4e partij: Carlsen probeert het niet lang op zijn verjaardag

De vierde matchpartij van de WK-match is remise geworden in 33 zetten. Na de voorbereiding van Nepo getest te hebben kreeg Carlsen (die vandaag 31 is geworden, dezelfde leeftijd als zijn tegenstander eerder dit jaar bereikte) een stelling waarin hij het had kunnen proberen dankzij een sterk paard op f6, maar niet zonder risico omdat zwart een vrijpion op a3 had. Op zet 33 werd het daarom remise wegens stellingsherhaling.

In mijn rubriek van afgelopen weekend schreef ik dat Nepo erbij gebaat is om op de aanval te spelen omdat Carlsen onder druk fouten maakt. Wellicht bewaart hij dat voor de rapidbarrage, want tot nu toe speelt de uitdager vrij solide. Het nadeel is dat Carlsen in principe beter is in rustige stellingen, het voordeel dat als je goed speelt je zo gewoon remise maakt, en dat is in ieder geval met zwart prima. Vandaag koos de Rus voor de Russische verdediging. Eem bekende schaakjournalist reageerde daar gevat op:

Hoewel Nepo die opening zelden eerder gespeeld had, was het voor Carlsen bepaald geen verrassing: “Hij speelde het ook in het kandidatentoernooi en dit was wel één van de openingen waar we het meest rekening mee hadden gehouden.” De Noor bleek goed voorbereid en kwam met de nieuwe zet 18.Ph4. Volgens Giri was de geheime bedoeling daarvan om naar a4 te gaan:

 

Het kwam echter op f6 terecht, toch een beter veld! Pion op g5 en dan is het al bijna mat.

Hier dacht Carlsen in totaal vijftig minuten na (“Ik heb twee uur bedenktijd, dan kan ik die net zo goed gebruiken.”) voor hij besloot remise te nemen. Dit tot onbegrip van Giri: hij had toch op zijn minst een paar zetten kunnen proberen? De zetherhaling pakken kan altijd nog wel. Polgar dacht dat het misschien bij de matchstrategie van Carlsen hoorde: in eerdere matches werd hij ook een paar keer bekritiseerd voor het niet proberen in bepaalde partijen, maar pakte dat wel steeds goed voor hem uit. Giri dacht trouwens dat de wereldkampioen in de slotstelling nog in zijn voorbereiding zat en er ontspon zich een dialoog tussen hem en zijn co-commentator waarbij je een generatieconflict kan vermoeden.

Anish: Het is allemaal nog voorbereiding, Magnus doet alsof hij nadenkt.
Judit: Je maakt een grapje toch?
A: Nee ik meen het, Nepo deed steeds de meest waarschijnlijke zet.
J: Maar je hebt hier remise en kan dan achter het bord bedenken of je meer hebt.
A: Waarom zou je dat achter het bord doen als je het ook comfortabel thuis met computerhulp kan doen?”

Enfin, remise dus, en ik denk dat Carlsen nu het record heeft van meeste remises achter elkaar in klassieke partijen in wk-matches. Hij zal het geen groot probleem vinden, er zijn nog tien partijen te gaan. Maar voor Nepo is het toch een goede start. Wist u trouwens dat ik niet de enige grootmeester ben die wel eens met zijn onderbeen op een stoel zit tijdens het schaken? De screenshot is wat wazig maar hopelijk is het wel te zien.

 

De partij:

3 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 30 november 2021

  Bij de WK match in Dubai is Engels de voertaal en daarin heet deze opening de Petrov Defense. Die is vernoemd naar de 19-eeuwse Russische schaker Alexander Petrov, die deze opening populariseerde. En dus is het aan de aandacht ontsnapt.

 2. Avatar
  Dee Dee 30 november 2021

  tijdens de uitzending door Polgar & Anish werd ook een video van Nepo als jonge jongen vertoond, zijn lerares Engels werd bevraagd, ze wees ook al op het op de stoel zitten in de klas met de benen opgetrokken….

 3. Avatar
  Paul Wiselius 30 november 2021

  Het zou wat moois zijn als er om dergelijke redenen openingsvarianten verboden zouden worden!
  Volgende toernooi in Hongarije introduceren we de Regenboog variant 😛

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.