Tot hier

Dit is mijn laatste bijdrage aan Schaaksite.

Het ga jullie goed beste lezers!  Ik heb de positieve reacties op mijn stukken steeds op prijs gesteld.

www.sv-erasmus.nl/2022/04/senior-4/

 

 

18 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 23 april 2022

  Dag Wim, ontzettend jammer! Ik las en lees je stukjes graag. Jammer ook dat je er voor kiest niet zelf woorden van minder gewicht en verruwing te gebruiken. Je doet het nu voorkomen alsof jij het lijdend voorwerp bent, terwijl je zelf toch voor menig dispuut hebt gezorgd.

  Ik zou tot slot graag de naam van een biografie van 1 van onze grote verzetshelden willen aanhalen,

   

  ‘Weest manlijk, zijt sterk!’.

  Als onze helden van het verzet bij elke ’tegenslag’ mistroostig het veld zouden hebben geruimd, zouden er hier nog van die Wehrmacht jongens en meisjes rondlopen!

  Daarom kop op! Zorg voor minder verruwing en keer je andere wang als het even tegenzit.

  De zon schijnt alweer, tijd derhalve voor rietvoorn en visjesdief!

 2. Avatar
  Matty 23 april 2022

  Het is spijtig om te lezen dat er geen nieuwe bijdragen zullen volgen.

  Hartelijk dank voor de vele mooie verhalen!

 3. Avatar
  PeterGelpke 24 april 2022

  Dan leg ik de drie artikeltjes, waarvan er twee al min of meer gereed waren, maar op de plank. Mijn motivatie was om ogenschijnlijk redelijke, doch besmeurende teksten van inhoudelijk weerwoord te voorzien. Hetgeen niets met tere zieltjes te maken heeft. Hopelijk blijft de (publiek toegankelijke) site van de SV Erasmus, die primair het podium biedt, verder van storende artikelen verschoond.  Ik heb op 19 april jl. de bestuursleden van die vereniging per email om aandacht voor één specifiek artikel verzocht, voorzien van inhoudelijke argumenten, m.i. aanleiding gevend om van hun site te verwijderen. Dat verzoek leek me correct, alvorens inhoudelijk op de korrel te nemen, maar tot dusver geen reactie. De gevraagde aandacht betrof overigens niet de stupide plagiaatsuggestie, waarvoor evident hetzelfde geldt.

 4. Avatar
  Eric César van 't Hof 25 april 2022

  Dus, samenvattend: er zijn drie artikeltjes die op een plank liggen, en die betrekking hebben op de besmeurende teksten van storende artikelen die op een site staan. Helder.

 5. Avatar
  LDBoutens 25 april 2022

  Van waar die (extra) samenvatting? Reactie van Peter G. liet toch verder niets aan duidelijkheid te wensen over?

 6. Avatar
  Peter Huisman 25 april 2022

  Dag Wim,

  Geen idee of je dit nog gaat lezen, maar ik waag het er gewoon op.
  Ik ga je bijdragen erg missen. Meestal las ik ze met veel plezier, vooral als je verhaalde over jezelf en je eigen ervaringen. Een of ander toernooi in het buitenland, lang, lang geleden…
  Je allerbeste stukken waren echter helemaal niet “voor mijn plezier”. Die stukken gingen maar een klein beetje over jezelf en veel meer over een ander. Vooral je herinneringen aan de kort daarvoor overleden Alexander Münninghoff hebben me erg getroffen. Het was alsof ik jullie persoonlijk kende. Hier vond ik je op je best.

  Veel dank en het ga je goed!

 7. Avatar
  Eric César van 't Hof 25 april 2022

  Het is triest dat een van de beste tekstschrijvers van deze site, de heer Westerveld, heeft besloten om zijn pen neer te leggen omdat een of twee lezers zich kennelijk stoorden aan enkele van zijn verhalen. Ik hoop dat hij terugkomt op zijn besluit.

 8. Avatar
  LDBoutens 25 april 2022

  Als dat inderdaad de hoofdreden voor heer Westerveld zou zijn, laat hij zich wel erg makkelijk uit het veld staan. Er is toch niets mis mee om eigen taal- en woordgebruik een beetje in de hand te houden? Dan lijkt er mij geen enkele reden om met het delen van artikelen te stoppen. Ik vind het ook jammer dat heer Westerveld is gestopt maar ik heb ook wel enig begrip voor het kamp die zich uitspreekt tegen een aantal issues. Hopelijk komt hij nog terug op zijn besluit. Zoveel interessants valt er heden ten dage niet meer te lezen.

 9. Avatar
  Matty 25 april 2022

  Graag zou ik zien dat Schaaksite zoveel mogelijk verschoond blijft van persoonlijke aanvallen.

  Schaaksite biedt schakend Nederland een prachtig platform. Laten we daar zuinig op zijn.

 10. Avatar
  LDBoutens 25 april 2022

  +1 Matty, maar dan verzanden we weer in discussies over wat precies de definitie van een ‘persoonlijke aanval’ is. Voor de een is dat we wat anders dan voor een ander. Het is vooral aan de individuele gebruikers zelf om wel of niet de randen van het fatsoenlijke op te zoeken, of om rekening proberen te houden met hoe een bepaald bericht overkomt op een ander.

   

   

 11. Avatar
  Matty 25 april 2022

  Laten we blij zijn dat Herman, Dimitri en Lennart, gesteund door velen, deze mooie website in de lucht houden. We willen al die schaakverhalen, competitieverslagen en dergelijke toch niet missen?

  Op een publieke website ontsporen scherpe discussies razendsnel. Dat lijkt een natuurwet te zijn.

  Ik denk dat debatten beter gevoerd kunnen worden in een besloten ruimte, waar je elkaar in de ogen kunt kijken.

 12. Avatar
  LDBoutens 25 april 2022

  Dag Matty, ik ben het uiteraard met je eens. Misschien dat zo’n forum ( al dan niet anoniem) uitzetten een beter idee is. Voor een aantal gebruikers blijft het nou eenmaal lastig om een gematigde toon aan te houden. Wat dat betreft moeten we een beetje zuinig zijn op Schaaksite. Verder hier te lande geen websites met zoveel informatie over het Nederlandse in internationale schaakleven.

 13. Avatar
  Wim Westerveld 25 april 2022

  Goed, het lijkt wel of ik hier bij mijn eigen begrafenis aanwezig ben. ‘Hij schreef heel aardig, maar kon helaas geen maat houden.’

  Laat ik dan nog maar één keer uit mijn zelf gegraven (schrijf-)graf opstaan.

  Nee, ik heb niets tegen een pittige discussie. Het kan verhelderend werken. Maar ik ben het ook wel eens met Matty. Als je iemand in de ogen kunt zien, valt beter in te schatten hoe je woorden aankomen en kun je nuanceren of corrigeren.

  En ik ben het ook helemaal eens met hem en anderen dat we zuinig moeten zijn op Schaaksite.

  Waar ik het niet mee eens ben, is dat hoge bomen geen wind zouden mogen vangen.

  Ik heb de Tijl Uilenspiegel van de schaakwereld beschreven en hij heeft zich daarop niet onbetuigd gelaten. Prima, zijn goed recht.

  Ik heb iets gezegd over een andere icoon van de schaakwereld die mij mailde: ‘Het zou goed kunnen dat ik door je artikel geïnspireerd ben geweest.’ Natuurlijk was ik niet goed bij mijn hoofd om daar iets anders in te lezen. Prima, zijn goed recht.

  Wat ik als stuitend heb ervaren is de onverholen en blinde agressie jegens mij van ene Peter Gelpke die met dit alles niets te maken heeft. Maar nog steeds geen reden de pen neer te leggen Eric, LDBoutens en anderen.

  Dat was de passiviteit van de redactie om op te treden. Ik begrijp hun dilemma’s bij het modereren en zij doen ook alles ook maar pro bono. Maar dit was geen dilemma meer, maar een flagrante overtreding van de eigen huisregels van Schaaksite.

  Nogmaals, het ga jullie goed vrienden!

 14. Avatar
  LDBoutens 25 april 2022

  Nou, toeschouwer op je eigen begrafenis is best bijzonder. Die zijn op 1 hand te tellen, maar ik ben de laatste jaren niet heel erg thuis meer in het Oude Testament, dus wie weet heb ik er wel een paar gemist.

  Nogmaals jammer Wim. Anekdotische schrijvers zijn heden ten dage als zoeken naar die beruchte en beroemde speld. Maar Peter had natuurlijk ook een punt. Je kan je schaakschrijfels denk ik wel elders kwijt. Een schaaksite waar het over schaken gaat, Schaaksite voorziet daar (op dit moment) als enige in.

  Moedig voorwaarts Wim! Hopelijk morgen meer zon.

 15. Avatar
  PeterGelpke 25 april 2022

  Over Schaaksite zijn we het snel eens.  Verder ben ik niet op mijn gelijk uit.  Ik ben in 1973 lid geworden van DD, en heb niet eerder de behoefte gevoeld, in de verste verte niet, om zo stevig uit te pakken. Alleen omdat ik het nodig vond. De aanleiding ligt in Wim’s eigen reacties en artikelen, en in niets anders. Het gaat hier niet om zomaar wat gekijf over en weer, maar om het spreekwoord: wie kaatst kan de bal verwachten. De trigger lag in de reactie ‘misleidend artikel’, op een artikel wat de moeilijke positie van Dvorkovich schetste, zoals ook anderen gedaan hebben, zelfs in een zaterdagrubriek de week ervoor nog. Naar aanleiding daarvan heb ik diverse artikelen op de SV Erasmus nagelezen, en op die basis stelling ingenomen. That’s it.

  Vervolgens wijst Wim naar de Schaaksite-redactie. Dat is nogal vreemd als je zelf aanstichter bent en ze in die moeilijke positie brengt, zoals eerder al met de plagiaatsuggestie.  

  Als Wim de negatieve lading uit zijn teksten weet te halen, dan geloof ik dat nog meer lezers zijn bijdragen gaan waarderen.

 16. Avatar
  Frits Fritschy 25 april 2022

  Schaaksite zie ik als het clubblad van het Nederlandse schaak. Het is een plek waar iedere schaker zijn meningen, achtergrondinformatie en verhalen kwijt kan. Als er iets in de inhoud daarvan niet klopt, kunnen anderen daarop reageren. Een enkele stekeligheid zou daarbij geen probleem moeten zijn, maar persoonlijke ruzies horen er niet in thuis, lijkt mij. De kern zou altijd de inhoud van andermans betoog moeten zijn, als er tenminste inhoud is. Anders heeft het weinig zin om te reageren – zeker als anderen dáár weer commentaar op hebben.

  Als iemand het nodig vindt mij voor rotte vis uit te maken: je doet maar. Ik ga er niet op in; dat draagt net zo weinig bij als de belediging zelf. De redactie van schaaksite mag zijn eigen afwegingen maken: wanneer wordt dit zo erg dat het doel van het forum buiten zicht raakt.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.