Anish Giri uitgeschakeld in GP Berlijn

Anish Giri is laatste geworden in groep D van de Fide GP Berlijn. Dit betekent dat hij zeer waarschijnlijk niet mee mag doen aan het komende kandidatentoernooi. Hij had daartoe bij de beste twee spelers van de GP-toernooien moeten zitten, en daarvoor GP Berlijn moeten winnen. Nakamura profiteerde van de uitschakeling van Giri: hoewel de halve finales nog gespeeld moeten worden, is hij (door groep A te winnen) samen met Rapport al zeker van de beste twee (volgens Chess By Numbers en die weet dat soort dingen).

Er is nog een andere manier voor Giri om zich te plaatsen: op meirating. Probleem is dat hij met 2.5 uit 6 tegen 2687 gemiddeld nogal wat rating verloren heeft. Hij zal dus in april veel rating moeten winnen om een kans te maken, maar ik vermoed dat hij alleen een paar competitiewedstrijden in de planning heeft. Misschien moet iemand maar snel een match voor hem organiseren tegen een vaste klant.

Terug naar de partij. Giri begon met vijf remises en dat had eerder meer dan minder kunnen zijn. Echter hadden de andere drie spelers in zijn groep (Yu, Vitiugov en Tabatabaei, tegen de laatste twee had hij in GP Belgrado nog gewonnen) ook 50% en dus hing alles af van de laatste ronde (of een eventuele tiebreak). Giri had daarin wit tegen de Iraniër, 2623 rating, het leek dus een gunstig scenario. Het resultaat: 0-1 in 30 zetten, Taba groepswinnaar. Wat een deceptie! Maar het was een terechte overwinning voor zwart.

17 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 29 maart 2022

  De FIDE heeft de plaatsing van Nakamura en Rapport voor het kandidatentoernooi bevestigd. Voor de mogelijke vervanging van Karjakin komen Aronian, So en Mamedyarov door een hogere live rating eerder in aanmerking dan Giri. Dat zou natuurlijk jammer zijn, maar ik zie ook dat Giri, als het er echt om gaat, soms teveel van zijn stellingen vraagt en dan de kous op de kop krijgt.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 29 maart 2022

   Het gaat waarschijnlijk iemand anders worden. “The Hangzhou Grandmaster Tournament is a quadruple round-robin tournament taking place in Hangzhou China from March 27th to April 3rd. It’s formally a qualifier to the Asian Games, but seems designed to give Ding Liren the chance to play enough games to qualify to the 2022 Candidates Tournament.”

   Dat zijn dus al twaalf partijen en er wordt meer voor hem georganiseerd door de Chinese bond zodat hij de benodigde 30 partijen over een jaar gaat halen. Qua rating heeft hij een best grote voorsprong volgens 2700chess.com .

 2. Avatar
  rudimatai 29 maart 2022

  In zijn laatste partij in de vorige Grand Prix, de tie breaker tgen Andreikin, kreeg Anish met wit een gewonnen stelling maar verloor nog. Ook in deze partij tegen Tabatabaei ging het met wit mis voor hem, maar nu stond hij nergens echt beter. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Anish negatief wordt beïnvloed door de oorlog in Oekraïne. Vladimir Tukmakov, zijn vroegere coach, is Oekraïens. Anish’ moeder is Russisch (Sint Petersburg, oud Leningrad), hij heeft daar vast wel familie wonen.

  Kijk, als je de 100 meter rent is het zo voorbij en ben je volledig gefocust. Maar als je uren en uren achter het schaakbord zit komen er diverse gedachten in je op. In deze situatie denk ik dat het niet altijd de meest fijne gedachten zijn voor Anish. In de eerste 5 partijen had hij ook maar 50% gescoord, te weinig gezien zijn sterkte.

  We hopen dat hij zijn oude niveau weer snel oppakt.

 3. Avatar
  LDBoutens 29 maart 2022

  Wat is precies dat ‘oude niveau’ van Giri? Gewoon een zeer degelijke top tien speler toch, met als hoogtepunt enige jaren gelee rond plek 4 even gebivakkeerd. Ik denk dat we hier te lande tevreden mogen zijn met zo’n speler, maar een rol van betekenis in een wk-cyclus lijkt me niet echt reeel (meer).

  Maar 25 jaar in de top tien lijkt me voor ons gewone stervelingen toch ook heel behoorlijk. 🙂

  Vrede!

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 29 maart 2022

  In Hangzhou zijn op 29 maart al vier rondes gespeeld en Ding Liren heeft al zijn vier partijen gewonnen. Zijn drie tegenstanders hebben een rating, die ruim 200 punten lager ligt. Dus verwonderlijk is dat niet, maar toch denk ik dat ze ook een beetje meehelpen. 

  • Avatar
   Bert Hollander 30 maart 2022

   Misschien is het dan toch de moeite waard om de partijen eens na te spelen. Ja, zijn tegenstanders maken (veelal in tijdnood) fouten. Maar die zijn zeker niet opzichtig, laat staan afgesproken. Bovendien speelde Ding vanmiddag remise waardoor er van de ratingwinst gelijk een flinke hap af gaat. Zo simpel is het naar mijn mening allemaal echt niet.

 5. Avatar
  Eric César van 't Hof 30 maart 2022

  Euwe werd in 1935 wereldkampioen door Aljechin uit te dagen en in een match te verslaan. Giri zou op deze manier ook een redelijke kans hebben om wereldkampioen te worden, indien hij Carlsen zou kunnen uitdagen voor een match. Maar de regels staan dit niet meer toe.

  De uitdager moet eerst een kandidatentoernooi winnen. En de kans dat Giri dat zou lukken lijkt me buitengewoon klein, om niet te zeggen nihil.

 6. Avatar
  LDBoutens 30 maart 2022

  Ik zie Giri ook via alleen een directe match geen wereldkampioen worden. 3 punten verschil met Carlsen lijkt me waarschijnlijker.

 7. Avatar
  Wim Weehuizen 30 maart 2022

  @Bart Hollander Je kunt gelijk hebben, maar als ik kijk naar de partij LI Di tegen Ding Liren in de 4e ronde, dan zie ik na de tijdcontrole de zet 42. Lf7 die verliest. Van een GM zou je zo’n zet niet verwachten.

  • Avatar
   Pieter Priems 03 april 2022

   @Wim. Ik denk dat je gelijk hebt. De uitslagen zijn zodanig symmetrisch dat dit (bijna) geen toeval kan zijn.

   • Avatar
    Pieter Priems 03 april 2022

    En inderdaad heel veel opzichtige verlieszetten van zijn tegenstander. Het is net of ze willen zeggen: we doen het voor het land, maar dan wel opzichtig, zodat iedereen het kan zien.

    • Avatar
     Frits Fritschy 03 april 2022

     Dan doen ze er wel erg lang over om die opzichtig verliezende zet te vinden: de winstpartijen duren gemiddeld 51 zetten. En je moet toch wel een erg sterke speler zijn om de fout te vinden waarmee je de fraaie combinatie uit de vijfde ronde mogelijk maakt. Gecomponeerd zien de partijen er ook niet uit.
     In de vierde ronde is 42 Le4 volgens de engine duidelijk beter, maar met die actieve zwarte koning ziet dan bijvoorbeeld 42… f5 43 Ld3 Lxd3 44 Pxd3 er erg onaantrekkelijk uit.

     Uit de partijen blijkt voor mij vooral dat het verschil tussen een top-GM en een huis-tuin-en-keuken-GM erg groot is – maar dat wisten we al. Heeft Ding Liren vaak slecht gestaan en toch nog gewonnen? Dat zou een aanwijzing kunnen zijn. Het lijkt me erg lastig om de hele tijd goede zetten te blijven spelen als je weet dat je tegenstander de partij gaat weggeven.
     Ik denk dat er gewoon wat GM’s zijn uitgezocht waar Ding geen problemen mee zou hebben, maar net sterk genoeg om als sparring partner te kunnen dienen. Een ontspannen rondje op de hometrainer om wat kilometers te maken, zeg maar.

     Maar ik geef toe: dit soort toernooien zou niet nodig moeten zijn om iemand van Ding Lirens niveau toegang te geven tot een kandidatentoernooi. Al is het alleen maar om reacties als bovenstaande te voorkomen.

     • Avatar
      Pieter Priems 03 april 2022

      Het is statistisch heel opvallend dat Ding tegen de anderen 1x remise speelt en 3x wint. Zeker ls die anderen dan onderling alleen remise spelen. Hoe groot is die kans? Dat maakt het voor mij onwaarschijnlijk. Als ik dan in de laatste partij zie hoe makkelijk een eindspel word weggegeven vind ik dat bedenkelijk. Als ik daarna in oudere partijen nog een paar keer zo’n plotselinge wending zie, maakt dat ik denk dat er vooraf zaken zijn bepaald.

      Ook als ze GM’s uitzoeken waar Ding geen moeite mee heeft is dat vooraf bepaald, met het doel voor ogen Ding’s rating te laten stijgen. Dus inderdaad dit soort toernooien zijn geen sier voor het spel.

 8. Avatar
  Wim Weehuizen 03 april 2022

  Het toernooi in Hangzhou is afgelopen. Ding Liren heeft 10,5 uit 12. Hij heeft van zijn GM tegenstanders elk 3 maal gewonnen en tegen elk één keer remise gespeeld. Zijn performance rating is 2915 en daarmee wint hij bijna 12 rating punten. Nog een paar van dit soort toernooien en hij passeert Carlsen!

  Ik vraag me af waarom de FIDE niet een regeling heeft om vervangers aan het kandidatentoernooi aan te wijzen. B.v. nummer 3 van de Grand Prix en evt. nummer 3 van de World Cup of nummer 3 van de Grand Swiss.

  • Avatar
   Peter Huisman 03 april 2022

   Waarom wordt Karjakin niet vervangen door degene die hij in de halve finale van de World Cup heeft verslagen? Dat zou dan Vladimir Fedoseev zijn. Als Duda de halve finale van Carlsen had verloren in plaats van gewonnen, dan het ik het ook volkomen logisch gevonden als Duda zich evengoed voor het kandidatentoernooi had geplaatst. Carlsen speelde immers geen rol in kwalificatie voor het kandidatentoernooi en deed alleen mee om de World Cup te winnen.

 9. Avatar
  Wim Weehuizen 04 april 2022

  De winnaar van de afgelopen Grand Prix in Berlijn GM So was ook een goede kandidaat geweest, want derde in de eindstand. Maar een plaatsing op rating is niet zo’n goede manier, daar waren we het al eerder over eens.

 10. Avatar
  Wim Weehuizen 14 april 2022

  Als aanvulling op het bovenstaande. Chess.com 10-04-2022 · Ding Liren recently won his 6 game match vs. GM Wei Yi of China in Hangzhou. The players ended in a 3½-2½ victory for GM Ding Liren. The first 5 games were all draws. Then in the final game, game 6, Wei Yi made a mistake that allowed Ding to execute not 1 but 2 brilliant moves and to win the game.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.