Het onderscheiden van loper en paard

Hoewel dit thema gerelateerd is aan een bekende belediging (begonnen met de Donner – Prins controverse in 1965), is die verre van triviaal. Een beginner leert al snel: een loper is ongeveer gelijkwaardig aan een paard. Maar, zoals met veel vuistregels: die is in veel situaties te kort door de bocht. Immers, je gooit toch ook niet een Zuid- en een Noord-Hollander op één hoop? Of anders een Hollander en een Zeelander? Of als je dan nog niet overtuigd bent, een Fries en een Limburger?

De aanleiding voor deze bijdrage ligt in de match Spassky – Fischer uit 1972. Op 23 juli was het precies 50 jaar geleden dat Fischer de 6e partij op magistrale wijze won, nota bene in een variant die Spassky als zijn achtertuin kende. Na afloop applaudiseerde Spassky met het publiek mee. Niet alleen omdat de partij op zichzelf een kunststuk is, maar vermoedelijk ook omdat hij zich realiseerde hoe bijzonder dat feit is wanneer je je voor het eerst met wit van het damegambiet bedient – en nog wel in een WK-match waar alles van afhangt. Dat vraagt om karakter en zelfvertrouwen! Een zeer sportief applaus dus, maar dan zit je wel in de hoek waar je tegenstander je hebben wilt. De partij is natuurlijk uitgebreid becommentarieerd, daar heb ik niets aan toe te voegen. Met het oog op het thema wil ik op het volgende moment wijzen.

Lees verder in de PDF  loper en paard onderscheiden.

4 Reacties

  • Avatar
   Henk Smout 28 juli 2022

   Op books.google gaat dat t/m blz.54.

   En nog een zijsprong:

   op Duitse tv ooit gehoord:

   “Ich bin ein Holländer” – André Rieu

   en

   “Ich bin Deutscher, nur mein Akzent ist holländisch” – Rudi Carrell.

 1. Avatar
  AlbertVermue 28 juli 2022

  Je mag ons gewoon Zeeuwen noemen. Zeelanders mag je alleen gebruiken als je er Nieuw- voor zet 😉

  • Avatar
   PeterGelpke 28 juli 2022

   1000 excuses, even niet opgelet en het gaat onmiddellijk weer fout. En Zeeland is nog wel zo’n mooie provincie, met zulke vriendelijke mensen.  Ik had dit dus moeten weten, al was het maar omdat ik enige jaren geleden nog nadrukkelijk gecorrigeerd werd dat mensen van Voorne Putten zichzelf niet als  Zeeuwen beschouwen. Vreselijke vergissing, maar het is voor een gemiddelde Randstedeling ook wel ingewikkeld….. 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.