FishPartnersOpen lll voor Lucas van Foreest 

(een verslag van Henk Vedder, die alleen niet weet hoe hij dat op schaaksite moet kwakken. Dus doe ik dat maar weer, u onderwijl groetend uit Hourtin, Frankrijk)

Alle handen jeukten al enige tijd. Na twee jaar onderbreking kon de derde editie van dit toch wel unieke toernooi gelukkig weer van start. Pewatronic Grandmaster behaalde andermaal de meeste punten, Lucas van Foreest komt op de beker, een getergde Ulf Andersson revancheerde zich en er was bij de rooien van IJsselmeervogels onder meer fantastische rosé! 

Traditiegetrouw nam het IJsselmeervogelsbusje weer een aantal deelnemers mee vanaf station Amersfoort. Dit helpt enorm om op tijd te beginnen, want na afloop moet nog opgeruimd worden en er moet wat tijd over blijven voor een naborrel. Zodra de deelnemers het busje instappen, kunnen ze als aanwezig worden geregistreerd en kan het proces van indelen starten. Twee deelnemers zagen op het laatste moment van deelname af. Gisela Fischdick en Ulf Andersson waren er al rond negenen, maar Fischdick meldde zich wegens vermoeidheid af als deelnemer. Ook Yochanan Afek bleek niet in staat om te spelen. 

Jammer voor de mensen op de reservelijst, het toernooi was als vanouds weer ruim van tevoren vol, maar velen konden uiteindelijk toch nog meedoen. Gelukkig kon Otto Neven wel mooi thuis blijven. 

Wethouder Peter van Asselt hield een kort betoog over de vele voordelen van het schaakspel alvorens het toernooi met de eerste zet te openen aan het bord van Benjamin Bok. En daarmee kon het los. De eerste ronde kent traditioneel niet al te veel verrassingen, maar een paar spelers hadden het toch moeilijk. Een remise was er voor Bart Stam tegen Piet Peelen (toch 500 ratingpunten verschil) en Mart Woudenberg pakte als underdog (op papier dan) zelfs een vol punt. Diens neef Thomas Reichardt heeft al vaker van die hele en halve scalpen gepakt en deze keer leek hij ook weer lekker bezig tegen Jaap de Jager.  

 

Stelling Thomas Reichardt – Jaap de Jager na 25 … Lf5? 

Thomas weet wel raad met zulke buitenkansjes en sloeg meteen toe met 26 Pe3 Lg6 27 Pxd5! Ld8 28 Ld6 Tg8 29 La3 maar ging enkele zetten later toch de bietenbrug op. Burg de Man deed tegen Albert Blees een onreglementaire zet, waarover arbiter Frans Peeters nu juist had gemeld wat de gevolgen daarvan zijn. Blees riep Peeters erbij, die vertelde dat hij er twee minuten bij zou krijgen, maar daar zag hij dan toch maar van af. Tijd had hij ruimschoots voldoende. En het punt kwam evengoed wel. 

De livepartijen zijn hier hier nog na te spelen, al ging dat niet met alle partijen even goed. Daar kun je ook meteen zien dat Kevin van Brummelen weer van zich deed spreken. ‘Ik heb geoefend na onze partij’, vertelde hij me en ondanks dat de opening tegen de grote Ulf Andersson niet helemaal je van het was, ging de Zweedse legende er uiteindelijk toch af. Er deed een andere Ulf mee dan in de editie van 2019, toen Ulf steevast in de opening al remise voorstelde. Dat schoot de organisatoren in een ander keelgat dan het juiste, al zal er mogelijk wat aan de hand geweest zijn. Geen reden in ieder geval voor een nieuwe uitnodiging, maar wie stond daar plots toch op de deelnemerslijst? Ulf Andersson kwam even iets rechtzetten. Dat lukte hem heel behoorlijk, maar niet tegen de winnaar van 2018!  

Ronde 3 leverde dan eindelijk eens een computer op voor John van der Wiel als tegenstander. John had nog een enkele tientallen jaren oude reputatie van computerdoder en met het voordeel van de witte stukken was iedereen nieuwsgierig of Van der Wiel deze reputatie kon omzetten naar computerneutraliseerder. De opening zag er wel geschikt uit, maar het ging uiteindelijk toch vrij hard. Jan Willem van de Griendt wist Lucas van Foreest te verslaan. Die gooide er een toren tegenaan, maar zag dat offer niet doorslaan en ook niet terug. 

 En dan is het pauze en tijd voor de heerlijke kibbeling en haring van FishPartners. Wie daar niet van houdt kon ook een patatje krijgen, allemaal inbegrepen in het inschrijfgeld. 

De vierde ronde begon met een sterke kopgroep met daarbij natuurlijk ook weer die dekselse Kevin van Brummelen. Thomas Beerdsen zou dan toch wel een maatje te groot zijn? Nee hoor, het werd remise door pat! Friso Nijboer mocht tegen Pewatronic aantreden en het leek erop dat hij een strategie had voorbereid. Pewatronic kwam er in ieder geval niet aan te pas en er zat voor operator Peter Frans Koelewijn weinig anders op dan de handen te schudden in een dooie remisestelling. Zo beschouwd toch wel vakwerk als je de partij zo naspeelt. 

In ronde vijf speelden de beide koplopers Timman en Bok vlot remise in een Schots potje. Pewatronic kon zo weer aansluiten na Kevin van Brummelen te hebben aangeharkt. Het slotzetje is geniepig! Ook Thomas Beerdsen bij de koplopers. Hij maakte korte metten met Friso Nijboer. Onder de achtervolgers bijvoorbeeld ikzelf met 4 uit 5, ik zeg het maar even, want hierna verdwijn ik weer. 

De ontknoping naderde met Timman – Pewatronic op het menu. Bij de eerste editie liet onze overgrootmeester nog een halfje liggen. Deze keer ging het snel. Beerdsen versloeg Bok en Van Foreest versloeg, jawel, mij! Met de slotronde nog te gaan zijn er nog de nodige kanshebbers, zowel op de allereerste plaats als ook voor de cup. Beerdsen – Pewatronic en een halfje daarachter Lucas van Foreest, die tegen Benjamin Bok werd ingedeeld. Daarachter nog een groepje waarvan de winnaars nog met een aardige prijs naar huis zouden kunnen gaan. 

Van Foreest – Bok mag je toch wel een dooie remisestelling noemen, ondanks dat het Bok allemaal meer tijd had gekost. Rond de 70e zet met nog 20 seconden gaat Bok in de fout. Beerdsen was dat toen ook al gegaan. Ook hij leek toch hard op weg naar een soepele remise, maar je moet toch tot het laatst oppassen met die krengen. Een blunder en de stukken konden direct de doos in. Pewa dus 1, Lucas 2 en de facto 1. Daarachter Beerdsen, Nijboer, De Jager (won in de slotronde knap van Timman) en Andersson, die hun prijzen op de Hortmanier zagen verdeeld. 

Zelf had ik ook nog wel wat aardigs op het bord tegen Tim Grutter. Zo rond de 56e zet had ik nog een minuut in een stelling waarin ik eerst dacht kansloos te zijn.  

Ondanks die minuut gingen mijn gedachten naar een eindspel Salov-Timman dat ik destijds enthousiast via teletekst volgde. Wat een marteling, dacht ik nog, maar opeens sprong teletekst op remise en won Timman het toernooi. Hier kreeg ik zo’n zelfde gevoel na 57…h4, al komt de remise wel beduidend anders tot stand. 

Er werden na afloop nog vele boeken uitgedeeld, bijvoorbeeld als je de puzzel goed had die Afek had aangedragen en je was een van de gelukkigen, kon je kiezen uit de boeken Beat the Masters, Chess Buccaneers en The Anand Files van deelnemer Michiel Abeln. Die laatste stelt de opbrengst (de omzet feitelijk) geheel ter beschikking aan het MEC. De computerprijs voor een resultaat tegen the Revelation werd gedeeld door Thomas Beerdsen en Ulf Andersson. Friso Nijboer streek de gehele 150,- euro op met zijn remise tegen Pewatronic. 

Er werd in het businesshome van gastheer IJsselmeervogels nog lekker ontspannen nagetafeld met organisatie, vele deelnemers, het arbitrale trio en de vrijwilligers van IJsselmeervogels. Daaraan denken we te kunnen zien dat velen er volgend jaar weer bij zullen willen zijn. Eén arbiter had vooraf de wijnkaart al bekeken en sprak van een fantastische rosé. Dat ging nog een eigen leven leiden, of zelfs de vraag van de barkeeper van dienst: ‘Wilt u nog zo’n fantastische rosé?  

Volgend jaar dus weer, vermoedelijk dezelfde zaterdag, maar dan een datumpje ernaast! Schrijf maar vast op! 

Henk Vedder 

8 Reacties

 1. Avatar
  Paul Wiselius 04 juli 2022

  Dank voor het verslag Henk!

  Als operator van de 2000 elo computer (programma van Frans Morsch, die de oorspronkelijke versies van Fritz creëerde) kan ik melden dat John de computer deze keer niet kon verslaan. In gelijke maar nog complexe stelling had hij nog maar 1 minuut 20 op de klok, waarop ik maar ’n tactisch remise bod deed, wat hij accepteerde. Manuel Bosboom ging hiertegen zelfs de bietenbrug op, dat kwam vooral omdat hij het te makkelijk opnam. Daar was ik hem als operator uiteraard wel dankbaar voor 😉. Hij nam het wel sportief op.

  En niets dan lof voor de organisatie! Uitstekende verzorging, lekker informele sfeer, en mooi om die toppers van dichtbij bezig te zien.

   

 2. Avatar
  Bart Stam 04 juli 2022

  Het was een geweldig toernooi. Uitstekend georganiseerd door sv En Passant met steun van IJsselmeervogels! Drie jaar geleden kon ik helaas niet meedoen – ik was destijds nog toernooidirecteur van het NK schaken – dit jaar gelukkig wel. Ik heb weer veel vrienden en vakbroeders uit binnen- en buitenland (Noord-Brabant en Zweden)kunnen spreken! Hulde aan de voortreffelijke medewerkers van de catering en de bar! Graag ben ik er in 2023 weer bij.

 3. Avatar
  Jan Jaap Janse 05 juli 2022

  Dit was inderdaad een erg leuk toernooi. Fraaie battles tussen oude helden, jonge grootmeesters en (te) sterke computers, en dat alles in een ontspannen en authentieke sfeer. Perfect georganiseerd en gefaciliteerd. Graag tot volgend jaar!

  Toch jammer dat mijn leukste partij (vs. Hendrikom) niet helemaal door het livebord is geregistreerd :(.

  • Avatar
   Paul Wiselius 05 juli 2022

   Kan je de partij nog reconstrueren? Dan kan ie wellicht nog geplaatst worden. Overigens zie ik geen Hendrikom in de deelnemerslijst

   • Avatar
    Jan Jaap Janse 06 juli 2022

    We missen enkele tientallen zetten, dus dat wordt erg lastig. Hendrikom zat onder meer achter de inschrijftafel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.