Kandidaten R14: Ding eindigt op de tweede plaats

Vandaag was er één belangrijke partij: Ding tegen Nakamura. Ding moest winnen om tweede te worden, Nakamura had genoeg aan remise. En zoals u vast al een paar keer gelezen heeft: die tweede plaats geeft mogelijk recht op het spelen van de WK-match volgend jaar. Nakamura koos voor het Aangenomen Damegambiet, de dames werden geruild en hij leek op weg naar remise. De makkelijkste manier was 18…Txd1+ 19.Txd1 Td8 geweest. Hij speelde echter a tempo 18…h6 , niet per se een slechte zet, maar er bleef zo meer spanning in de stelling. Op zet 32 deed Ding iets psychologisch slims: zetherhaling voorstellen. Zwart kon daarop ingaan met 32…Pf6, maar 32…Lh4 was een interessant alternatief. En wat je dan ook kiest, als het daarna niet helemaal naar wens gaat denk je “Had ik maar voor de andere zet gekozen.” Naka koos voor het laatste, maar maakte een grote fout met 35…Ld8 i.p.v. 35…Td8 waarna hij heel passief kwam te staan. Hij kreeg nog een herkansing maar miste 35…f3 waarna Ding het goed afmaakte. Na afloop plaatste de Amerikaan (zoals na elke ronde) toch gewoon een filmpje op Youtube waarin hij de partij besprak en kritisch was op zijn eigen tijdverbruik: (niet) nadenken op de verkeerde momenten.

Nepo, de winnaar van dit kandidatentoernooi, won de vorige ook al, maar verloor toen de laatste ronde nogal hard. Dit keer ging het beter, een scherpe partij eindigde in een remise eindspel. Radjabov werd heel verrassend nog derde (je weet nooit of dat nog iets waard is) dankzij een eindsprint van 4.5 uit 6.  Tegenstander Rapport was de leukste speler van het toernooi, en ook vandaag maakte hij er weer iets leuks van door op zet 20 een stuk te offeren. Het offer was echter te optimistisch, terwijl 20.h4 gewoon goed was geweest. Na nog wat mindere zetten had wit geen compensatie meer en gaf hij op.

De omgekeerde Radjabov dit toernooi is Caruana. Zeer goed begonnen met 5 uit 7, dramatisch geëindigd met 1.5 uit 7 en zo dus zelfs nog op een minscore geëindigd. Vandaag ook een vreemde partij van hem tegen Firouzja. Na 19…f5 krijgt wit een goed paard op e4 tegen een matige loper en de witte stelling ziet er ook heel stevig uit. Na zetten als 27.d4 en 29.h4 is die stevigheid verdwenen. Zwart kwam een pion voor, speelde het eindspel niet helemaal handig maar met witte hulp won hij toch. Firouzja zo toch nog zesde (met een verder slecht toernooi).

Mogelijk een WK-match tussen een Rus en een Chinees dus. Niet echt een droomfinale.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

7 Reacties

 1. Avatar
  rudimatai 06 juli 2022

  Beste redactie, u zegt “niet echt een droomfinale”.

  Vanuit politiek oogpunt misschien niet, inderdaad. Maar vanuit schaakperspectief is het een zeer interessante match, als hij doorgang vindt. Nepo is in de vorige WK match flink afgedroogd door Carlsen, maar heeft het doorzettingsvermogen gevonden om het weer te proberen. En het is hem gelukt, alleen de allerbesten kunnen dit. Petje af!
  Ding is al jaren een belofte, en werkelijk een dijk van een speler. Met zijn 2e plek is een match om de titel absoluut verdiend, als deze match Nepo-Ding er dus komt. Deze twee spelers zullen dan met enorme inzet de strijd aangaan. Ik ben echt benieuwd wie zou winnen.

  • Avatar
   Peter Huisman 06 juli 2022

   Ik ben het met u eens. Het is een geweldige prestatie van Nepomniachtchi geweest om na de WK-match als herboren het kandidatentoernooi te domineren en met ruime voorsprong te winnen. Een nieuwe kans op de wereldtitel is zijn beloning. En Ding klopt inderdaad al een paar jaar op de deur. Wellicht kan hij het Carlsen heel erg moeilijk zou kunnen maken.
   Misschien doelde de redactie met “Niet echt een droomfinale” op de zin daarvoor, dat het toch heel erg onbevredigend zou zijn als Carlsen zich zou terugtrekken en Nepomniachtchi en Ding het onderling mogen uitvechten.

   • Avatar
    Peter Huisman 06 juli 2022

    Ja, hij was werkelijk soeverein. Begonnen met winst in de eerste ronde, met zwart tegen de deelnemer met de hoogste rating (Ding), na zijn tweede overwinning in de vierde ronde alleen aan de leiding gekomen en daarna niet meer omgekeken. Volgens mij ook in geen van zijn partijen serieus in de moeilijkheden geweest, hoogstens ietsje minder gestaan. Een indrukwekkende prestatie.

    • Avatar
     Henk Smout 06 juli 2022

     Misschien was het meest kritieke moment toen in de negende ronde Caruana de mogelijkheid 24. Lf1 had.

  • Avatar
   Pieter Priems 07 juli 2022

   Ik ben het er mee eens dat het een geweldige stijd kan worden. Alleen zit ik dan mee dat de beste schaker van de wereld niet meespeelt om het wereldkampioenschap. Dat zou ik jammer vinden. Maar ja, er zijn in het verleden al meer van gekke situaties ontstaan rondom het wereldkampioenschap.

 2. Avatar
  rudimatai 06 juli 2022

  Beste Peter,

  In de eerste ronde met zwart winnen van een deelnemer met een hoge rating vind ik niet echt knap van Nepo, eerder een flauwe “herhaling van zetten”. Immers, in het vorige kandidatentoernooi deed hij dat ook al tegen onze eigen Anish Giri. Beetje voorspelbaar dus…ha ha!

  Nee, even serieus, het is een geweldige prestatie! Kennelijk heeft Ding niet geleerd om in de eerste ronde met wit tegen Nepo tevreden te zijn met remise. Misschien dacht hij: “wat die gekke Giri is overkomen zal mij niet gebeuren…”. En zie…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.