Schaakspel op Max Euweplein in gevaar!

In het voorstel voor de herinrichting van het Max Euweplein is geen plek meer voor het grote schaakspel, dat er al sinds 1996 staat. Wel zijn er in de plannen een viertal schaaktafeltjes opgenomen, die rond een groen middenterrein geplaatst zullen worden.

Het voorstel om het Max Euweplein groener in te delen, wordt algemeen als positief ervaren. Om meer ruimte voor voetgangers te creëren, is in de plannen het schaakspel gesneuveld. Het schaakspel een paar meter te verplaatsen of naar het middenterrein te verplaatsen, heeft geen bijval gekregen. Ongetwijfeld heeft meegespeeld dat enkele ondernemers en bewoners zich al jaren storen aan enkele vaste gasten van het spel.

Voor het Max Euwe Centrum is het grote schaakspel een belangrijke bron voor bezoekers. Veel toeristen die bij het spel kijken, brengen ook een bezoek aan ons museum. Ook zou de verbinding tussen Max Euwe en het naar hem vernoemde plein, een stuk minder zijn zonder het grote schaakspel. Vandaar dat het Max Euwe Centrum niet blij is met het voorgenomen plan.

Gebruikers van ‘het bekendste schaakspel van Nederland’ zijn een petitie gestart, die wij van harte ondersteunen!

maxeuweplein.petities.nl

www.at5.nl/artikelen/212424/schaakbord-max-euweplein-moet-mogelijk-weg-na-klachten-over-overlast

7 Reacties

 1. Avatar
  Eric César van 't Hof 10 december 2021

  Wie is er tegen meer groen? Ik denk dat deze petitie weinig kans van slagen heeft. Er wordt gesproken over “levensgrote stukken”, wat uiteraard onzin is. Stukken leven niet, en als ze wel zouden leven zouden ze het liefst tussen de 5 en 12 cm hoog zijn. Een aantal echte schaaktafels op dat plein lijkt mij juist een verbetering. Dit soort grote schaakpleintjes zijn wel leuk, maar vooral op plekken waar veel ruimte beschikbaar is.

  Ik heb het genoegen gehad het Max Euwe Centrum een keer te kunnen bezoeken en vond het zéér interessant. Graag zou ik het vaker willen bezoeken, maar helaas bevindt het MEC zich voor niet-Amsterdammers op een lastig te bereiken plek. Als het hoofddoel is om toeristen te trekken, dan begrijp ik de locatie midden in Amsterdam wel.

 2. Avatar
  Caesar64 10 december 2021

  Max Euwecentrum zit natuurlijk op een toplocatie en ook uitstekend te bereiken voor niet Amsterdammers! Tramlijnen genoeg die vanaf Centraal naar het Leidseplein gaan of een lekkere wandeling door de binnenstad. Ik moet er niet aan denken dat het centrum bv gesitueerd zou zijn aan de rand van een stad a la denksportcentrum Leiden waar je dan wel wellicht iets makkelijker met de voiture kan komen..

 3. Avatar
  Jan Willem Duijzer 11 december 2021

  Een paar schaaktafels is toch een mooi alternatief?

  • Avatar
   Peter Huisman 11 december 2021

   Het is me toch wat met die schakende herrieschoppers. 🙂
   Dan liever die oase van rust van dat uitgaanspubliek dat midden in de nacht de kroeg (of Paradiso / Melkweg) uit kruipt, van een groepje voetbalsupporters, of van de ronkende resten van wat uren daarvoor is begonnen als een vrijgezellenfeest…

 4. Avatar
  Paul Wiselius 11 december 2021

  Je kan je afvragen of vier kleine schaaktafels niet tot vier maal zoveel overlast leidt?!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.