Oezbekistan wint Olympiade, Nederland 11e, zilver + norm voor Roebers

De schaakolympiade is gewonnen door het team van Oezbekistan. Het jonge team (14e geplaatst, met Ivan Sokolov als captain) eindigde gelijk met Armenië maar met een betere tiebreakscore. Nederland, dat de laatste ronde van de Oezbeken verloor, eindigde (gedeeld) 11e. Bij de vrouwen werd Oekraïne kampioen en eindigde Nederland 20e.

Ster van het toernooi was Gukesh D (Dommaraju Gukesh (born 29 May 2006), better known as Gukesh D) van India 2 die zijn eerste acht partijen won. Toch zal hij niet helemaal tevreden zijn: hij verloor daarna onnodig een partij die grote invloed op de uitslag van het toernooi had. Tegen Abdusattorov van Oezbekistan kreeg hij een eindspel met een gezonde pion meer. Door wat onhandige zetten verspeelde hij zijn voordeel, bleef toen (ondanks een 2-1 voorsprong van het team) te lang op winst spelen en verloor uiteindelijk nog. India 2 eindigde op de derde plek met een matchpunt achterstand en veruit de beste tiebreakscore van alle teams….

Eindstand Olympiade open

Eindstand Olympiade vrouwen

Ronde 10: Nederland – Servië 2-2

Dit was een wedstrijd die Nederland eigenlijk had moeten winnen. Had ook gekund, maar ook een 3-1 nederlaag was mogelijk… Van Foreest had met wit steeds een licht voordeeltje, maar de tegenstander verdedigde goed, remise. Bok stond juist de hele tijd minder en verdedigde niet goed, verloren. Vrij gelijkmatige partijen in tegenstelling tot de andere twee! Giri kwam twee pionnen voor, maar de stelling was zelfs na dameruil nog wel gecompliceerd. Hij kon kiezen uit een gecompliceerde stelling met winnend voordeel of een makkelijke stelling met nauwelijks voordeel en koos helaas voor het laatste. Een gemiste kans. Nog moeilijker was het bij Warmerdam.

Met twee zetten gaf onze landgenoot met wit twee keer een half punt weg, waarna zwart een vol punt weggaf door de verkeerde vrijpion op te spelen (zie de analyse). Een mazzeltje of gewoon een terechte overwinning?

Ronde 11: Nederland – Oezbekistan 1 1/2 – 2 1/2

Bij winst was er nog een theoretische kans op het podium, maar dat heeft er niet echt ingezeten. Giri moest tegen Abdusattarov, door wie hij vorig jaar in de World Cup werd uitgeschakeld. Ook dit keer had hij het lastig maar hij wist het nog net te keepen. Ook Bok had het met zwart lastig, maar na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander wist hij met een kwaliteitsoffer te ontsnappen. Van Foreest was de enige met winstkansen: althans, de computer vindt dat hij na een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander goed stond. Hij gaf echter de kwaliteit terug en dat leidde tot remise. Warmerdam liet met wit op zet 20 een pion slaan, had die pion kunnen terugwinnen, deed dat niet en verloor nog een pion. Hij had daarna in een eindspel wel wat activiteit, maar dat bleek alleen genoeg om het einde te rekken. 0-1 en daarmee een slecht einde voor het team.

Zevende geplaatst, elfde geworden. Da’s niet goed, maar individueel hebben de spelers het best goed gedaan (zie plaatje, linkt naar ChessResults).

Erwin l’Ami werd na zijn tweede nul niet meer opgesteld door de man die een paar uur jonger of ouder dan hijzelf is, de andere vier spelers hebben allemaal ratingwinst geboekt. Op het einde ging het echter iets minder en dat kostte een plek in de top tien. Aan de sfeer zal het vast niet gelegen hebben:

Aruba

Het team van Aruba haalde 9 matchpunten, het hoogste ooit in het geschiedenis van het team. Op bord 1 haalde de Capibara van Caïssa-Eenhoorn, Peter van den Brink, 6 uit 11 en hij is daar heel tevreden mee. Hij haalde de punten wel vooral met zwart. Soms zelfs in 14 zetten, zoals in ronde 10 tegen Liechtenstein:

Vrouwen

Ronde 10 Nederland – India 2 1-3

Dan heb je dus vier nullen op rij en moet je noodgedwongen toch nog een keer spelen omdat de topscorer niet fit is. Zwart tegen 2373, veel plezier! Maar plezierig werd het niet voor Van Foreest, ze verloor zonder een heel duidelijke fout te maken. Ook Lanchava werd regelmatig weggeschoven, Peng won juist een goede partij. De gelijkmaker had van Ratsma kunnen komen als ze in de volgende stelling wat beter had gerekend:

Ziet u het verschil tussen 34.Lxg6 hxg6 35.d6 en 35.d6 Dxd6 36.Lxg6 ? Het is (helaas) het verschil tussen winst en verlies (zie analyse).

Ronde 11 Nederland – Australïe 3 – 1

De laatste ronde was Roebers en weer bij en die kon zo meteen haar IM-norm upgraden. 6.5 uit 9 is mooi, maar 7.5 uit 10 nog mooier! Met die prestatie haalde ze ook nog een zilveren medaille voor de één na beste ratingprestatie op bord 1: alleen Pia Cramling deed het (een heel klein beetje) beter. Ook Ratsma won met zwart, in een onduidelijke stelling speelde ze beter toen het erom ging. Peng kreeg op één moment een plotselinge kans op winst, het type combinatie dat een stuk makkelijker is als ‘wit speelt en wint’ dan in een partij. Bij Lanchava eindigde de partij na wat offers van haar tegenstandster in eeuwig schaak.

Nederland was 17e geplaatst, eindigt gedeeld 15e, 20e op tiebreak. Niet goed, niet slecht. De individuele scores (met weer een klikbare link naar ChessResults):

Roebers de duidelijke uitblinker dus. En zij wordt binnenkort (eerst even de 2400 halen) de vijfde Nederlandse vrouw die de IM-titel gehaald heeft (na Heemskerk, Vreeken, Peng en Lanchava, of mis ik nog iemand?). De kans is groot dat zij ook de tweede vrouwelijke Nederlandse grootmeester wordt.

Dit artikel presenteert Schaaksite in samenwerking met de KNSB.

25 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 09 augustus 2022

  In “de man die een paar uur jonger of ouder dan hem is” is het van oorsprong voegwoord “dan” voorzetsel geworden.

 2. Avatar
  LDBoutens 10 augustus 2022

  Klopt dat ratingverlies bij Machteld wel? -94 punten bij een -3 score is toch wel erg veel?! De k-factor zal toch hooguit 20 zijn bij haar rating. Dan zou ze 5 keer verloren van 1700 spelers of zo.

  Ik meen mij te herinneren dat Donner in 1 van Olympiade-schrijfsels nog wel eens heeft gezegd dat 1 topspeler op bord 1 al voldoende was voor een hoge klassering. Kom daar tegenwoordig maar eens om. Al is de klassering van Oezbekistan en Armenie wel opvallend te noemen.

  Moedig voorwaarts met die hitte! In Chennai zal het ook niet vriezen…

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 10 augustus 2022

   De k-factor staat er gewoon bij hoor! 40 dus (aangenomen dat de info op chessresults klopt). Ik meen dat de grens 2300 is, dus met 1 ratingpunt meer had ze 47.2 punten minder verloren….

 3. Avatar
  LDBoutens 10 augustus 2022

  Ach ja natuurlijk, de Fide rating enzo.

  Arme Eline. Maar gelukkig voor Eline is het levenspad der allergrootsten geplaveid met enige tegenslag. Dus die 94.4 komt vast wel weer terug.

  Moedig voorwaarts allen! Ik zit hier in 030 centrum te snakken naar een stevig Moesson-buitje (wellicht een soort van pleonasme?!).

  • Avatar
   Peter Huisman 10 augustus 2022

   Volgens mij gaat het prima met Eline, in ieder geval wat schaken betreft. Misschien bedoelt u Machteld van Foreest?

 4. Avatar
  LDBoutens 10 augustus 2022

  Dank Peter,

  uiteraard bedoelde ik Machteld. Zonder leesbril op moet ik mij duidelijk niet meer op de digitale snelweg begeven!

 5. Avatar
  meijgia 10 augustus 2022

  Dimitri, Nederland zevende geplaatst, elfde geworden. Da’s niet goed. Valt wel mee. Het verschil is verwaarloosbaar klein. Giri vijfde aan het eerste bord, Van Foreest zesde aan het tweede, Bok negende aan het vierde, Warmerdam zesde aan het vijfde. Gemiddeld 6,5. Klopt ongeveer met de zevende plek. Het was jammer dat L’Ami zijn draai niet kon vinden. Gelukkig was Nederland geen Noorwegen. Derde geplaatst en als nummer 59 geëindigd! Hans

  • Avatar
   Dee Dee 10 augustus 2022

   helemaal mee eens. ze hebben het gewoon goed gedaan, hulde voor het team ! bovenin meegedraaid, ik heb iedere ronde genoten van de partijen, het commentaar. anish heeft geweldig gespeeld, jorden ook, bok verrassend solide, max belangrijk, erwin helaas dit keer wat minder maar shit happens. ik kan me herinneren dat voor de start Peter & Peter van chess24 het over NL hadden en Svidler het spel van Erwin roemde juist omdat hij bijna nooit verliest. Ging dit keer gewoon wat minder….

   Prachtig evenement, ik keek zelfs even naar de hilarische Oscar achtige sluitingsceremonie, geweldig..! Sokolov als coach van de Uzbeken drukte zichzelf ook even naar voren op het podium…..;-) aanradertje

    

 6. Avatar
  LDBoutens 11 augustus 2022

  Ik heb met veel plezier t/m de laatste ronde de heren gevolgd; de afgelopen edities speelden de heren toch meer de laatste ronden geen rol meer in het medailleklassement, dat was dit jaar toch wel anders. Al was het gelijkspel tegen Servie wel een anti-climax, maar ook na dat gelijkspel zat er volgens mij nog steeds een medaille in.

  Prima individuele klasseringen van de heren al is mijn idee wel dat je om echt mee te kunnen doen nog een keer 2675+ nodig hebt. Dat lijkt net wat meer houvast onderin te geven. Je hebt onderin natuurlijk wel jongens nodig die +5 a 6 weten te maken en wellicht is dat net wat makkelijker indien er bovenin nog een sterkere bij komt.

  Hulde aan Roebers verder! Al heb ik van de vrouwenafdeling niets mee gekregen.

 7. Avatar
  meijgia 11 augustus 2022

  In Matten 7 vertelt Corry Vreeken aan Dirk Jan ten Geuzendam zelf het verhaal over haar titels. In 1968 werd voor haar door de Nederlandse schaakbond de Internationale Damesmeestertitel aangevraagd. En in 1987 kreeg ze een diploma waarop de toenmalige president van de wereldschaakbond, de Filippijn Florencio Campomanes, verklaart dat zij benoemd is tot Damesgrootmeester honoris causa. Iets waar ze om moet lachen. Van de Poolse gedelegeerde Filipowicz had ze gehoord dat ze aan alle voorwaarden had voldaan om gewoon tot Damesgrootmeester benoemd te worden, maar dat Campomanes, met wie ze onder meer in Baguio in de clinch had gelegen, daar niet mee akkoord wilde gaan. Het compromis was de titel van Damesgrootmeester honoris causa. Een titel waar Corry Vreeken niet van af wilde omdat er daarvan op de hele wereld tenslotte maar één is. De Engelse Wikipedia pagina over Corry Vreeken geeft de juiste titels. De Nederlandse doet dit niet.

  • Avatar
   Frits Fritschy 15 augustus 2022

   Sinds 2007 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen gewone titels en titels honoris causa. Corrie Vreeken is dus gewoon damesgrootmeester. Maar daarnaast is ze sinds 1968 internationaal meester, waarvoor zwaardere eisen gelden dan voor de WGM-titel.

   • Avatar
    Frits Fritschy 15 augustus 2022

    Ah, ze is inderdaad WIM geweest, geen IM. ik dacht dat je het over het grootmeesterschap had.

 8. Avatar
  LDBoutens 12 augustus 2022

  Dan heeft die Campomanes best wel een aardig rijtje dubieuze beslissingen op zijn conto staan. Was hij ook niet de man die de match K-K beeindigde onder het mom van dat de spelers zo moe waren?! Of zat het Kremlin daarachter, korte K had daar immmers toch wat vrindjes rondlopen?!

  Enfin, ik neem aan dat Eline in haar dankwoord Corry heeft bedankt voor haar behaalde norm. Ik neem aan dat alle dames toch schaken door het enthousiasme waarmee Corry de afgelopen 50 jaar de dames-schaaksport op de agenda heeft gezet.

 9. Avatar
  Peter Huisman 15 augustus 2022

  @ Dimitri: na een kleine week een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik vraag het toch.
  In het overzicht van de dames staan bij ronde 10 en ronde 11 dezelfde partijen in de viewer, namelijk die van de match tegen India 2. Is het nog mogelijk om de partijen van Nederland-Australië in de viewer bij ronde 11 te plaatsen? Ik wilde met name de offerpartij van Lanchava nog even naspelen en ook zoeken naar hoe Peng wellicht had kunnen winnen.

  • Avatar
   Peter Huisman 15 augustus 2022

   35 h5-h6 is inderdaad een prachtige vondst, maar als zwart niet slaat, maar 35 … Kg7-f8 speelt, gaat hij volgens mij alleen de a-pion verloren.

   • Avatar
    Frits Fritschy 15 augustus 2022

    Heb ik ook even naar gekeken (en naar Kg8, wat nog iets beter is, maar ook tamelijk vreselijk), 35. h6 Kf8 36. Da8+ De8 37. Dxa7 en het paard kan kiezen: opgejaagd worden als groot wild, of terug naar stal, die helaas op instorten staat: 37… Pc6 38 Db6 Pd8 39 Df6 Pe6 40 Lh3! (en natuurlijk niet 40 Dh8+ Ke7 41 Dxh7?? Db8! en de dame doet niet meer mee; 42 f5 Dxe5!) en afwikkeling naar een eenvoudig gewonnen pionneneindspel is niet te voorkomen.

    Zo’n stelling is niet te houden.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.