Carlsen wint schemeroorlog

Na de geweldige zeeslang van de 6e partij volgde een herstelremise in de 7e partij en de grote vraag was wat de 8e partij, de laatste partij voor de rustdag van morgen, zou opleveren. Zou het wederom een snelle herstelremise worden, Nepomniachtchi had immers zwart en zou toch niet met zwart proberen te winnen, of wilde hij er toch voor gaan?

Anno 2021 heb je zoveel mogelijkheden om de partij te volgen. Waar zijn de tijden gebleven dat teletekst de enige bron van informatie was (Teletekst, wat is dat hoor ik de jonge generatie denken)? Ik begon de partij te volgen op YouTube waar Svidler en Miroschnichenko geanimeerd en goed te volgen commentaar geven. Toen er halverwege de partij werd gepauzeerd, ben ik overgestapt naar het chess24 commentaar van Polgar, Giri en Warmerdam. Dit commentaar was voor mij aanmerkelijk lastiger te volgen, want de analyses verliepen een stuk sneller en op een hoger niveau. Het is mooi dat er zo’n ruim en divers commentaaraanbod is!

De partij begon weinig veelbelovend: Carlsen begon met 1.e4 en er kwam wederom het Russisch op het bord. Mij staat Nepomniachtchi bij als een scherpe speler met onder andere de scherpe Najdorf op zijn repertoire, maar voor deze match was het Russisch als een soort Berlijnse verdediging uitgekozen om de witte aspiraties van Carlsen te stoppen.

In tegenstelling tot de 4e partij speelde Carlsen nu 3.d4 in plaats van het in de 4e partij gespeelde 3.Pe5:.. De eerste die afweek van de hoofdvariant was Carlsen met het nog niet zo vaak gespeelde 7.Pd2, de paarden verdwenen rap van het bord en een snelle tweede herstelremise leek het logische gevolg.

Nepomniachtchi speelde gewoontegetrouw erg snel in de opening zo ook 8…Ld6, een zet die als minder nauwkeurig werd omschreven door Svidler. Carlsen gaf later aan als Nepomniachtchi 8…De7 + had gespeeld, hij weinig anders dan 9. De2 had kunnen spelen en remise de enige uitkomst was geweest. Er ontspon zich een fase die me aan de schemeroorlog deed denken: een periode uit de Tweede Wereldoorlog waarin aan het westfront nauwelijks militaire actie werd ondernomen, maar er wel sprake was van voortdurende dreiging. Telkens leek het erop dat er een snelle remise zou volgen, maar net op het moment dat dat zou gebeuren deed Nepomniachtchi iets verrassends waardoor Carlsen wel moest doorspelen omdat die een klein plusje had.

Verrassend was wel dat Nepomniachtchi na zijn snelle 8e zet over de 9e zet voor zijn doen lang nadacht en toen met het verrassende h5 op de proppen kwam!

Er waren op dat moment veel normalere zetten zoals Df6 voorhanden die tot een klein wit plusje hadden geleid. Nu ging Carlsen in de denktank en koos na maar liefst 40 minuten voor het niet zo ambitieuze 10.De1.

Na afloop verklaarde Carlsen dat als hij geen voorsprong in de match had gehad hij wel een ambitieuzere voortzetting had gespeeld (10.c4 wellicht) maar hij was vermoeid en vond een snelle remise geen probleem. In plaats dat Nepomniachtchi nu 10… De7 had gespeeld, speelde hij de later veelvuldige bekritiseerde 10… Kf8. Volgens veel commentatoren was het vermijden van een snelle remise in deze opening een rare keuze want de enige die winstmogelijkheden had, was wit. Toch was het na 10… Kf8 nog maar een heel klein plusje voor wit. Pas na het wederom snel gespeelde 14…Th6  en het antwoord van Carlsen 15.Dg5 begonnen de commentatoren enthousiaster te worden over de witte kansen en ging Nepomniachtchi lang nadenken. Wit had een stelling waarin zijn stukken beter stonden dan de zwarte en makkelijker kon manoeuvreren.

Toen opeens volgde er een grote blunder van Nepomniachtchi 21…b5?

of het vermoeidheid was of dat hij zich in dit soort structuren niet zo thuis voelt, feit was dat het na deze zet snel bergafwaarts ging voor hem. De normaal sterke verdediger Nepomniachtchi speelde vervolgens nog een paar keer niet de beste zet en de ogenschijnlijk coole Carlsen besteedde zijn tijd goed en speelde het eindspel genadeloos nauwkeurig uit.

Carlsen deelt wederom een mokerslag uit en hoewel iedereen hoopt dat Nepomniachtchi nu weer eens zoals gewoonlijk scherp gaat spelen, verwachten niet veel mensen dat deze match nog spannend gaat worden.

 

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.