Toernooiboek Tata Steel Chess Tournament 2021

Voor de Nederlandse schaakgemeenschap was het Tata Steel schaaktoernooi van vorig jaar een bijzondere editie van het ‘Wimbledon van het schaken’.

Voor het eerst sinds 1985 (Jan Timman) werd het toernooi gewonnen door een landgenoot. Er is nu een prachtig toernooiboek verschenen met uitgebreide analyses, rondeverslagen, prachtige foto’s en nog veel meer. Hier alvast een eerste indruk…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

2 Reacties

 1. Avatar
  Eric César van 't Hof 13 januari 2022

  Een toernooiboek! Hoe lang is dat geleden? Prachtig nieuws – ik ga het meteen bestellen.

 2. Avatar
  Eric César van 't Hof 15 januari 2022

  En… ik heb het boek reeds ontvangen. Het is inderdaad een schitterend monumentaal werk. Alle 91 partijen in het klassieke tempo worden uitgebreid en vakkundig besproken (de partijen van de barrage niet helaas, maar daarvan wordt de climax wel beschreven).

  Ook de vormgeving is van de hoogste kwaliteit. Een zeer scherp en prettig lettertype en heel veel diagrammen. Het boek bevat dus 749 pagina’s en weegt 1,4 kg. Toch is het een handzaam en praktisch boek door de 24 ingenaaide katernen in een soft cover.

  Behalve een mooi verslag van het belangrijkste schaaktoernooi ter wereld is het ook een goed leerboek voor de gemiddelde clubspeler zoals ikzelf. De analyses zijn helder en instructief, maar niet overdreven wijdlopig.

  De prijs van €41,95 lijkt hoog voor een boek, maar is relatief laag als je kijkt naar de omvang: ongeveer twee à drie keer die van een gemiddeld schaakboek. Een absolute aanrader en ook leuk om er nu bij de 2022 editie van het Tata toernooi bij te houden omdat veel van de deelnemers van 2021 nu ook weer van de partij zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.