schaakstukje

Opgeven

Je geeft een partij of wedstrijd op als je zeker weet dat je verloren staat of bent. Een judoka geeft op door met zijn hand op de vloer te tikken. Een schaker door de klok in te drukken, de koning om te leggen of op het vlaggetje te klikken bij Lichess. Een bokser als zijn team de handdoek in de ring gooit.

Als ik tijdens een spelletje Barricade met mijn vrouw (ze kan niet schaken!) opgeef in een hopeloze stelling dan vindt ze dat onsportief. Ik geef dan altijd het argument dat het bij schaken juist sportief is om in een kansloze stelling de partij op te geven. Je rekt een partij niet ellenlang in verloren positie. Is opgeven nu sportief of onsportief?

Als een voetbalteam in de rust met 5-0 achter staat en na de thee de scheidsrechter te kennen geeft niet meer door te willen spelen is dat dan onsportief?

Hoe dan ook hoop ik dat de bevolking en het leger van Oekraïne het verzet niet opgeeft.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

2 Reacties

 1. Avatar
  Pieter Priems 08 maart 2022

  Julius, ik denk dat je vrouw graag tegen je speelt. Dus als je opgeeft kan ze niet verder spelen en dat vind ze jammer. Het is maar hoe je het ziet of uitlegt.

 2. Avatar
  Eric César van 't Hof 08 maart 2022

  Het is sportief om in een kansloze stelling op te geven.

  Maar het is niet onsportief om in een kansloze stelling niet op te geven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.