Carlsen wint topduel en Giri volgt hem op de voet!

De negende ronde alweer. Vandaag stond het duel tussen de twee koplopers op het programma, Carlsen en Mamedyarov. En zou Anish Giri in staat zijn om in het voetspoor van de winnaar te volgen? Hij lijkt nu in een goede flow te zitten, met drie achtereenvolgende overwinningen, al zit daar dan wel het gratis punt van Dubov bij. Als NL-supporter kijken we natuurlijk ook naar Jorden van Foreest, zijn broer Lucas, Erwin l’Ami en Nederlands kampioen Max Warmerdam.

fragment van still van Chess24.com

Zoals inmiddels gewoonlijk volg ik de partijen met commentaar van Peter Svidler en Jan Gustafsson, een duo dat een goede klik heeft en leuk is om naar te luisteren. Bijgaand een still van Chess24.com waarop Gustafsson in een karakteristieke houding zit. Peter Svidler heb ik eigenlijk nog niet op een drankje kunnen betrappen.

 

Magnus Carlsen – Shakhriyar Mamedyarov

Shakhriyar Mamedyarov (@Lennart Ootes)

Magnus Carlsen in actie (@Lennart Ootes)

Carlsen speelde de Catalaan, die wordt dit toernooi regelmatig gespeeld. Mamedyarov koos ervoor om de gambietpion te verdedigen. Nadat Carlsen de druk opvoerde, offerde de Azerbeidzjaan (bewust of onbewust?) de kwaliteit. Op zich was dat niet fout, maar hij verdedigde niet nauwkeurig, en na 27 zetten was het al voorbij.

Anish Giri – Sam Shankland

Shankland en Giri (@Lennart Ootes)

Aan Anish de taak om in het spoor van Carlsen te blijven. Hij opent weinig ambitieus met een soort koningsindisch in de voorhand, waarin Shankland de dames ruilt en druk probeert te zetten. Maar Anish komt daar verrassend eenvoudig onderuit en houdt licht voordeel. Wordt dit een manoeuvreerpartij à la Carlsen?
Over 15.Tc1-d1 denkt hij 25 minuten na, dan lijkt hij zijn plan getrokken te hebben. Met 19.Te3! begint hij dan een manoeuvre die hem meer voordeel geeft, waarna het niet zetten van 19… h5 en het wel zetten van 24… b6? leidt tot winnend voordeel. Shankland probeert nog wel in troebel water te vissen, maar daar heeft Anish geen moeite meer mee. Een mooie partij!
Dus nu drie echte overwinningen op rij, plus nog ’n papieren punt.

Jorden van Foreest – Daniil Dubov

Jorden in diep gepeins (@Lennart Ootes)

Jorden en Daniil zaten beiden in het secondantenteam dat Carlsen vanuit Thailand ondersteunde voor en tijdens de WK-match tegen Nepomniatsji. De Spaanse opening zullen ze daar wel uitentreuren bestudeerd hebben, en toch (of juist daarom?) bestreden ze elkaar met deze opening. Jorden speelde met 8.d3 een iets andere zetvolgorde, maar kwam wel weer met het bekende a2-a4 op de proppen. Dubov schoof zijn pionnen door naar b4 en a5, wat hem niet zo goed bekwam. Jorden wist een zeer voordelige stelling te krijgen, maar verzuimde om die uit te bouwen met 28.Df3 in plaats van het mindere Kh2. Dubov reageerde direct met 28… d5, en na het mindere 33.Le3 in plaats van Le1 verdween al zijn voordeel. Remise dus.

Fabiano Caruana verdedigde zich met het Frans tegen Nils Grandelius. Dat leek niet goed uit te pakken, en met 17.h5 had Nils goede aanvalskansen gekregen, maar hij speelde Pf1. Na meer onnauwkeurigheden kwam Caruana steeds beter te staan, maar in tijdnood leek hij zijn voordeel te verspelen met 35… Dc3? in plaats van Db5! Grandelius miste echter de geboden kans (36.Tc1!) met Td1, en toen was het pleit beslecht.

De jonge Indiër Praggnanandhaa ging lang heel goed tegen Karjakin, onder andere door een verrassend kwaliteitsoffer. Maar de kansen keerden, en in tijdnood miste hij nog een kans op minstens remise. Die situatie is de moeite van het bekijken waard!

De partijen Duda – Esipenko en Rapport – Vidit eindigden na stevige strijd in remise.

Challengers
Arjun Erigaisi is met een geweldig toernooi bezig. Ook vandaag won hij weer, deze keer was Jiner Zhu de klos. Erigaisi staat nu twee volle punten voor op Jumabayev en Nguyen met nog vier ronden te gaan.

Lucas van Foreest verging het vandaag niet goed tegen Marc Andria Maurizzi. Na een gelijkopgaande partij raakte hij de draad kwijt, en werd pardoes mat gezet.

Max Warmerdam (@Lennart Ootes)

Max Warmerdam en Erwin l’Ami speelden remise, Max in 28 zetten; Erwin beende zijn partij uit in 94 zetten. Hun partijen geef ik hier zonder commentaar.

Op de toernooisite zijn bij deze ronde korte interviews met Carlsen, Giri en Dubov te zien.

Morgen spelen Giri en Van Foreest tegen respectievelijk Duda en Esipenko; Carlsen neemt het op tegen zijn voormalige uitdager, Karjakin.
Bij de Challengers gaat koploper Erigaisi morgen Polina Shuvalova het leven zuur maken 😉
 

4 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 26 januari 2022

  Mooi verslag, en werkelijk heel fraaie foto’s! Dat laatste mag ook wel eens gezegd worden…
  Volgens mij zit Giri niet op een reeks van drie overwinningen, waaronder een papieren punt (Dubov), maar zelfs vier, ronde 6 tot en met 9. Naast reglementair gewonnen van Dubov ook op het bord gewonnen van Caruana, Esipenko en Shankland. Je kunt ook zeggen drie overwinningen en daar bovenop een papieren punt.

  • Avatar
   Paul Wiselius 26 januari 2022

   Ja, die eerste alinea is/was bedoeld als inleiding voor het begin van de ronde, en dan klopt het wel.
   Voor de duidelijkheid heb ik je opmerking aan het eind van het deel over Giri’s partij meegenomen.

   De foto’s zijn inderdaad geweldig, die zouden we inderdaad meer in onze verslagen moeten opnemen!

 2. Avatar
  ayacucho 26 januari 2022

  De tussenstand na ronde 9 van Ayacucho’s Ranglijst Avontuur

   

   

  POSITIE SPELER PUNTEN SB RATING GESTEGEN
  1 Magnus Carlsen(1e) 6,5 51 2865 0
  2 Anish Giri(3e) 6 51,5 2772 1
  3 Shakhriyar Mamedyarov(4e) 5,5 52,5 2767 1
  4 Vidit Gujrathi(8e) 5,5 54 2727 4
  5 Sergey Karjakin(7e) 5 46,5 2743 2
  6 Richard Rapport(5e) 5 46,5 2763 -1
  7 Fabiano Caruana(2e) 5 48 2792 -5
  8 Andrey Esipenko(10e) 4,5 29 2714 2
  9 Jorden van Foreest(12e) 4,5 40 2702 3
  10 Jan-Krzysztof Duda(6e) 4 27,5 2760 -4
  11 Daniil Dubov(9e) 3,5 27 2720 -2
  12 Sam Shankland(11e) 3,5 31 2708 -1
  13 Praggnanandhaa R.(14e) 2,5 25,5 2612 1
  14 Nils Grandelius(13e) 2 10,5 2672 -1
  • Avatar
   Tovarow 26 januari 2022

   Wat is precies de gedachte achter deze alternatieve ranglijst ? Grootste verschil dat ik zie is dat lage SB punten beter lijken te zijn dan hoge.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.