Dagboek WK Kadetten – dag 4

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

 

Zaterdag 17 september

We hebben ons dagritme een beetje aangepast: om 8.30 uur ontbijten scheelt grote drukte bij het buffet. Helaas kon Raghav vannacht niet goed slapen; hij was tot over middernacht aan het spoken en hij klopte bij coach Merijn op de deur. Was het heimwee? Gelukkig komen zijn ouders vandaag ook aan in Batumi.

Merijn zelf slaapt ook niet geweldig omdat hij last heeft van een hoge piep in zijn oren. Het heeft te maken met een geluid dat van het zwembad komt op de zesde etage. Dat is niet zo ver weg van de tiende verdieping waar hij zijn kamer heeft. Bezoekjes aan de receptie hebben tot dusver niet geholpen; oordopjes moeten een antwoord geven op deze ellende, maar waar vind je die zo snel…?

De oplossing zat in het protest dat Merijn via de organisatie van het toernooi doorgeeft. Zijn gelobby bij de receptie leverde namelijk niets op. Maar nu de organisatie de klacht serieus heeft genomen, blijkt er toch wat mogelijk: de piep is weg!

Gisteravond werd de paring pas laat voor de tweede ronde doorgegeven.

Zowel Raghav als Noah nemen het op tegen jongens uit Kazachstan, Tommy komt tegenover iemand uit Montenegro te zitten. We kijken niet naar de ratings van onze tegenstanders, want we weten inmiddels dat die geen indicatie zijn van hun werkelijke speelsterkte. De voorbereidingen vinden plaats in de lobby van het hotel waar we telkens een mooi tafeltje weten te bemachtigen.

Het duurt lang voordat we eindelijk nieuws horen. Plotseling blijkt dat Raghav en Noah weer gewonnen hebben, maar beide hebben (totaal) verloren gestaan. Dan blijkt echter de veerkracht van onze jongens, ze blijven vechten en als de tegenstander het niet meer ziet, slaan ze hun slag.

Even later meldt ook Tommy zich. Hij had de indruk dat hij minder was komen te staan, maar dat hij het eindspel beter behandelde dan zijn tegenstander en zo ook had weten te winnen. Dus weer 3 uit 3, daar kun je mee thuiskomen. Van alle partijen hieronder de fragmenten met wat losse aantekeningen van schrijver dezes. Speel na en huiver…

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.