Dagboek WK Kadetten – dag 3

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

resultaten Nederlandse deelnemers | toernooiwebsite

Vrijdag 16 september

Vandaag de eerste speeldag en bij het ontbijt is het vandaag hele andere koek! Lange rijen (waar kennen we dat van?) bij het buffet. Je moet flink moeite doen om pannenkoekjes of omelet te bemachtigen. Tommy staat braaf te wachten tot hij aan de beurt is. Maar als hij zijn pannenkoekjes krijgt, is er zelfs een man die boven zijn hoofd probeert zijn pannenkoekjes af te pakken. Kennelijk werkt het in andere culturen heel anders dan wij gewend zijn…

De tegenstander kijkt net de andere kant op toen de foto werd genomen…

Op de hotelkamer gisteravond nog even uitgezocht waarom de pas het niet deed. Blijkt dat transacties met deze kaart op “Europa” staat en op de lijst van landen hoort Georgië er kennelijk niet bij, hoewel zij EU-connecties hebben. Nu ik het vinkje “Wereld” heb weten te vinden, kan ik in elk geval weer betalen! De kinderen hebben even zitten vluggeren (winnaar blijft zitten) terwijl Merijn naar de “captainsmeeting” is. Via “Signal” (WhatsApp is ouwerwets en onveiliger…) krijgen wij alle relevante informatie door van hem. Wellicht het belangrijkste: neem een jas/vest mee naar speelzaal want het is daar koud (door de airco) terwijl de temperatuur buiten zeer aangenaam is. Raghav heeft trouwens de digitale schaakklok in eerste instantie verkeerd ingesteld. Ze speelden met 3 seconden plus 2 minuten increment in plaats van andersom 😊…

Tijdens het eten (dat meer een survival of the fittest is geworden) wordt de paring bekend. Raghav speelt tegen een jongen uit Zuid-Afrika, Noah neemt het op tegen iemand uit Kazachstan en Tommy moet proberen een Moldaviër op de juiste manier te bestrijden.

Het werd een zeer succesvolle dag, hoewel dat voor één speler zomaar anders had kunnen zijn. In elk geval hadden de twee jongste spelers het snel voor elkaar. Zowel Raghav als Noah sloegen snel door de stelling van hun tegenstander heen door gebruik te maken van de nodige tactiek.

Tommy was bijna tegen een nul aangelopen omdat hij vlak na de opening zomaar pion e4 verblunderde met …Pxe4. Maar hij vermande zich door zich vast te klampen aan het feit dat hij het loperpaar had veroverd en toen de tegenstander een paar keer een handje had geholpen, kwam ook hij zomaar met een vol punt naar zijn hotelkamer!

Van alle spelers een fragment.

Raghav Pathak (foto Merijn van Delft)

Noah Ritzerveld (foto Jelle Ritzerveld)

Beter dan met een 100%-score kun je niet beginnen, laten we daar ons maar aan vastklampen!

(De foto’s zijn van Herman Grooten, tenzij anders vermeld)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 16 september 2022

  Je maakt soms mee dat de Mont Blanc hoogste berg van Europa wordt genoemd en iemand anders dan aankomt met: neen, de Elbroes.

  Er valt een en ander waar te nemen hoe er in de loop der tijden over is gedacht hoe ver oostwaarts Europa al dan niet reikt.

  • Avatar
   Frits Fritschy 16 september 2022

   Georgië, zover ik me van een eerdere zoektocht op internet herinneren, hoort, geografisch gezien, maar gedeeltelijk tot Europa. Waar de rivieren naar het noorden lopen (dus richting Elbroes), is het Europa; de rest is Aziĕ. Wat me eraan doet denken dat volgens Battus de inwoners van South Georgia veel losbolliger waren dan die van North Georgia – maar hij had het over het Antarctische Georgië.

 2. Avatar
  HansJGdeLange 17 september 2022

  Geweldig…!

  Tommy. Wat leuk voor je om daarover te kunnen schrijven! Met drie dochters heb ik gedroomd van de Polgar zusjes. Maar jonge vrouwen enthousiasmeren voor schaken? Dat kan niet zonder pedagogische inversie, ik had ze moeten uitleggen hoe vreselijk schaken is.

  Veel plezier toegewenst Tommy! En succes…!

  Groet,

  Hans

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.