Kandidatentoernooi 2022 Ronde 7


Op het programma stonden:

 • Rapport – Nepomniachtchi 0-1
 • Caruana – Radjabov 1-0
 • Duda – Nakamura  ½ – ½
 • Ding – Firouzja ½ – ½

Helemaal onderaan dit artikel de partijen, geanalyseerd door Stockfish met een diepte van 25 ply.

De eerste beslissing in deze ronde viel aan het bord van Rapport en Nepomnachtchi. Vanuit een voorbereide variant van het Russisch stelde Nepo zijn tegenstander voor de keuze: ingaan op eeuwig schaak of een uiterst riskante winstpoging ondernemen.

 

 1. Kg1 Dg6 18. Kh1 De4 enz. of 17. f3 Dd3 18. Kg2 Dg6 enz. leidt tot remise. Rapport koos echter na bijna een uur nadenken in die laatste variant voor Pd2 in plaats van Kh1. Daarna dwingt Nepo af dat wit zijn ingekapselde dame afgeeft tegen een tweede toren.

Dit is een van die stellingen dat een mens denkt dat hij voordeel heeft, maar Stockfish 15 waardeert dit direct als voordeel voor zwart (1,02 punt om precies te zijn). Het gaat dus lang niet altijd op dat twee torens meer waard zijn dan één dame.

“Waarom nam je de remise niet?” (foto FIDE/Stev Bonhage)

Duda en Nakamura speelden intussen een partij waar het evenwicht lang bewaard bleef, tot aan het einde namelijk. Het -voor mij- enig opzienbarende was een terloopse opmerking van Judit Polgar, die de partij voor Chess24 becommentarieerde. Vrij vertaald: “We zijn geneigd een stelling te beoordelen vanuit de idee dat Wit zijn voordeel moet bewijzen en zwart zich moet verweren. Maar het helpt voor de beoordeling van een stelling om je voor te stellen dat er iemand binnenkomt die alle witte stukken zwart schildert en alle zwarte stukken wit. Verandert dan je stellingsoordeel, met dezelfde speler aan zet?” Ze zei dit in een discussie met Gustafsson, die de stelling van Nakamura na f7-f5 toch wel erg lelijk vond.

 

Ook Ding en Firouzja speelden een lange partij die gelijk opging. Een remise zonder veel spannende gebeurtenissen.

Firouzja dacht over 13. … Da7 ruim 40 minuten na. Volgens Stockfish 15 bood 13. … Tfe8 meer kansen, met de bedoeling de Dame naar d8 of c7 te spelen.

 

Caruana werd door Radjabov verrast met de O’Kelly-variant van het Siciliaans. (1. e4 c5 2. Pf3 a6). De bedoeling hiervan is als wit routinematig 3. d4 speelt in gunstige varianten van de Svesjnikov- of Kalasjnikov-variant terecht te komen. Na 3. … cxd4 4. Pxd4 kan immers direct of na eerst Pf6 of Pc6 de zet e7-e5 volgen, waarop het witte paard niet naar het veld b5 kan. Grappig is dat toen O’Kelly deze variant uitvond, nog niemand van Svesjnikov gehoord had. Meestal wordt de O’Kelly-variant bestreden met 3. c3 zoals in de Alapin-variant, 3. Pc3 als in de gesloten Siciliaan of 3. c4, zoals Caruana het speelde. Daar komen toch weer Kalasjnikov-achtige stellingen uit.

Stelling na de vijfde zet van Zwart, e7-e5:

Caruana kwam wat beter te staan. Een riskante beslissing van Radjabov was om op de 13e zet lang te rokeren in plaats van kort. Ook Judit Polgar vond lang rokeren een goed idee. De pion die Caruana voorkwam was ‘slechts’ een dubbelpion, maar hij bouwde zijn voordeel wel steeds verder uit. Een aardige wending die Stockfish en consorten niet zagen was: 50 . Ta7+ ( op slaan volgt Dg7+ en Db7+) in plaats van Tc7.

Als mens geef je dan op met zwart, maar psychologische dreunen vindt een engine maar niks, als het ook anders kan. Evenzo Caruana dus.. Nu duurde het nog enkele zetten langer.

Foto: FIDE/Stev Bonhage

 

 

Over Wijnand Engelkes

Vroegpensionado bouwjaar 1958, voorheen werkzaam in de IT. Grote verzameling schaakboeken, vooral historie, biografie en curiosa. Momenteel als vrijwilliger werkzaam bij het bordspelen-project https://ludii.games/

10 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 25 juni 2022

  Linksboven op schaaksite.nl is Live Partijen FIDE Candidates aanklikbaar.

  In Caruana -Radjabov is 50.Ta7+ met waardering 5.94 derde keuze van Stockfish 15 diepte 19, de partijzet 50.Tc7 krijgt 6.05 en 50.Te7 6.62.

  • Avatar
   Henk Smout 26 juni 2022

   Op 50.Ta7+ Kb5 is de witte zet, vergelijkbaar met het partijverloop, 51.De5+.

    • Avatar
     Henk Smout 28 juni 2022

     De zwartspeler die zich niet door 50.Ta7+ laat intimideren, moet dus 50… Kb6 51.Tb7+ Ka6 52.Tb3 a4 spelen, dat is dik gewonnen voor Wit, maar met dames op het bord zijn er nog een heleboel schaakjes mogelijk.

 2. Avatar
  Albert Janssen 26 juni 2022

  Ga naar lichess.org/broadcast/fide-candidates-tournament-2022/round-7/OFBhwamI en klik op de partij van Caruana. Ga dan naar zet 49 van zwart. Klik dan rechtsboven op de knop “Stockfish 14+NNUE in local browser” aan. Binnen een seconde vindt Stockfish 50.Ta7+ met een +8.5 waardering.

  50.Te7 krijgt een +5.6 en 50.Tc7 een +5.1 Wel opvallend dat de eerder gemaakte server analyse met Stockfish (Die per zet in de notatie te zien is, met ook een grafiek onderaan. Klik op de middelste knop onderaan voor de grafiek) het niet vond en 50.Tc7 toen een +3.3 gaf. Voor de local browser analyse kan men ook nog rechtsonder bij het hamburger menu Geheugen en analyse diepte en dergelijke aan of uit zetten.

   

 3. Avatar
  Caesar64 26 juni 2022

  Leuke website dat Ludii: zijn er mensen die al die spellen spelen? Vroegpensionado: is dat een officieuze titel en wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

  • Avatar
   Wijnand Engelkes 26 juni 2022

   Veel mensen spelen allerlei verschillende bordspellen, maar het probleem is vaak om een tegenstander te vinden. Ludii voorziet in die behoefte en heeft per spel ook een hoeveelheid achtergrondinformatie.

   Vroegpensionado is de term voor mensen die vóórdat hun AOW ingaat al hun pensioen laten uitkeren. Vrijwel alle pensioenfondsen in Nederland staan dat toe, meestal vanaf 60 jaar. Laat het maar eens uitrekenen bij je eigen verzekeraar wat je dan krijgt. Zelfs combinaties van deelpensioen en parttime doorwerken zijn mogelijk.

   • Avatar
    Paul Wiselius 27 juni 2022

    Dan noem ik mezelf maar een net-op-tijd pensionado, ik mocht nog met 65 met pensioen 😉

 4. Avatar
  anewerla 26 juni 2022

  Voor de goede orde misschien toch maar even de uitslagen helemaal boven dit artikel aanpassen:

  Rapport – Nepomniachtchi 0-1  (en dus niet Rapport – Nepomniachtchi 1-0)

  Dank, aangepast (redactie)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.