. 

 

Bord 7: Namig Guliyev – Mark van der Werf 

 

Guido is een meter of twee lang, met als gevolg dat hij vaak kruinen fotografeert. Sommige schakers hebben geen kruin meer. “Zie de maan schijnt door de bomen” zou een passend bijschrift kunnen zijn… 

Nog even over die voorbereiding: Ook Guliyev werd onder de loep genomen. Die schijnt al zo’n 27.000 partijen online te hebben gespeeld! Die zullen niet allemaal bestudeerd zijn… 

Namig zette de partij niet heel ambitieus op met als gevolg dat zwart al snel prima stond. Gelukkig kon Mark de weelde van een pluspion niet dragen… 

 

Daarmee werd het 4,5-2,5 voor En Passant en resteerden er nog twee nare stellingen en een goede. Zit er een kleine overwinning in? 

Bord 4: Jan Smeets – Richard Vedder 

Ook ik behoor doorgaans tot degenen waarop LSG in de voorbereiding zijn pijlen richt. En mij verstoppen achter een schuilnaam helpt ook al niet, want wat ik op Lichess en Chess.com uitspook is allemaal bekend. Alleen zocht men eerst op een schuilnaam met een lettertje minder. Dat bracht de Leidse speurneuzen in pornosferen, zo hoorde ik terwijl ik na afloop genoot van een goed glas bier. Of ik dat was, die met een langdurig in jubelstand verkerend geval inwendig stokslagen gaf aan diverse kreunende en rondborstige dames. Neen, mijne dames en heren, die bijverdienste heb ik niet. 

Ik vermoed overigens niet dat Jan Smeets bij die voorbereidingsclub zit. Ja, of hij speelde een beetje toneel natuurlijk toen hij na een denkpauze op de vijfde zet mij geen gelegenheid bood tot het spelen van het Open Spaans… 

 

Bord 2: Casper Schoppen – Ivan Sokolov 

Ivan ging met een klein voordeeltje het eindspel in en won uiteindelijk ook. Toen wij rondliepen met de biertjes in de hand waren we dan ook niet verbaasd toen er uiteindelijk een 0-1 op het formulier prijkte. Maar wat blijken toreneindspelen toch moeilijk. Deze was echt moeilijk en niet elementair. En dan blijkt er in die saaie toreneindspelen toch weer met halve punten te worden gesmeten… 

 

Bord 6: Arthur Pijpers – Henk Vedder 

Daarmee hadden we de 5,5 punt te pakken met alleen Henk Vedder nog achter het bord. En als je tegenstander dan even een sanitaire stop maakt en de rest bij de bar is krijg je dit… 

 

Henk zette deze foto op zijn Facebookpagina met als bijschrift “Hoe sterk is de eenzame schaker die kromgebogen over zijn bord de wedstrijd fietst.” 

Het leverde natuurlijk reacties op, waarvan die van Alexei Shirov eruit sprong: “You made everyone drunk waiting for the end of your game. “  

Maar dat is alleen maar mooi natuurlijk. Met een lockdown aanstaande dat denksportcentrum nog even van zijn voorraad afhelpen. 

Het eenzame eindspel was geen feest voor Henk… 

 

Daarmee wonnen wij deze topper met 5,5-4,5 en doen we nog steeds mee voor de landstitel. Maar eerst maar eens afwachten wanneer we weer schaken mogen! 

De foto’s zijn gemaakt door Guido de Romph 

 

2 Reacties

  1. Avatar
    Caesar64 28 november 2021

    Gezellige knusse opstelling in deze tijden: alsof je in deze tijd geen afstand van elkaar moet houden?! Er was toch ruimte genoeg in het denksportcentrum nu LSG 2 een rustdag genoot?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.