Kandidaten R2: gemiste kansen

Na de bloederige start van gisteren verwacht je onwillekeurig dat de spelers het vandaag wat rustiger aan zouden doen. Maar dat bleek een misvatting. Hoewel er uiteindelijk maar één partij in winst eindigde, had dat zo maar in drie partijen kunnen gebeuren. Waarschijnlijk moest Ding nog een beetje bekomen van zijn pijnlijke nederlaag. In die partij gebeurde niet zo veel. Maar de andere partijen kwamen uiteindelijk allemaal tot bloei. Weliswaar niet met het resultaat waar we als toeschouwers op hopen, maar boeiend was het wel.

Duda-Ding Liren ½ – ½

Voor het toernooi werd Ding Liren door velen getipt als een mogelijke kanshebber op de overwinning in dit toernooi. Maar na de voor zijn doen zwakke vertoning gisteren zijn de verwachtingen vast wat getemperd. Vandaag moest Ding het met de zwarte stukken opnemen tegen Duda. Het werd een langzame Italiaan die tot de 15e zet volgens bekende banen verliep. Duda week van deze gebaande paden af met 15. Ld2. Wereldschokkend was het allemaal niet. Voor zover ik kan zien eindigen verreweg de meeste partijen met deze opzet in remise.

Er werd wat geschoven met stukken en materiaal geruild. Volgens de computer was de ene keer wit en de andere keer zwart een tikkeltje in het voordeel. Maar uiteindelijk werd de vrede getekend door middel van herhaling van zetten.

Nepomniachtchi – Caruana ½ – ½

Ook in deze partij kwam het Italiaans op het bord. Maar wel met een variatie waarbij de winstkansen voor beide partijen een stuk groter waren. De strijd ging lang min of meer gelijk op. Zwart kwam op de zeventiende zet een pion voor. Maar wit had daarvoor voldoende compensatie in de vorm van een betere ontwikkeling en actievere stukken. Het mondde uiteindelijk uit in onderstaande stelling.

Hier is wel degelijk iets aan de hand. Zwart speelde 30. … Tge8 waar hij met Txb2!? ook een kwaliteit had kunnen offeren. De commentatoren Jan Gustafsson en Judit Polgár hebben het ook gezien. Stockfish 15 ziet er in ieder geval wel brood in en geeft zwart een +2. Dat is niet niks. Ik vermoed dat Caruana zich ook bewust was van deze mogelijkheid. De conclusie van de commentatoren was:

“Misschien vond hij het te riskant. In deze stelling is een blunder zo gemaakt en dan is je toernooi verpest.”

De vrede werd op de 33e zet getekend. Op zich logisch want op dat moment was de stelling weer keurig netjes in evenwicht.

Rapport – Firouzja  ½ – ½

Er verscheen een Siciliaan op het bord. Maar niet één van de meest inspirerende varianten. Beide partijen  hielden elkaar prima in evenwicht. Totdat er een dubbel toreneindspel op het bord kwam. Normaal is er dan een ruime remisemarge. Dat was ook hier het geval. Maar Firouzja ging in het eindspel in de fout met 32. … Ta1? Ik meen me wel vaker serieuze fouten van hem in het eindspel te herinneren. Zoals het nu ging kreeg wit uitstekende winstkansen. Maar die waren na 52. b4 plotseling toch nog verkeken. Kortom: het venijn zat hem in het tweede deel van deze partij.

Nakamura – Radjabov 1 – 0 

Dit was de langste partij van de dag: een Berlijnse verdediging. Aanvankelijk ging de strijd redelijk gelijk op. Maar op de 35e zet ontstonden de eerste problemen voor de zwartspeler. Er verscheen een lastig te beoordelen eindspel op het bord waarin wit afwisselend ruim beter en dan weer slechts ietsje beter stond. Maar kennelijk was de druk te groot en ging Radjabov op de 57e zet definitief in de fout. Een zwaar bevochten punt voor Nakamura! Daarmee komt hij weer op 50%.

Morgen is de derde ronde. Op maandag volgt een rustdag en daarna gaat het feest weer verder op dinsdag.

 

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

  1. Avatar
    Henk Smout 19 juni 2022

    Als ik de computer mag geloven – en waarom zou ik dat niet? – dan heeft in Rapport – Firouzja na 47.Txg6? Zwart gelijk spel totdat hij 51… Te7? doet in plaats van 51… Tg8.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.