Olympiade van start

Gisteren werd de eerste ronde gespeeld van de schaakolympiade. Dit toernooi is evenwel al meer dan twee jaar niet gehouden vanwege de wereldwijde coronacrisis. Maar het is mooi dat er weer fysiek geschaakt kan worden.

De Nederlandse captains, GM Jan Smeets en IM Jeroen Bosch (foto Lennart Ootes).

Het hele evenement zou oorspronkelijk in Rusland worden gehouden, maar door de inval in Oekraïne is het toernooi daar weggehaald vanwege de boycot. India stelde zich vrij snel kandidaat om de organisatie over te nemen en dit land slaagde erin om in slechts 4 maanden het toernooi op te tuigen. Dat is uiteraard een fenomenale prestatie. Grote afwezigen zijn overigens Rusland (boycot) en China (corona).

Nederland heeft zowel bij de heren (wordt officieel het “Open” genoemd) als bij de dames ingezet op een mix tussen ervaring en jong talent. De beide coaches, respectievelijk GM Jan Smeets en IM Jeroen Bosch zijn er om hun equipes zo goed mogelijk aan de start van elke ronde te krijgen. Zij gaven acte de présence bij de opening (zie foto).

Hun missies begonnen allebei in de eerste ronde met de maximale scores. In beide wedstrijden kwam Nederland met 4-0 bovendrijven. De heren leidden Jordanië naar de slachtbank, terwijl de dames veel te sterk waren voor Jamaica. Het is overigens goed dat onze dames geen sprintwedstrijd hoefden af te leggen tegen ditzelfde land :).

Hierbij alvast de uitslagen uit ronde 1:

Open

Dames

U kunt de partijen alvast naspelen via:

Vandaag staan Nederland-Portugal en Nederland-Canada op het programma.

Schaaksite zal in samenwerking met de KNSB na elke drie ronden een verslag presenteren over die betreffende wedstrijden.

Link naar de toernooisite: chessolympiad.fide.com

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    meijgia 04 augustus 2022

    Herman, ik las op de website dtnext.in dat er 13 vrouwen meespelen in de Open sectie. Hun namen zijn Laia Swaminathan, Fiona Steil-Antoni, P’Delle’P Stanley, Celia M Rodriguez Guevara, Gerda Nevska, Zuzana Kovacova, Polina Karelina, Qianyun Gong, Tatiana Dornbusch, Careen Cuffy-Jules, Mia Burth, Alshaeby Boshra en Elvira Berend. Zuzana Kovacova is de eerste bordspeler van Bermuda! Hans Meijer.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.