Tata ronde 8: Giri nadert de top

Zo’n achtste ronde is een beetje lastig voor de deelnemers. Ze hebben er al een aantal ronden opzitten zonder rustdag. Vaak is het dan zo dat de spelers die niet lekker in het toernooi zitten er minder zin in hebben en het liefst zo snel mogelijk iets anders gaan doen. Gelukkig ontbrak het de spelers vandaag toch niet aan vechtlust. We lopen de partijen van de Nederlanders langs.

Photo by © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Andrey Esipenko – Anish Giri – 0-1

Giri had gisteren een onverwachte ‘rustdag’. Zijn tegenstander Danil Dubov was in contact geweest met iemand die besmet was met corona. De wedstrijdleiding verzocht hem met een mondkapje op te spelen, maar daar had hij kennelijk geen trek in en hij liet verstek gaan. Dat is tamelijk ongebruikelijk in een toernooi als dit. Dubov is inmiddels getest en bleek negatief. Zodat hij vandaag weer gewoon van de partij was, zonder mondkapjesplicht.

Giri kon vandaag dus beter uitgerust aan zijn partij beginnen. Die speelde zich voor Giri lange tijd af in bekend vaarwater. Hij had al eens twee rapidpartijen tegen Nakamura gespeeld. Waarvan eentje gewonnen en de ander verloren. Overigens wel met wit en niet, zoals nu, met zwart.

De stelling in het eerste diagram (hieronder) ontstond na 13. Pef3. Bekend vaarwater voor Giri. Hij speelde dan ook zijn zetten bijzonder vlot. In die partijen ging zwart verder met 13. … Lg6 en stond wit in beide gevallen beter. Giri pakt het anders aan en activeert zijn toren. En liet bewust 14. g4 toe.

We zijn in een cruciale fase van de partij beland. Zwart heeft twee pionnen voor het stuk en de witte koning staat op de tocht. Wit stroopte hier zijn mouwen op en speelde het moedige 17. Ph2!? Hij had met andere zetten (17. Pxe5, 17. Txe5 of 17. Tg1) remise kunnen maken. Maar waarschijnlijk heeft hij gedacht:

“Bewijs maar dat die pionnen van jou meer waard zijn dan mijn paard!”

De volgende stelling ontstond na 17. … Lxf2. De rook is een beetje opgetrokken en zwart heeft nu drie pionnen voor zijn stuk. Bovendien staan de witte stukken, met name het paard op h2, niet al te lekker.

Hieronder vindt u het verdere verloop van de partij. Lange tijd bleef de zaak min of meer in balans. Alhoewel het met het witte paard nooit meer goed kwam en een ongelukkige zet van het kreupele dier het einde van wits kansen op een puntendeling inluidde.

Photo by © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Fabiano Caruana – Jorden van Foreest – ½-½

Caruana verkeert blijkbaar niet in grootse vorm. Hij speelde tot nu toe vijf keer remise, verloor en won een partij. Alle reden voor Jorden, die ook wisselende resultaten heeft laten zien, om er eens goed voor te gaan zitten.

Jorden was goed bekend met deze variant van het open Spaans. Hij had het allemaal al eens een keer op het bord gehad. Niet met zwart, maar met wit. Waar hebben we dat eerder gezien?

In die partij kwam hij goed uit de opening, maar verloor alsnog. Caruana speelde met 18. Lxf5N een nieuwtje ten opzichte van een eerder gespeelde correspondentiepartij. Na de 23e zet van zwart ontstond de volgende stelling.

Er dreigt e5-e4. Wit moet dus iets doen om materiaalverlies te voorkomen. Hij heeft meerdere mogelijkheden, maar die leiden over het algemeen tot voordeel voor zwart. Daarom besluit wit om aan te sturen op zetherhaling. Ook voor zwart zit er weinig anders op dan hiermee akkoord te gaan. Want wijkt hij af, dan zijn de betere kansen voor wit.

Stand

Na deze ronde staat Magnus samen met Mamedyarov met 5½ uit 8 aan kop, op de voet gevolgd door Giri en Vidit met ieder 5 uit 8. ➔ complete stand plus alle uitslagen

 

Alle partijen uit de Masters

Hieronder vindt u alle partijen uit de Masters-groep. Bij de partij van Giri heb ik de aantekeningen van ChessBase laten staan. Daar ziet u ook hoeveel tijd de spelers per zet hebben gebruikt.

Challengers

Hier beperk ik me tot onze landgenoten. ➔ stand ➔ uitslagen

 

Lucas van Foreest – Thai Dai Van Nguyen – ½-½

Lucas kwam in een gesloten Catalaan aanvankelijk wat beter te staan. Zwart vergaloppeerde zich een beetje met 23. … Pfd7. Na 24 e4 moest hij op zijn schreden terugkeren en stond onze landgenoot duidelijk beter. Maar daarna ging het toch mis en kreeg zelfs zwart nog wat kansen op voordeel. Hij had bijvoorbeeld een stuk kunnen offeren met 29. … Pc6. Zie, de zeker niet uitputtende, analyse. Uiteindelijk kwam er een gelijke stelling op het bord en na zestig zetten werd de vrede getekend.

Max Warmerdam – Erwin l’Ami – ½-½

In het Nederlandse onderonsje tussen Max en Erwin werden geen grote potten gebroken. De partij bleef keurig binnen de remisemarge, ondanks een pionoffer in de opening. Remise was dan ook de terechte uitslag.

Nog een grappig slot. Alhoewel Shuvalova over dat ‘grappig’ waarschijnlijk anders zal denken. Het is wel charmant om je tegenstander het mat te gunnen.

Dardha kreeg tegen Shuvalova een stelling op het bord die we allemaal (met wit uiteraard) graag spelen. Wit speelt en zet mat.

21. Dxa7+ Dxa7 22. Pc7#

Morgen is een rustdag. Dinsdag gaat de strijd weer verder.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

 1. Avatar
  Paul Wiselius 24 januari 2022

  Dat was een gratis workshop Italiaans voor Esipenko 😉

 2. Avatar
  ayacucho 24 januari 2022

  De tussenstand na ronde 8 van Ayacucho’s Ranglijst Avontuur

   

   

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING GESTEGEN
  1 Magnus Carlsen(1e) 5,5 46 2865 0
  2 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 5,5 51 2767 2
  3 Anish Giri(3e) 5 40,5 2772 0
  4 Vidit Gujrathi(8e) 5 51,5 2727 4
  5 Richard Rapport(5e) 4,5 42,5 2763 0
  6 Andrey Esipenko(10e) 4 26,5 2714 4
  7 Sergey Karjakin(7e) 4 33,5 2743 0
  8 Fabiano Caruana(2e) 4 34 2792 -6
  9 Jorden van Foreest(12e) 4 35,5 2702 3
  10 Jan-Krzysztof Duda(6e) 3,5 24 2760 -4
  11 Sam Shankland(11e) 3,5 31 2708 0
  12 Daniil Dubov(9e) 3 23 2720 -3
  13 Praggnanandhaa R.(14e) 2,5 26,5 2612 1
  14 Nils Grandelius(13e) 2 10,5 2672 -1

   

   

 3. Avatar
  Henk Smout 25 januari 2022

  Spanish Gambits van Leonid Shamkovich en Eric Schiller uit 1986 blz. 58 ontraadt 15… Dd6 (zij geven 15… Lg4 en 15… e4 als beter) op grond van de partij Darga – Larsen 1953. Dat is gebaseerd op de uitslag en niet de waarde van de stelling, zie chessgames.com/perl/chesslike.pl?gid=1317869

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.