Kandidaten R12: Radjabov opeens ook kanshebber

Hoe dingen veranderen! Na 7 van de 14 ronden stond Teimour Radjabov onderaan met 2.5 punten. Caruana had al 5 punten verzameld en die zou vast toch wel minstens tweede worden. Vijf ronden later is de situatie heel anders. Caruana verloor drie keer en staat nu op 6 punten, Radjabov won tegen Ding voor de tweede keer dit toernooi en staat ook op vijftig procent. En overmorgen (na de rustdag) tegen elkaar! Dat wordt een belangrijke partij dus. Nakamura en Ding hebben een half punt meer, twee punten achter Nepo. Die wordt met twee ronden te gaan vrijwel zeker toernooiwinnaar, maar de strijd om plek twee ligt nog helemaal open.

 

Foto: FIDE/Stev Bonhage

Nepo en Naka speelden vandaag tegen elkaar en dat werd een overbekende zetherhaling in het Berlijns. Naka wilde blijkbaar niet alles gokken voor een kleine kans op de eerste plaats en gaat (waarschijnlijk verstandig) voor plek 2. Voor Ding komt de rustdag zeer gelegen: met wit verliezen in 26 zetten is nogal pijnlijk. Hij had steeds een (niet per se goede) reden om niet te rokeren en op een gegeven moment kwam het er helemaal niet van. Zijn koning dekte een pion op e3, maar zwart bleek evengoed te kunnen pakken en de partij duurde daarna niet lang meer. Caruana leek met zwart tegen Rapport wat onder druk te staan, maar verdedigde zich goed en kreeg zelfs een toreneindspel met een pion meer. Veel kansen bood dat echter niet. Ten slotte Duda: die won in een scherpe stelling tegen Firouzja een kwaliteit tegen een pion. Het was daarna geen makkelijke stelling voor wit, maar objectief wel goed voor hem. Pion e4 weggeven was waarschijnlijk niet nodig, maar nog wel ok als wit 37.Tfg2 had gedaan. Waarschijnlijk had Duda gemist dat zwart de kwaliteit terug kon winnen. Het was nog een gelukje voor de witspeler dat zwart met zijn pluspion niets kon doen wegens ongelijke lopers.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 01 juli 2022

    Ik vraag me af hoe Ding dat voor elkaar krijgt: eerst een partij tegen Rapport, waarbij je denkt: die komt van een andere planeet. Dan een misschien niet foutloze partij tegen Caruana, maar wel een geweldig gevecht; de wilskracht spat ervan af. En vervolgens een wanprestatie als van vandaag. Een zet als Lxa6, het zou niet bij me opkomen, maar goed, ik ben geen 2800-speler. In eerste instantie denk je: hij moet iets bijzonders gezien hebben. Dat blijkt niet uit een zet als Td2. De loper op b2 extra dekken? De pion op d5 (die zwart wellicht geeneens wil houden) nog eens aanvallen met Dd1? En waar gaat de witte koning naartoe? Ah, naar f2. Dan gaan we toch eens kijken naar Txe3, maar dat moet iemand als Ding toch voorzien hebben. Blijkbaar niet.

    Dat Firouzja wat uit balans is, oké. Maar waarom zou Ding dat zijn?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.