Kandidaten R6: Nepo en Caruana winnen

In de zesde ronde van het kandidatentoernooi hebben de nummers één en twee van de ranglijst opnieuw een partij gewonnen. Nepo versloeg met wit Duda, terwijl Caruana met zwart Firouzja versloeg. Dat betekent dat zij respectievelijk op +3 en +2 gekomen zijn, terwijl de rest van het veld op 50% of minder staat. Er kan in de resterende acht ronden nog veel gebeuren natuurlijk, maar op dit moment lijkt het dat we afstevenen op een match tussen een Rus, eh, FIDElander en een Amerikaan (want Carlsen gaat vast niet nogmaals een wk-match tegen één van beiden spelen). Liren Ding, die zowel door Kasparov als Carlsen als favoriet werd genoemd, staat nog altijd op -1. Overigens, u had vast wel begrepen dat de andere twee partijen in remise eindigden, maar ook daar had een beslissing kunnen vallen, vooral Radjabov zal balen van het missen van een opgelegde winst.

 

Nepomniachtchi – Duda

Eigenlijk werd Duda al vanaf de opening (een Reti) weggespeeld. Het was nog allemaal wel bekend en ergens had zwart de mogelijkheid om een speelbare stelling te krijgen, maar het speelde allemaal veel lekkerder voor wit die alleen koningsvleugelpionnen naar voren hoefde te schuiven. Dat leverde een stuk op en ook nog een aanval, bij elkaar goed genoeg voor een punt.

Foto: FIDE/Stev Bonhage

Firouzja – Caruana

Winnen met zwart is extra lekker. Caruana kreeg een soort cadeautje: Firouzja offerde de kwaliteit in (waarschijnlijk) de verwachting die terug te krijgen, maar dat gebeurde niet. Het was daarna niet meteen een kansloze zaak voor wit, maar Caruana speelde zo sterk verder dat het leek dat de winst voor zwart vanzelf kwam.

Foto: FIDE/Stev Bonhage

Radjabov-Rapport

Rapport is een smaakmaker dit toernooi en opnieuw speelde hij een leuke partij. Hoewel? Op een gegeven moment wikkelde hij af naar een eindspel met ongelijke lopers, 0.00 volgens de engine, dat klinkt saai he? Maar dat was het niet. Er stonden nog torens op het bord, zwart had twee pionnen meer, wit met zijn aanvalskansen genoeg compensatie. Dan moet je opletten als zwartspeler en dat deed Rapport niet goed, waardoor wit had kunnen winnen met een niet eens al te moeilijke zet. Met even nadenken had Radjabov dat vast wel gevonden, maar a tempo pakte hij de remise. Dom hoor!

Nakamura – Ding

Het is natuurlijk saai als je als favoriet na zes ronden al twee punten voor staat, dus had Ding besloten de eerste ronden met een handicap te spelen, namelijk een jetlag. Vandaag zou zijn biologische klok weer normaal moeten zijn en dus tijd voor de eerste overwinning, maar ja, zwart tegen Nakamura. Het evenwicht werd echter nooit verbroken, al klinkt dat saaier dan de partij is, want in de analyse werd er van alles geofferd, vooral witte stukken. In de partij trouwens ook, maar dat was om de partij in eeuwig schaak te laten eindigen en dat lukte.

Morgen weer een rustdag!

3 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 24 juni 2022

  In 1975 verdedigde Fischer zijn wereldtitel niet tegen Karpov de winnaar van de kandidatenmatches. Daardoor werd Karpov de nieuwe wereldkampioen. In dit kandidatentoernooi van 2022 zijn er nieuwe tiebreakregels om bij gelijke eindstand door een play-off een winnaar aan te wijzen. Maar is het ook mogelijk dat die winnaar dan de nieuwe wereldkampioen wordt?

  As per the decision made at the FIDE Council meeting on December 27, a play-off system has been introduced for the Candidates Tournament to be played in the case of a tie for first place. 
  This decision has been taken after consultation with all the players who have already qualified for the competition. A majority of them favoured a play-off over the tie-break system used in previous editions. The play-off will be played no matter how many players tie for first. The system includes rapid and blitz games, in case only rapid is not enough.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 25 juni 2022

   “Maar is het ook mogelijk dat die winnaar dan de nieuwe wereldkampioen wordt?”

   Die kan volgend jaar wereldkampioen worden, hij plaatst zich immers voor de WK-match (tegen Carlsen of de nummer twee). Met al dan niet een tiebreak spelen heeft het niets te maken.

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 25 juni 2022

  In de schaakrubriek van de Telegraaf schreef Hans Böhm: Carlsen heeft laten weten eigenlijk geen zin meer te hebben in het hele circus rondom een WK-tweekamp. Hij heeft dat nu al vijf keer meegemaakt sinds 2013 en zijn voorkeur gaat uit naar een WK-toernooi. Het is natuurlijk de vraag of Carlsen zijn poot stijf houdt maar in dat geval is de winnaar van het komende kandidatentoernooi gelijk de wereldkampioen. 

  Dat veroorzaakte toch enige twijfel bij mij, ook al zijn Ligterink en jijzelf stellig over een WK-match tussen de nummers 1 en 2 van het kandidatentoernooi, als Carlsen niet wil spelen. Ook Chess News staat aan jullie kant, dus ik wil best aannemen dat die WK-match zonder Carlsen al door de FIDE als optie is aangegeven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.