Opnieuw blunder Nepo, Carlsen nu drie punten voor

Magnus Carlsen heeft de negende partij van de WK-match gewonnen. In een gelijke stelling blunderde tegenstander Ian Nepomniachtchi een stuk weg. De stand is nu 6-3 wat betekent dat Carlsen nog anderhalf punt nodig heeft (uit maximaal vijf partijen) om de match te winnen.

Het was vandaag nog niet een mustwinsituatie voor Nepo, maar het kwam wel in de buurt. In zo’n geval is het een logische strategie om een niet al te theoretische opening te spelen, veel stukken op het bord te houden, hopen dat de tegenstander al in de opening moet nadenken en in tijdnood komt. Twee geslaagde voorbeelden zijn de laatste matchpartij Kasparov-Karpov 1987 en de legendarische partij Kasimdzhanov-Reinderman, waarin ik door te winnen ook de B-groep van Wijk aan Zee won. Nepo koos net als Kasparov toen voor een opstelling met g3 en c4. Carlsen moest in de opening al nadenken, tot zover geslaagd. De Rus kreeg behoorlijk wat tijdsvoordeel, maar niet echt stellingsvoordeel en de partij leek remise gaan te worden.

Hier hield Nepo zich niet bezig met dat zijn loper opgesloten kon worden met c6, omdat ie altijd Pc5 heeft. Nou lijkt me dat al niet zo zeker, maar dat je dan 27.c5?? doet… Giri was bij het commentaar zowel ontstemd als streng erover. “Ik zag in een seconde dat dat niet kon. Nepo zou het in een vluggertje ook zien. Die eerste blunder was nog wel leuk, om te kijken hoe hij zou reageren. Maar dit is gewoon triest.” Ook bij Carlsen waren emoties te zien. Ongeloof, Kasparovachtige grote ogen, en mogelijk ook gemengde emoties, schudden met zijn hoofd. Punt is punt natuurlijk, maar om zo te winnen? Zoiets zei hij ook na afloop. “Net zoals iedereen vind ik het fijner om te winnen door eigen kracht dan door een blunder van een tegenstander, al zie je het verschil op de scorebord niet.” Waarna hij zichzelf snel corrigeerde: “Of niet iedereen: Donner schreef ooit dat hij het grootste genoegen beleefde aan een onterechte winst.” De wereldkampioen kent zijn klassiekers!

De verbazing van Carlsen, je had het moeten zien (edit: zie b.v. deze tweet), maar hier twee screenshots:

Nog een opmerkelijk moment was trouwens dat Carlsen op zet 36 bijna al zijn tijd gebruikte voor een riskante pionwinst in plaats van een veilige zet waarmee hij gewoon een stuk voor zou blijven. De riskante pionwinst was echter volgens de computer wel de beste zet! Helaas vroeg niemand hem ernaar op de persconferentie (of ik heb het gemist).

De partij met analyse:

10 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 07 december 2021

  Dat was letterlijk een grafzet die 27 c5. Een vol stuk door opsluiting weggeven. Dat is vast niet vaak voorgekomen op dit hoogste niveau. Eerder werd de 13e partij tussen Kortsjnoj en Karpov uit de WK match van 1978 genoemd. Daarin doet Kortsjnoj bij de laatste zet voor de tweede tijdcontrole een damezet, waardoor die opgesloten raakt. En daarmee gaat die partij snel verloren. Veel dank voor de analyses die duidelijk weer veel toevoegen voor de thuisschaker, die niet voortdurend achter het scherm kan zitten.  

 2. Avatar
  RickH 07 december 2021

  Grappig dat zowel Polgar als Svidler c5 voorstelden.. tijdens de Lice Streams..

   

  • Avatar
   Peter Huisman 08 december 2021

   Ja! Polgar vroeg eerst aan Giri wat die vond van c4-c5. Toen “c6” aan de orde kwam, dacht Giri eerst dat Polgar bedoelde dat ze wit daarna verder zou laten gaan met c5-c6. Dat leek OK, maar helaas doen wit en zwart de zetten altijd om beurten. Giri was er toen snel uit dat c4-c5 de loper laat insluiten met c7-c6 en schrok zich een ongeluk toen Nepomniachtchi het na vier minuten denken nog speelde ook…

 3. Avatar
  Paul Wiselius 08 december 2021

  Tja, het enige wat Nepo nu kan doen is proberen de eer te redden door toch nog ’n partijtje te winnen.

 4. Avatar
  ayacucho 08 december 2021

  Dat komt ervan als je een klassieke partij behandelt als een blitz partij. Als Nepo zichzelf niet kan dwingen de hele partij geconcentreerd te blijven zitten aan tafel dan is hij volstrekt kansloos.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.