Een herstelhalfje 

Volgens goed Russisch gebruik heeft Ian Nepomniachtchi een zeperd laten volgen door een soepele remise. Daarmee voorkwam hij dat hij op een dag twee keer een nul opliep in een WK-match, zoals ooit Viktor Kortchnoi overkwam. Ja, dat zijn lang vervlogen tijden, maar de match Karpov-Kortchnoi uit 1978 werd de laatste dagen meerdere keren aangehaald. Eerst door de remiserijke start van de match. Destijds eindigden de eerste zeven partijen in remise. Gisteren werd die match er weer bijgesleept omdat er een record uit 1978 sneuvelde, namelijk dat van de langste partij uit een WK-match. 

Maar, hoor ik u denken, twee keer een nul oplopen op een dag? Zat dat erin dan? Jazeker! Bedenk even dat het tijdsverschil met Dubai drie uur is. Die ellenlange partij van gisteren eindigde bij ons dan wel keurig in de avond, maar in Dubai was het al voorbij middernacht! Dus als Carlsen vandaag weer toegeslagen had, had Nepo twee keer verloren op een dag. En dat overkwam Viktor de Verschrikkelijke destijds dus wel. Op kliekjesdag namelijk. Wat was het geval? Partijen werden toen nog afgebroken na een zitting en er werd altijd een dag gereserveerd voor het uitspelen van afgebroken partijen. Bij de stand 1-1 na 12 partijen werden de dertiende en veertiende partij allebei afgebroken. Het uitspelen gebeurde op één dag en Karpov won beide partijen. “Kortsjnoi in de hel” kopte De Volkskrant op 21 augustus 1978. De woorden waren van Hein Donner, die destijds verslag deed. 

Maar dat gebeurde dus vandaag niet. Net als in de derde en vijfde partij ontweek Nepo het Marshallgambiet met 8.a4. Hij week op de elfde zet af met 11.d3 maar veel had het niet om het lijf. De wereldkampioen bleef moeiteloos op de been. Op de 22e zet werd een grootscheepse ruil op het bord gebracht en daarmee was wel duidelijk dat het remise zou worden. Wat er na de dertigste zet nog gebeurde slaat eigenlijk nergens op, maar ja, de heren mogen pas remise overeenkomen na de veertigste zet. Dat ogenschijnlijk zinloze geschuif nam overigens niet veel tijd in beslag hoor. Die laatste tien zetten verschenen vrijwel a tempo op het bord. 

1 Reactie

  1. Avatar
    Wim Weehuizen 05 december 2021

    Kortsjnoj verloor op die dag niet alleen twee partijen, maar ook nog op twee fronten. De Sovjets hadden eerder in de match een parapsycholoog in de zaal geposteerd, die gedurende de partijen Kortsjnoj voortdurend strak zat aan te kijken, Daar voelde Kortsjnoj zich erg ongemakkelijk bij. Als tegenwicht werd een Israëlische parapsycholoog ingevlogen, mogelijk omdat diens landgenoot Uri Geller toen opzien baarde door met mentale kracht lepels te buigen. Maar Karpov had totaal geen last van die Israëlische parapsycholoog en toen hebben ze die man maar weggestuurd. Zo verloor Kortsjnoj ook nog de parapsychologische oorlog.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.