Onno Elgersma wint WLC-weekendtoernooi in Eindhoven

In Eindhoven organiseerde schaakvereniging WLC het afgelopen weekend haar traditionele weekendtoernooi. Onder auspiciën van DGT dat weer veel liveborden ter beschikking stelde, was het alweer de twaalfde editie van dit evenement dat als speciaal onderdeel het Brabants seniorenkampioenschap herbergt. Dit jaar geen grootmeesters aan de start, maar de te elfder ure toegelaten Thomas Beerdsen uit Apeldoorn, werd er op de valreep een speler toegevoegd van grootmeestersterkte (rating 2504 en drie GM-normen, maar nog niet voldaan het vereiste aantal partijen). Last but not least verscheen ook nog een wereldkampioen aan de start: Eline Roebers uit Amsterdam, de regerend wereldkampioene bij de meisjes tot en met 14 jaar. Voor het overige kwamen uit diverse windstreken de nodige regionale toppers hun geluk beproeven.

Strijd aan de topborden: achteraan de partij Onno Elgersma – Eline Roebers, vooraan Thomas Beerdsen – Sam Baselmans (foto Ad Bruijns)

Links de nieuwe Brabants kampioen Sam Baselmans, rechts zijn broer Luuk (foto Ad Bruijns)

Aanvankelijk vervulde FM Onno Elgersma van de Kennemer Combinatie een vrij onopvallende rol. Hij had een bye opgenomen in de eerste ronde en begon toen aan een indrukwekkende serie overwinningen. Door viermaal op rij te winnen had hij zich aan de kop van de ranglijst gemeld en mocht hij in de laatste ronde tegen clubgenoot Eline Roebers strijden voor de overwinning.

 

Elgersma had als enige 4½ uit 5 en zag dat vier spelers met 4 punten onderling gingen uitmaken wie nog aanspraak mocht maken op de titel. Elofavoriet Thomas Beerdsen had halfjes ‘gemorst’ tegen Sjoerd van Roon (de vorige Brabantse kampioen) en Eline Roebers. Dan zou hij met een overwinning op Sam Baselmans uit Tilburg vermoedelijk gedeeld eerste kunnen worden. Dat gebeurde niet. Sam bekroonde een uitstekend toernooi door remise te maken tegen de kandidaat grootmeester en zo ongeslagen op de gedeeld tweede plek te eindigen. De andere 4-punter die nog op een (gedeeld) eerste plaats zou kunnen eindigen was Bob Jansen (Tilburg) maar hij ging ten onder in een scherpe strijd tegen Luuk Baselmans, jongere broer van Sam. De partij tussen Onno en Eline eindigde in remise waardoor Elgersma dus het toernooi op zijn naam schreef. De twee ‘Baselmansen’ bekroonden hun goede spel met de gedeeld tweede plaats met 4½ punt. Daar voegden zich nog Rembrandt Bruil en Eduard Coenen bij.

 

Tot Brabants kampioen werd Sam Baselmans uitgeroepen die op weerstandspunten zijn broer Luuk voorbleef.

Zoals altijd was het een zeer plezierig toernooi met een goede organisatie en een uitstekende culinaire verzorging in buurtcentrum “De Hoeksteen”.

De eindstand aan de top van de ranglijst:

Rank Name Score Fed. Rating 1 2 3 4 5 6
1 FM Elgersma, Onno 5.0 NED 2303 * = 1 1 1 1 ½
2 IM Beerdsen, Thomas 4.5 NED 2504 * 1 1 1 ½ ½ ½
3 Roebers, Eline 4.5 NED 2343 * ½ 1 1 1 ½ ½
4 FM Baselmans, Luuk 4.5 NED 2283 * 1 1 0 ½ 1 1
5 Baselmans, Sam 4.5 NED 2201 * 1 ½ 1 1 ½ ½
6 CM Bruil, Rembrandt 4.5 NED 2184 * ½ 1 1 = ½ 1
7 Coenen, Eduard 4.5 NED 2069 * 0 1 1 = 1 1
8 Van Roon, Sjoerd 4.0 NED 2237 * 1 1 1 ½ 0 ½
9 Jansen, Bob 4.0 NED 2186 * 1 1 0 1 1 0
10 van der Valk, Niklas 4.0 GER 2177 * 1 0 ½ 1 1 ½
11 Albers, Sasa 4.0 NED 2149 * 1 0 1 0 1 1
12 FM Becx, Cesar 4.0 NED 2084 * 1 ½ 1 0 ½ 1
13 Koster, Chiel 4.0 NED 2014 * ½ ½ ½ 1 1 ½
14 Suranyi, Pal 4.0 HUN 2013 0 1 ½ ½ 1 1

 

Update: inmiddels hebben we van Robert Klomp (verantwoordelijk voor de liveborden) alle partijen uit de A-groep in pgn-formaat ontvangen. Die kunt u hieronder in de viewer naspelen:

Van de winnaar, Onno Elgersma, heb ik zijn toreneindspel in de voorlaatste ronde voorzien van wat (computer)commentaar:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    M H 16 mei 2022

    Ik meen begrepen te hebben dat Thomas Beerdsen 3 normen heeft, geen 2. Maar een ervan is Europacup voor teams over 7 partijen, dus hij voldoet niet aan de eis van 27 partijen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.