Kandidaten R10: Strijd om tweede plaats zeer spannend

Dankzij Carlsen is het kandidatentoernooi superspannend. Weliswaar heeft Nepo een zeer comfortabele voorsprong – anderhalf punt met vier ronden te gaan – en de kans is dus groot dat hij het toernooi wint. Maar wie wordt er dan tweede? Dat lijkt tussen Caruana, Nakamura en Ding te gaan, die nu alle drie op plus één staan. En zoals u waarschijnlijk weet, levert de tweede plek mogelijk ook plaatsing voor de WK-match op, als Carlsen zich zoals min of meer aangekondigd terugtrekt voor de strijd om de wereldtitel.

 

Voor Nepo is het zaak het toernooi uit te schuiven. Niet verliezen, want vier remises is zeer waarschijnlijk genoeg. Met wit tegen Radjabov drong hij ook niet heel erg aan. Al voor de veertigste zet ontstond een eindspel met ongelijke lopers dat u ook met beide kleuren remise zou houden.

Caruana had een erg goede eerste turnus met 5 uit 7 en het leek erop dat hij minstens tweede zou worden. Vandaag moest hij tegen Duda: die begon solide met vijf remises, maar er kwam daarna maar een half puntje bij. Die zat er dus doorheen en je zou zeggen dat dat kansen zou moeten bieden voor Caruana, al had hij zwart. Die ging ook enthousiast proberen aan te vallen met g5 en h5 (ondanks een koning op g8 en een paard buitenspel op a5). De aanval kwam er echter niet. Of nou ja, er kwam wel een aanval: van wit, nadat de g-lijn geopend werd. Daarna kon Duda tot tweemaal toe simpel cashen door een pion op e6 te slaan, maar om een of andere reden deed hij dat niet en toen was er op de webcam iets bijzonders te zien. Duda schudde met zijn hoofd en zag er erg down uit, met ongetwijfeld negatieve gedachten als “Ik had gewoon simpel kunnen winnen, wat een sukkel ben ik toch!” Hij deed een zet en daarna was Caruana te zien. Ook een hoopje ongeluk, want hij stond nog steeds verloren. In de foto hieronder (FIDE/Stev Bonhage) is wel te zien dat hij degene is die opgeeft. De interpretatie van de uitdrukking van de witspeler laat ik aan de lezer over.

En als u toch bezig bent: hoe zou u terugslaan in onderstaande stelling?

Met de dame neem ik aan, waarschijnlijk zonder nadenken zelfs. U begrijpt: het is niet wat Firouzja deed, die sloeg met de g-pion. Er zijn tijden geweest dat je dan zonder prijzengeld het toernooi moest verlaten. Tegenwoordig worden er wel gekkere zetten gespeeld, maar dat betekent niet dat 10…gxf6 goed is. In de slotstelling stond er een wit paard op f5, een witte dame op h6 en was het mat op g7 niet te voorkomen.

Nog een opgave. Wat zijn de kandidaatzetten in deze stelling?

De partij werd zeer spannend, waarbij zowel Rapport als Ding op winst mochten hopen. De computer vond ondertussen van alles en nog wat 0.00 en inderdaad zaten er diverse zetherhalingen in de stelling. Snel na de eerste tijdnoodfase ging Rapport echter de mist in: hij won een stuk, maar verloor daardoor de partij. De tweede overwinning op rij voor Ding en ik vermoed dat hij bij de bookmakers nu favoriet is voor de tweede plaats.

2 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 29 juni 2022

    Als je de opzet van Ding ziet, moet schaken-zonder-rokade toch een goede toekomst hebben. Dat je in het Frans of het Siciliaans je koning in het midden laat staan, oké, dat is ondertussen gemeengoed. Maar in het Spaans, dat is toch volkomen nieuw voor mij. En als ik vluchtig de computercommentaren bekijk, is het nog goed mogelijk ook.
    Als we uiteindelijk vanwege de voortschrijdende technologie en theorie de regels moeten veranderen, dan zou ik het wel weten.

    Behoorlijk briljant spel van Ding, vind ik.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.