Nakamura wint Fide Grand Prix Berlijn

In Berlijn werd vandaag de finale van de eerste van de drie Fide Grand Prix gespeeld. Aan deze reeks doen totaal 24 spelers mee, 16 per toernooi. Iedere deelnemer speelt twee van de drie toernooien. Hoe beter een speler in een toernooi presteert, hoe meer gp-punten hij verdient. De twee spelers met de meeste gp-punten plaatsen zich voor het kandidatentoernooi dat in juni en juli gehouden wordt. Anish Giri is 1 van de 24 deelnemers, maar deed in Berlijn nog niet mee. Hij speelt de komende twee toernooien in Belgrado en opnieuw Berlijn.

In elk toernooi worden de deelnemers verdeeld in vier dubbelrondige vierkampen. De groepswinnaars gaan naar de halve finales die (net als de finale) in matches van twee klassieke partijen worden gespeeld. Bij 1-1 volgen twee rapidpartijen, daarna eventueel twee snelschaakpartijen en als er dan nog geen beslissing is een armageddonpartij. Dat was allemaal in de halve finales niet nodig: Nakamura won 1.5-0.5 van Rapport en Aronian met dezelfde cijfers van Dominguez Perez. In de finale speelden de beide Amerikanen de twee klassieke partijen remise, maar met rapid was Nakamura met 2-0 het beste. Hij heeft dus voorlopig de beste papieren om zich via de GP te plaatsen voor het kandidatentoernooi.

Hikaru Nakamura, foto door Lennart Ootes

Van de twee klassieke partijen was de laatste niet zo opzienbarend, maar de eerste wel. De partij werd nadat beide spelers winstkansen hadden laten liggen remise door eeuwig schaak in een stelling met drie dames op het bord:

In de eerste rapidpartij kwam een Marshallachtig gambiet op het bord. Nakamura gaf de pion terug om een beter eindspel te krijgen en dat leidde tot een toreneindspel met een pion meer. Dat was eerst gewonnen, toen remise, toen weer gewonnen, toen remise, maar Aronian maakte met heel weinig tijd op de klok de laatste fout. In de viewer kunt u mijn analyse van het toreneindspel naspelen (en de andere finalepartijen). Ook in de tweede rapidpartij kwam een toreneindspel op het bord, maar dat eindigde abrupt:

Een zet als 48.Kg6 maakt hier remise, maar dan zou Nakamura de match winnen. Er volgde 48.Tf4? Th6+ 49.Ke7 Tb7+ 50.Kd8 Th8! en wit gaf op, het is mat of torenverlies. Nu won Nakamura de match ook en nog niets overtuigender.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Peter Huisman 17 februari 2022

    Ik vind het een mooie formule. Vooraf werd verondersteld dat het uit zou nodigen tot erg voorzichtig spel en dat veel van de partijen in de round robin groepswedstrijden in een weinig verheffende remise zouden eindigen. Dat is dus reuze meegevallen. In alle vier de pools zijn vijf van de twaalf partijen in een beslissing geëindigd. Een alleszins respectabel percentage. En de twee halve finales waren zonder tiebreak al beslist. Er had nog een Rus uit pool B gewisseld kunnen worden met een Amerikaan uit pool D, maar dat is voor de kniesoor.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.