schaakstukje

Beste Magnus,

Ik snap dat het warm is in de woestijn, maar om nou de hele middag aan een flesje water te lurken… Ga je daar beter van schaken? Wel even het merk goed naar de camera draaien. Over camera’s gesproken, Bobby draait zich om in zijn graf, denk ik. Maar dat waren andere tijden. Wordt het niet eens tijd voor een winstpartij? Graag wat minder computergestuurd en meer out of the box-schaak. Misschien moet je eens de partijen van onze held Bosboom bekijken. Zou Jan ze ook kennen? Hoe dan ook, succes maar weer en de groeten aan Jan.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

20 Reacties

 1. Avatar
  Karin 02 december 2021

  Joh, stop eens met die kinderachtige berichtjes. Je bent toch niet simpel of zo!

 2. Avatar
  Matty 02 december 2021

  @Redactie: Kunt u de auteur verzoeken minder van dit soort flauwe stukjes te publiceren? Een spam box kan natuurlijk ook overwogen worden.

 3. Avatar
  josschess 02 december 2021

  De wk partijen hebben veel weg van correspondentieschaak . 99% computerwerk

 4. Avatar
  Harko 02 december 2021

  De keer op keer zeer originele insteek van de auteur wordt denk ik door velen juist erg gewaardeerd. Bedankt!!

  • Avatar
   fritssnijders 03 december 2021

   Iedereen heeft een ander gevoel voor humor. Er zullen dus ongetwijfeld mensen zijn die dit leuk vinden. Maar ik schat in dat de overgrote meerderheid zich met mij afvraagt:wat moet ik met deze onnozele stukjes?

 5. Avatar
  juliusbosma 03 december 2021

  Met de reactie van josschess ben ik het helemaal eens, de rest, behalve Harko, heeft het niet begrepen.

  • Avatar
   fritssnijders 03 december 2021

   Als je moet gaan uitleggen wat je bedoelt met je stukjes dan zijn die onduideljk en dus niet goed. Accepteren dat niet iedereen je schrijfsels waardeert is kennelijk moeilijk.

 6. Avatar
  Pieter Priems 03 december 2021

  Zoveel hoofden zoveel zinnen. Als het je niet bevalt, gewoon niet lezen. Julius heeft af en toe wel een grappig punt. En in ieder geval een podium :-).

 7. Avatar
  auto1250 03 december 2021

  Wat een zielig persoon die julius. Als nono proberen mee te liften op het succes van deze site. Een fantastische site gemaakt met liefde en gevoel voor het schaken.

  Ik noem zijn stukjes braaksels want ze zijn van geen nivo en hebben een nieuwswaarde van 0,0. En alles in het negatieve. Van schaker 1 deugt de kleding niet. Van schaker 2 het uiterlijk. Van schaker 1 deugd het gedrag niet. Als je een uit de klei getrokken boerenhuftertje bent dan is alles wat afwijkt natuurlijk fout. Je moest eens weten wat Carlsen allemaal voor het schaken gedaan heeft!

  Ik heb maar 1 advies en ze komen hier elke week langs op vrijdag: vuilnisman kan deze zak ook mee?

   

   

  • Avatar
   ayacucho 04 december 2021

   En anders weten Zwarte Piet en Sinterklaas vanavond wel raad met deze racist: in de zak mee terug naar Spanje!

 8. Avatar
  Karin 03 december 2021

  Heldere en scherpe reactie auto1250.

  Komt bij dat het voor dit soort mannetjes niet te verdragen is als ze door een vrouw op hun nummer worden gezet.

 9. Avatar
  Frits Fritschy 03 december 2021

  Ik heb eenmaal kritiek gehad op de stukjes van Julius, omdat een aantal daarvan al tien jaar eerder was geschreven en hij dat niet bekend had gemaakt. Ik heb geprobeerd daarbij feitelijk te blijven en heb zoals altijd geschreven onder mijn eigen naam. Als je iemand aanvalt, doe je dat met open vizier.

  Over het niveau van zijn stukjes heb ik geen openbare mening. Het is aan de redactie van schaaksite om te bepalen wat toegelaten wordt en wat geweigerd (wat natuurlijk ook geldt voor commentaren op stukjes). Een van de redenen waarom ik hier graag schrijf is dat discussies hier scherp kunnen zijn, maar dat men respect heeft voor de ander. Ik hoop dat dat zo blijft.

 10. Avatar
  Redactie 03 december 2021

  We hebben afgesproken met Julius dat hij het voortaan weer bij 1 stukje per week houdt.

 11. Avatar
  Eric César van 't Hof 03 december 2021

  Ik stoor me niet aan de stukjes van Julius en vind ze wel vermakelijk. Hij heeft een eigen kijk op het schaakgebeuren. De oude richtlijn (van Kees Schrijvers) was dat je overal over mocht schrijven, als het maar over schaken ging. Daaraan voldoet Julius. In het verleden zijn er hier ook hele uiteenzettingen geweest over de ontwikkelingen in de staalindustrie en daar had ik op een gegeven moment wel genoeg van.

  Soms zet Julius me aan het denken. Wat bedoelt hij met “out of the box-schaak”? Ik realiseerde me dat de uitdrukking “out of the box” twee verschillende betekenissen heeft. Maar omdat dit niet over schaken gaat, zal ik er verder niet over uitwijden.

  Julius, ga vooral door met out of the box schrijven!

 12. Avatar
  schakeraad 03 december 2021

  Liever een stukje waarbij je over de waarde ervan kunt uitwisselen (dan wel twisten), dan de doorgeslagen reacties daarop. Deze laatsten ook graag 1x per week slechts.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.