Interview Olympiade-winnaar Sokolov

De Olympiade-overwinning van Oezbekistan was ook het succes van hun captain Ivan Sokolov. Op chess.com staat een interessant interview met hem. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoe een verlate vlucht ertoe leidde dat Sokolov koos voor een carrière als schaaktrainer. Ook vertelt hij welke eigenschap van Alireza Firouzja een wereldtopper heeft gemaakt. Leerzaam wordt het als het gaat over hoe hij schaakcomputers integreert in zijn trainingen. Lees het volledige interview hier.

Dit seizoen kunnen ook Nederlandse schakers trainingen van Sokolov volgen! Kijk voor meer informatie op de website.

2 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 16 augustus 2022

  Sokolov heeft het over de psychologie bij de openingskeuze in 365chess.com/game.php?gid=4363305 en wel over 10.dxe5 door Wit, niet dat Zwart op de 7de, 8ste en 9de zet … exd4 had kunnen spelen.

  Voor mij is de partij het zoveelste weerzien met het eindspel van Guretzky-Cornitz. Anders dan de clubgenoot voor wie ik ooit op last van de teamcaptain mijn eigen gewonnen stelling remise moest geven en die iedere zet fout deed waarna de verdediger telkens met een foutzet van zijn kant de remisemogelijkheid verzuimde zodat onze speler uiteindelijk toch won, heb ik dat eindspel sindsdien nog in een aantal partijen van grootmeesters gezien en die doen het onveranderlijk goed.

 2. Avatar
  Caesar64 16 augustus 2022

  Inderdaad een erg boeiend interview! Wat me nog wel interesseert is of Ivan spelers van een aanmerkelijk lager niveau bv rond een elo van 2000 ook beter kan maken? Verder heeft Firousja tijdens het kandidaten toernooi een switch gemaakt van Caro-kann naar de Najdorf met een duidelijke serie nullen als gevolg: is hij van mening dat topspelers elk systeem zouden moeten kunnen spelen of niet?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.