Dagboek WK Kadetten – dag 2

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

resultaten Nederlandse deelnemers | toernooiwebsite

Donderdag 15 september

De drie Nederlandse spelers met de zee op de achtergrond

Vanaf nu hopen we dat het allemaal wat soepeler gaat. Het hotel is prachtig met uitzicht op de zee. Er is hier sprake van veel grote hotels waarbij in ons hotel het meisjes­kampioenschap wordt gespeeld, terwijl in het naburige hotel op zo’n 100 meter het Open van start gaat. Helaas is het wandelingetje van het ene naar het andere hotel niet zonder gevaar.

Kijkje in de toernooizaal, nu nog helemaal leeg

Soms is er geen stoep en moeten we over parkeerterreinen lopen waarbij sommige chauffeurs die gebruiken als racebaan. Voeg daaraan toe dat de regels met betrekking tot een zebrapad anders zijn dan in ons land, weten we dat we goed moeten uitkijken om heelhuids de speelzaal te halen. Omdat we een extra rustdag hebben en het hotel pas vandaag volstroomt, hebben we op ons gemak de kust (letterlijk) kunnen verkennen.

Bij de hotels is een shopping mall die we even bezocht hebben. Tommy verzamelt voetbalshirts en had er eentje gevonden in een winkeltje. Helaas deed mijn pinpas het niet, ik kon zelfs niet eens een cappuccino bestellen…

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.