Kandidaten R8: Nepo loopt uit en Naka is er ook nog! 

De tweede helft van het toernooi is aangevangen en er zijn twee spelers favoriet om voor de tweede keer het kandidatentoernooi te winnen. Die twee, Nepomniachtchi en Caruana spelen morgen in de negende ronde tegen elkaar. Hoe bereid je je daarop voor? De koploper koos ervoor een rustdag te nemen en schoof zijn witbeurt in no-time naar remise… 

 

Fabiano Caruana moest wel flink aan de bak. Zijn landgenoot Hikaru Nakamura (die volgens een in Utrechtse en Tilburgse schaakkringen bekend heerschap wel eens eikelgedrag vertoont, waardoor dat in Utrechtse en Tilburgse schaakkringen bekende heerschap wel eens ging “tilten”) heeft nog een kans om terug te komen in het toernooi, maar dan is winst op zijn directe concurrent natuurlijk een must! Het werd een meeslepend gevecht dat ik om meerdere redenen meer aandacht gaf dan de overige partijen. Uiteindelijk won Nakamura, die lang soeverein speelde, maar in het zicht van de haven een paar storingen had. Nakamura nadert Caruana nu tot op een half punt. Als Carlsen inderdaad afziet van de WK-match is die tweede plaats enorm belangrijk! 

 

Richard Rapport boekte zijn eerste overwinning in dit toernooi. Slachtoffer Jan-Krzysztof Duda raakte van de wijs door een tussenzetje en werd meedogenloos ge-h-lijnd. Overigens overweeg ik de zwartspeler voortaan El Duderino te noemen. Vanwege die lastig typbare voornaam. En bovendien brengt het een glimlach op het gezicht van een in Utrechtse en Tilburgse schaakkringen bekend heerschap. Tenminste, zoiets las ik in een mooi boek dat ik vrijdag op de kop tikte… 

 

Alireza Firouzja werd door Magnus Carlsen hoogstpersoonlijk over het paard getild. Alleen als hij het kandidatentoernooi zou winnen overweegt Carlsen zijn titel te verdedigen. Welnu, dat gaat niet gebeuren. Tegen Teimour Radjabov speelde hij lang op winst in een soort loopgravenpotje, maar hij kwam er niet door. De beide heren krijgen op de laatste plaats nu gezelschap van El Duderino met ieder 3 uit 8.  

 

Morgen dus Caruana – Nepomniachtchi. Als de Amerikaan dat wint is de strijd weer helemaal open. Overleeft de Rus die strijd, dan gaat hij voor de tweede keer op rij het kandidatentoernooi winnen. 

Denk ik…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.