Nederland op gedeeld vierde plaats, IM-norm voor Eline Roebers

Na negen ronden staat Nederland op een keurige gedeelde vierde plaats op de Olympiade met 14 matchpunten. Zoals wel vaker op de Olympiade maken de laatste twee ronden uit wat voor resultaat het wordt: 2 matchpunten is ok, 3 is goed, 4 is uitstekend. Boven Nederland staan drie teams die niet bij de beste tien geplaatst waren, maar hememaal verrassend is het niet dat Oezbekistan en India 2 (beiden teams met veel jonge talenten) en Armenië (doet het vaak goed in landenwedstrijden) de top drie vormen. Het Amerikaanse droomteam (gelijk met Nederland) valt tegen, zij staan totaal op 52 punten ratingverlies.

De Nederlandse vrouwen staan op een gedeeld tiende plaats met 13 matchpunten, ongeveer volgens verwachting. Veruit het beste presteert Eline Roebers en ondanks een nederlaag in de negende ronde heeft ze een IM-norm gescoord! Haar derde, dus ze moet alleen nog 2400 halen om de titel aan te kunnen vragen. Volgens haar vader had ze dat overigens al kunnen hebben als ze een meesterklassewedstrijd niet gewonnen had, omdat haar k-factor daarna dan nog 40 was geweest. Maar het zal vast binnenkort lukken. Misschien dat ze met 2 uit 2 ook nog een GM-norm kan halen. (edit: toch niet, ze voelt zich niet lekker en speelt ronde 10 niet.)

➔ Stand na negen ronden

➔ Stand bij de vrouwen

Open groep

Ronde 7: Nederland – Frankrijk 2-2

Frankrijk speelt zonder hun twee toppers Firouzja en Vachier-Lagrave en was daardoor op papier zwakker dan Nederland. Nederland had zelfs op alle borden ratingoverwicht, vooral op borden 1 en 4. Bok deed met wit dan ook zijn plicht. Na een fout van zijn tegenstander wist hij op zet 32 materiaal te winnen door de zwarte toren op te sluiten en het eindspel speelde hij keurig uit. Giri daarentegen had nergens uitzicht op meer dan een halfje. De hele tijd ietsje minder maar door goed te ruilen uiteindelijk een gelijk eindspel. Van Foreest kwam met wit goed uit de opening en offerde toen een kwaliteit. Dat was aantrekkelijk, echter niet goed en hij kwam goed weg doordat zijn tegenstander in betere stelling een remiseaanbod aannam. L’Ami had een belangrijke beslissing op zet 19. Helaas maakte hij de verkeerde keuze: door een kleine combinatie kwam zijn tegenstander een pion voor en daarna was het niet meer te houden door onze landgenoot. Een nul, twee ronden banken, weer een nul, weer twee ronden banken, het is vooralsnog geen geslaagde Olympiade voor hem.

Foto: FIDE/Lennart Ootes

Ronde 8: Nederland – Hongarije 3-1

Hierboven ziet u de stelling uit Kantor-Warmerdam na 20.h3. Wat zou u spelen met zwart? Warmerdam wist deze stelling in negen zetten te winnen met zwart!

Ook Hongarije was op papier zwakker dan Nederland, al kwam dit vooral door het grote verschil op bord 1. Daar was het dus zaak voor Giri om een vol punt te halen. Hij speelde een bekend pionoffer in het Aangenomen Damegambiet. Soms wint wit die pion snel terug, maar in de partij bleef hij een pion achter en ik vroeg me tijdens het volgen van de partij af of hij wel genoeg compensatie had. Ik keek even niet en opeens stond hij een pion voor! Dat werd zelfs twee pionnen en dus winst. Van Foreest speelde een vrij solide remise en daarmee was de matchwinst dus binnen. Bleef over Bok, die goed bezig is deze Olympiade en een gewonnen toreneindspel kreeg. Zoals u in de analyse kunt lezen was de winst in de stelling waarin de engine +10 geeft niet zo heel makkelijk en helaas vond hij het niet, remise.

Ronde 9: Nederland – Iran 2-2

Iran is op papier slechts nipt minder dan Nederland en een gelijkspel is daarom ook een normaal resultaat. Meer zat er ook niet in, al probeerde Giri het wel 77 zetten in een dichtgeschoven stelling. Wel op een bijzondere manier.

35.Ld2 lijkt hier een normale zet. Na loperruil zware stukken op de c-lijn, misschien loper naar h5, wie weet wat kansjes. Maar Giri speelde 35.Tc3?!?! Het is waar, torens zijn in zo’n stelling niet op hun sterkst. Maar toch! Enfin, het werd remise. Net als bij Bok, al deed die er slechts 31 zetten over waar het evenwicht nooit erg verbroken werd.

Moeilijker hadden de beide zwartspelers het. Warmerdam kwam in een stelling met ongelijke lopers terecht waarbij Sveshnikovspelers zullen weten dat wit beter staat. De witspeler bleek echter niet van de Carlsenschool en gaf het heel snel remise. Van Foreest moest heel wat harder werken voor zijn halfje. Ditmaal was het zijn tegenstander die een kwaliteit offerde en een kansrijke stelling kreeg. Zwart vluchte in een eindspel toren-loper tegen toren, wat Stockfish bizar genoeg als 0.00 beoordeeld. Natuurlijk is het bij goede verdediging remise, maar het wordt vaak genoeg verloren, ook door topgrootmeesters. Dit keer gelukkig niet.

Vrouwen

Ronde 7: Nederland – Oekraïne 1/2 – 3 1/2

Oekraïne is een topteam met o.a. twee voormalige wereldkampioenen, dus het is geen schande dat Nederland er ruim van verloor. Toch zal Ratsma gebaald hebben dat ze niet goed naar de volgende stelling keek. Ziet u hoe zwart kan winnen?

Ook Roebers had kunnen winnen, al stond ze ook nog ergens totaal verloren. Het eindspel dat later ontstond was gewonnen voor zwart, maar niet makkelijk. Remise met zwart tegen een grootmeester is evengoed een net resultaat.

Ronde 8: Nederland – Peru 2 1/2 – 1 1/2

Zoals het dan gaat, na een zware nederlaag krijg je een relatief makkelijke tegenstander en dan hoor je weer te winnen. Dat gebeurde ook met overwinningen voor Roebers en Peng en een remise voor Lanchava, die daarmee wel goed wegkwam. Van Foreest kreeg weer een kans na drie nullen op rij en verloor helaas weer, vrij hard ook.

Ronde 9: Nederland – Zweden 2-2

Zweden met moeder en dochter Cramling is op papier zwakker dan Nederland, maar had zelfs kansen om te winnen. Zoals eerder vermeld had Roebers aan een nul genoeg voor een IM-norm: voor een GM-norm had ze echter 1.5 uit 2 nodig en dus was remise (of winst) fijn geweest. Ze was echter niet fit en speelde  mede daardoor niet op haar best. Wit stond in een Leningrader steeds wat beter en won na een zwarte fout. Lanchava compenseerde dat met een punt, halfje nog voor Peng erbij en dan bleef de partij van internet celebrity Anna Cramling tegen Ratsma over. Op zet 31 blunderde onze landgenoot een stuk, maar wit had 43…Lxh3 vast gemist en het werd mede daardoor een nipte remise.

En ook voor de dames geldt dat nu de twee belangrijkste ronden komen. Te beginnen morgen tegen India 2.

Tot slot nog, voor als u het gemist had: waarom premoven in real life riskant is:

 

NB Schaaksite presenteert in samenwerking met de KNSB na elke drie ronden (en na de slotronde) een verslag over de verrichtingen van de Nederlandse Olympiadeteams.

2 Reacties

  1. Avatar
    Peter Huisman 08 augustus 2022

    Het eindspel toren en loper tegen toren (Tabatabaei – Van Foreest) is bij goede verdediging juist remise en niet verloren. Het wordt inderdaad relatief vaak verloren, maar dat is waarschijnlijk omdat de verdedigende partij het in de praktische partij zwaarder heeft, zeker onder druk van de klok.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.