Herinneringen aan Filip Goldstern

Filip was mijn eerste trainer. Hij gaf de SGA-jeugd les in zijn huis aan de Weesperzijde. Jeugd was toen t/m 20 jaar en als jongste (15 of 16?) mocht ik meedoen te midden van grootheden als Gert Pieterse, Klaas Landsman, etc. Filip wist ons zo te inspireren met zijn idee├źn in de Ben-Oni dat ik het ook ging spelen! Hij legde uit dat het pionneneindspel uit de Spaanse ruilvariant wint. Ook dat ging ik meteen spelen en menigmaal met succes. Voor mij waren het leuke en leerzame avonden.

Verder herinner ik me dat hij een goede vluggeraar was. Soms knalde Filip stukken op hun plaats op het bord om de kracht van de zetten met het geluid te versterken!

Zijn plaatsing voor het NK 1986 was ook voor mij bijzonder. Eind 1985 veegde Filip met de Ben-Oni Langeweg van het bord en ik won van Jeroen Piket. Verbaasd en aangenaam verrast keken we elkaar na afloop aan. We stonden gedeeld eerste, een punt voor en moesten de volgende dag tegen elkaar! Een remise was voldoende voor ons allebei om het NK te halen. Ik herinner me vooral zijn ongeloof daarover die avond aan de bar en dat hij wel een paar keer vroeg of ik echt remise wilde spelen.

Vandaar dat ik even op zolder het toernooiboekje opzocht. Bijgevoegd zes partijen van Filip. Twee Ben-Oni’s(!), met wit en zwart, becommentarieerde hij in informator-stijl. Ik heb ze met zijn analyses ingevoerd. Alleen het slot heeft de database gehaald. Daarin keek ik naar sterke tegenstanders. Zijn overwinning op Cicak vind ik zeer creatief gespeeld! Grappig hoe ze beiden met b4 en b5 in de opening spelen en hoe de pionnen elkaar passeren. Gallagher blundert in de opening en wordt met krachtig spel weggezet. Cebalo zet een paard op a5 en dat houdt Filip helemaal buitenspel. Na b5-b4? wordt het zelfs een miniatuur!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.