Schaakpuzzel RD

Op lange winteravonden is het een zinvolle bezigheid om puzzels op te lossen. Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook bezig zijn met een puzzel. Puzzelen om de goede oplossing te vinden van een schaakprobleem past dus prima in dit puzzelblad. Voor schakers die graag puzzelen met schaakstukken dus een echte uitdaging om met deze puzzel mee te doen.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. De problemen vier tot en met zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zes sleutelzetten worden dus op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een tweezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld b2 neer te zetten. Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte tweezet wordt opgelost. De sleutelzet van deze tweezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

De oplossing van de tweezet kan tot 16 januari 2022 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (email: hprins@solcon.nl).  Uit de juiste inzendingen zullen enkele schaakboeken worden verloot. De uitslag van de wedstrijd zal geplaatst worden in de vrijdagse schaakrubriek van het RD.

M. Velimirović, tweezet

V. Čepižnji, tweezet

 

H. Prins, tweezet

 

M. Nesic, driezet

 

M. Vukcevich, driezet

 

M. Keller, driezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.