Kandidaten R9: Nepo houdt het droog in uitslagenregen

We zijn over de helft en inmiddels heeft Jan Nepomnjasjtsjii (spelling: Nederlandse Wikipedia) een punt voorsprong op de rest van het veld. De strijd om de uitdagerstitel zou vandaag hoe dan ook een noodlottige wending krijgen. Koploper Nepomnjasjtsjii moest het opnemen tegen achtervolger Fabiano Caruana, die gisteren na een lange uitputtingsslag van landgenoot Hikaru Nakamura verloor. Ondanks de mentale optater mocht Caruana wel met wit. Zoals gezegd stond er veel op het spel: zou ‘Nepo’ niet verliezen, dan had hij zijn dichtste achtervolger op weg naar de top terug de diepten ingeschopt; wist ‘Fabi’ echter te winnen, dan was het gat gedicht.

Bij Radjabov en Nakamura verslikte de laatste zich toen hij dacht een pion te offeren om de koningsstelling van zijn tegenstander te openen. De koning van de Azerbeidzjaan bleek veilig genoeg te staan; het offer was niet te rechtvaardigen. Een pijnlijk verliespunt voor Nakamura die goed op weg was naar een podiumplaats en zoals bekend doet het zilver mogelijk niet veel onder voor het goud.

Het evenwicht tussen Ding en Duda hield lang stand, maar ook hier wist de eerste een pionnetje te verschalken. De extra pion werd verzilverd door hem naar het promotieveld te begeleiden. Zo herstelt de Chinese ratingfavoriet de balans (hij staat nu op 50%) ten koste van Duda, die vorig jaar de World Cup in de wacht sleepte en in december het EK blitz op zijn naam schreef. Nu dus twee nullen op rij: oei.

Zoals Richard Vedder na de partij van gisteren al opmerkte: de verwachtingen voor de jonge schaakvluchteling Alireza Firouzja waren te hoog gespannen. Eíndelijk kon hij iets van die belofte inwilligen door Richárd Rapport in tijdnood (en lastige stelling) een stuk afhandig te maken. Gisteren nog wist de Hongaar de ongelukkige Duderino met creatief spel in de pan te hakken. Vandaag liep het anders: in de nasleep van een creatieve Berlijnse verdediging kwam zwart niet aan rokeren toe, totdat een penning over de f-lijn hem de das omdeed.

Terug naar de kraker op het topbord, dan. Dat de Russische verdediging niet garant staat voor een snel halfje zagen we eerder in dit toernooi al toen Richárd Rapport besloot zetherhaling uit de weg te gaan en vervolgens met wit tegen de aanvoerder van het klassement tegen een nul aanliep. Dit keer mocht Caruana met wit al snel bogen op een voordeeltje. De huiselijke vrede werd aardig verstoord toen de dames het bord verlieten. Daarbij heeft Fabi misschien een kans gemist, maar veel was het niet. Na de dames volgden de andere stukken en de toernooileiders besloten het punt te delen. Nepomnjasjtsjii is op koers zijn uitdagerstitel te prolongeren.

Zo houdt Nepo het droog te midden van een uitslagenregen. De schaaksport is de remisedood nog lang niet gestorven – als er een wereldtitel op het spel staat dan tenminste.

Over Daniël Zevenhuizen

Docent Levensbeschouwing in de dop. Gediplomeerd trainer, redacteur boekenrubriek, liefhebber van het spel. Vooralsnog gestrand op de zandbank tussen 2100 en 2200 elo.

5 Reacties

 1. Avatar
  Paul Wiselius 28 juni 2022

  Dank voor het verslag! Ik heb alleen een probleem met het naspelen van de partijen. Op mijn PC gaat dat wel goed, maar op mijn smartphone zie ik alleen het begindiagram van elke partij. Terwijl dat bij de andere verslagen wel goed gaat. Zoek de verschillen…

  Is er misschien een webmaster die er iets aan kan doen?

  • Avatar
   Paul Wiselius 28 juni 2022

   Kan het zijn dat de header van de pgn ontbreekt? De namen van de spelers zie je ook niet verschijnen.

  • Avatar
   Zuid Limburg 28 juni 2022

   Op de iPad kun je de partijen niet naspelen met pijltjestoetsen. Je moet nu op de zetten in de tekst clicken, wat niet zo handig is. Moet iets mis zijn gegaan, normaliter zijn daar geen problemen mee.

    

   • Avatar
    Dimitri Reinderman 28 juni 2022

    Het blijkt dat als je de pgn’s niet uploadt, maar in de tekst zelf zet met (pgn)…(/pgn) (maar dan [] ipv (), het net iets minder goed werkt.
    Wel een makkelijke manier pgn in een reactie te plaatsen trouwens.

 2. Avatar
  Daniël Zevenhuizen 28 juni 2022

  Op een omslachtige manier is het nu toch gelukt. De pgn-machine werkt niet naar behoren, zodat ik handmatig de uploadlink in (pgn eo=t pd=[“link”])(/pgn) moest plakken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.